• Pancole - Certaldo Alto

August 26 in Italy ⋅ ☁️ 22 °C

Po nekaj dneh intenzivnega raziskovanja toskanskih biserov smo si danes končno vzeli dan za tisto, po kar smo v resnici prišli – dolce far niente, sladko umetnost brezdelja. Današnji moto je bil: manj vožnje, več uživanja. In naš toskanski dom, Casa Lari, s svojim čudovitim bazenom, je bil za to kot nalašč.

Dan se je začel brez budilke. Zbudili so nas le sončni žarki, ki so se prebijali skozi polkna, in petje ptic. Po ležernem zajtrku na terasi, je bil čas za glavno točko dneva – bazen in igranje kart. Ure so kar minevale v popolni sproščenosti. Plavanje v osvežilni vodi, poležavanje na ležalnikih s knjigo v roki, igranje kart... To je tisti pravi občutek dopusta, ko čas izgubi svoj pomen in obstaja le trenutek.

Ko smo se spomnili, da je čas za kosilo, smo pojedli, si privoščili še popoldanski počitek in ko se je popoldansko sonce nekoliko umirilo, smo se odločili za kratek izlet. Želeli smo obiskati kraj, ki je blizu, a ponuja nekaj posebnega. Izbira bil Certaldo Alto, čudovito ohranjeno srednjeveško mestece na vrhu hriba, ki je najbolj znano kot dom in zadnje počivališče slavnega pisatelja Giovannija Boccaccia, avtorja Dekamerona. Do starega mestnega jedra se lahko se povzpneš na najbolj očarljiv način – s starinsko vzpenjačo (funicolare), ki v nekaj minutah premaga strm klanec. Ker pa zahtevajo za psa nagobčnik, bomo se peljali verjetno na večerjo zadnji dan. Na spodnje, moderno mesto in okoliško pokrajino se razprostira lep pogled. Certaldo Alto nas je takoj očaral. Mesto je skoraj v celoti zgrajeno iz rdeče opeke, kar mu daje topel in enoten videz. Sprehod po glavni ulici, Via Boccaccio, je bil kot potovanje v 14. stoletje. Tukaj ni trgovin s spominki na vsakem koraku, ampak pristen, umirjen utrip. Res mir in nobene gneče.

Videli smo hišo, kjer je Boccaccio preživel zadnja leta svojega življenja. Danes je v njej muzej in knjižnica, z vrha stolpa pa se ponuja čudovit razgled na rdeče strehe mesta. Bilo je zaprto. Na koncu glavne ulice stoji mogočna Pretorska palača, nekdanje središče oblasti. Njena fasada je okrašena s številnimi keramičnimi grbi nekdanjih vikarjev, ki so vladali mestu, in pripoveduje zgodbe o moči in politiki. Najbolj nam je bilo všeč prav to, da mesto ni preplavljeno s turisti. Lahko smo se mirno sprehajali po ozkih ulicah, občudovali detajle na starih stavbah in si v miru privoščili Aperol in narezek v majhnem baru.

Današnji dan je bil popolno nasprotje prejšnjih, a prav tako izpolnjujoč. Toskana ni le nenehno tekanje po znamenitostih, ampak tudi umetnost uživanja v trenutku. Kombinacija dopoldanskega lenarjenja in kratkega, a bogatega popoldanskega izleta je bila zmagovalna formula. Ko smo se zvečer vrnili v Casa Lari, smo bili predvsem siti in jutri je nov dan. Malo bolj svečan :)