• Grazie Toscana, grazie Italia

August 30 in Italy ⋅ ⛅ 24 °C

Osem dni. Skoraj skupno 2 tisoč prevoženih kilometrov. Nešteto grižljajev, požirkov, kepic sladoleda. In spomini, ki bodo ostali za vedno.

To ni bil le dopust; bilo je popotovanje za dušo, polno kontrastov in popolnih trenutkov. Od prvega postanka v živahnih Firencah, kjer smo okusili utrip renesanse, preden smo prispeli v naš dom, Casa Lari, oazo miru, do filmske Val d'Orcie, kjer smo obiskali idealno renesančno mesto Pienza, stali na lokaciji snemanja filma Gladiator in se za konec potopili v srednjeveški duh Siene, do Volterre z njenim pristnim šarmom in "srednjeveški Manhattan", San Gimignano. Potem naprej do obale, Livorno z njegovimi kanali, kopali se v zalivu Baia del Quercetano in se čudili "karibski" plaži s skrivnostjo, Spiagge Bianche.

Pa do sladkega dolce far niente ob bazenu, ki smo ga prekinili le za kratek, a čaroben popoldanski izlet v Certaldo Alto, dom Giovannija Boccaccia.

In seveda – praznovanje Abrahama. Po sproščenem dnevu je sledil nepozaben večer in kulinarično razvajanje v pristnem Agriturismo Nonna Bianca, igrali golf na zelenicah Montelupo Golf Cluba, večer pa je bil ponovno rezerviran za romantično vzdušje in večerjo v osvetljenem Certaldo Altu.

Če bi se lahko zahvalili deželi, bi zahvala Toskani zvenela nekako takole:
    Hvala ti za jutra, ko smo se zbudili s sončnimi žarki, ki so se zlivali čez griče.
    Hvala ti za ceste, obdane s cipresami, ki so vsako vožnjo spremenile v doživetje.
    Hvala za mesta, katerih kamniti zidovi šepetajo zgodbe o Etruščanih, Medičejcih in renesančnih umetnikih.
    Hvala za okus tvojega vina in za odlično hrano.

Hvala za prijaznost ljudi, ki so vedno našli nasmeh za nas in našo Iso povsod prijazno sprejeli.

Hvala za dolce far niente, za spoznanje, da je včasih najlepše preprosto biti, sedeti in uživati v trenutku.

Hvala, ker si me spomnila na lepoto preprostih stvari. To ni slovo, ampak le obljuba, da se še vidimo.
    Arrivederci, Toscana! Grazie mille !