• Marble Mountains - Monkey Mountain

20. februar, Vietnam ⋅ ☁️ 25 °C

Jutranja rutina, Ana in Elsa nas kot vsako jutro vedno skupaj prideta pozdravit. Zajtrk in že je čas za nov izlet. Danes gremo na Marble Mountains, Monkey Mountain in Lady Buddha. Po nas pride mini vodička, prijazna, srečna za njeno ekipo mednarodnih turistov. Lepo je, ko so te ljudje vedno veseli. Dobrih 30 minut vožnje in že smo pod vznožjem.

Marmorna gorovja so nekaj kilometrov južno od Da Nanga, kjer se dviguje skupina petih marmornih in apnenčastih gričev, znanih kot Marmorna gorovja. Vsak hrib je poimenovan po enem od petih elementov - voda, les, ogenj, kovina in zemlja in so prežeti z zgodovino, kulturo in osupljivo naravno lepoto. Ko se vzpenjaš po stopnicah, vklesanih v goro Thuy Son (Vodna gora), največjo in najbolj obiskano, sproti odkrivaš pagode, templje in jame, skrite v notranjosti. Raziskovanje jam, kot sta Huyen Khong in Van Thong, je kot vstop v naravno umetniško galerijo, okrašeno s stalaktiti, stalagniti in svetišči. S panoramskih razglednih točk pa se razprostira dih jemajoč pogled na obalo Da Nang in okoliško pokrajino.

Za edinstveno in nekoliko srhljivo izkušnjo pa še v jamo Am Phu, ki se nahaja znotraj Marmornih gorovij. Jama Am Phu, kar v prevodu pomeni "peklenska jama", ponazarja budistično predstavo pekla in nebes.Ko vstopite v jamo, se znajdete v labirintu temnih prehodov, osvetljenih s pisano umetno svetlobo, ki ustvarja dramatično in atmosferično vzdušje. Jama je razdeljena na dva dela: pekel in nebesa. V peklenskem delu vidimo grozljive prizore grešnikov, ki so kaznovani za svoje grehe, medtem ko nebeški del prikazuje umirjeno in mirno okolje. Jama Am Phu je fascinantna, čeprav včasih vznemirjujoča izkušnja, ki ponuja vpogled v vietnamsko budistično kulturo in verovanja. Je pa v “nebesa” težje priti, saj prehodiš po in v tej gori 500 stopnic. In to tistih, neenakomernih, visokih. Lep izziv za skoraj 50 let stara kolena. Vsekakor je izredno zanimivo doživeti, sprehod znotraj gore, z vsemi jamami, z kipom Bude v praktično vsaki jami. Vmes še vidimo nekaj pagod, kjer živijo tudi menihi, pa vsem je najbolj všeč “happy Buddha”, vsake toliko me kdo po trebuhu poboža. Za srečo :)

Nadaljujemo do proizvodnje marmornih kipov. Dejansko jih večinoma še vedno delajo na roko in vidimo vrste zloženih skulptur. In to niso male stvari, to so lahko tudi tono ali več težke skulpture. Nekako 4 metre velika Lady Buddha stane 7000 USD. Delali pa so jo eno leto. O stroških pošiljanja nisem spraševal raje.

Kosilo spet pri bližnji lokalni družini, podobno a morda celo bolj okusno kot včeraj. In potem še naprej proti Monkey Mountain.Monkey Mountain je polotok Son Tra, lokalno imenovan Monkey Mountain in se veličastno dviguje nad Da Nangom in ponuja osupljive razglede na mesto, obalo in okoliške gore. Ime je dobil po redkih opicah rdečih nog, ki domujejo na polotoku, čeprav jih je danes težje opaziti. Glavna znamenitost Monkey Mountain je Linh Ung Pagoda, ki je dom mogočnega kipa Lady Buddha, ki se dviga na 67 metrov višine. Ta impozantna bela statua, ki gleda na morje, je postala simbol Da Nanga in pomembno romarsko mesto. Poleg duhovnega pomena, Monkey Mountain ponuja tudi čudovite pohodniške poti in razgledne točke, kot je vrh Ban Co, ki ponuja panoramske razglede. Vidimo ogromen kip Lady Buddha, ki je resnično impozanten, sploh ko stojiš pod njim, si res miniatura. Ob vseh bonsai drevesih je tukaj tudi krasna pagoda Lingh Ung in prekrasen pogled na morje, plažo in panoramo Da Nanga. In seveda opice, prosto hodijo, brskajo po smeteh, se nastavljajo in se med seboj igrajo. Kar nekaj jih vidimo, nobena od njih pa ni bila nič agresivna ali, da bi jo zanimala kakšna sončna očala, kot smo že kje drugje v Aziji videli. Mi jih lepo slikamo, one delajo to kar delajo in vsi zadovoljni.

Ko končamo še tukaj, smo po 45 minutah nazaj v Hoi Anu. V marketu na poti do hotela še kupimo rum in viski, oboje za ceno 80.000 dongov, kar je cca. 3 EUR, za 375 ml. Malo, za starše pobožat :) Danes je bil izlet za našo najstnico bolj zanimiv in po vročem dnevu se le osvežimo v bazenu. Zvečer pa ulična hrana, odličen lepljiv mango riž in še kaj.