• 70. Oost België – 131 km, 780 hm

Aug 17–18, 2025 in Belgium ⋅ ⛅ 22 °C

We worden nog voor de wekker wakker en zijn snel weg. Al direct zitten we op een oude spoorlijn die lichtjes omhoog loopt. De zon schijnt maar daar merken we tussen de bomen niet zoveel van. Het is maar 11 ℃ en de jassen moeten aan.

Na ruim 40 km rijden we het Duitstalige deel van België binnen. Dit gebied werd na WO 1 door België ingelijfd bij wijze van compensatie voor de geleden oorlogsschade. Alle plaats- en straatnamen zijn Duits. Om ons heen horen we Duits, Vlaams en Waals.

We volgen steeds oude spoorlijnen, eerst de RAVeL L47 waar niet meer van over is dan wat losse fragmenten. We doen een korte stop bij een bankje dat met z’n rugleuning naar het pad staat, vreemd… Als we eenmaal zitten zien we de reden, er is een Mariabeeld in de rots geplaatst.
    Vanaf Sankt Vith komen we op RAVeL L48. Deze is heel mooi hersteld en geeft ons vandaag 70 km puur fietsgenot. Glad asfalt, een mooie route door de Ardennen en Hoge Venen. Dit alles zonder gemotoriseerd verkeer, wat wil je nog meer. De bermen staan vol bloemen, andere dan in juni.

Op de heenreis vonden we het stuk rond Aken niet zo geweldig, daarom proberen we nu iets anders. Bij Raeren verlaten we de Vennbahn. We kamperen vandaag in Hauset. Het is nog 22 km tot de Nederlandse grens. Morgen rijden we via de Voerstreek naar Noorbeek in Zuid-Limburg. Dan is het nog 250 km naar huis en we hopen dit in twee etappes te kunnen rijden.