• Darynas adventures

Тайська весна

Наша перша подорож до Азії в новому складі, з однорічною Альмою Les mer
  • Shop till you drop у Бангкоці

1. april, Thailand ⋅ ☁️ 28 °C

Сьогодні Альма прокинулась сама у звичний для неї час – 07:30, хоча я сподівалась почати зміщувати її сни на пізніше, щоб поступово перевести на віденський час.

Після сніданку в готелі та першого сну доні ми зібрались у Лумбіні парк, через який я обрала саме цей готель. Йти туди хвилин 10, і одразу після парковки нам зустрівся величезний варан. Вони тут звідусіль – і на суші, й у воді. А ще різні птахи, черепахи і коти. Альма дуже раділа тваринам, особливо воронам і голубам =)

Дорогою назад до готелю ми зайшли охолонути у магазин сувенірів музею МЕТ. Хотіли також зайти у галерею сучасної скульптури, та її брама була зачинена. Зате ми знайшли неочевидний прохід, що зʼєднував дві вулиці і скоротив нам дорогу до готелю.

Після другого сну Альми ми зібрались у магазини Stüssy та Carhartt, бо Марк хотів щось там приміряти. Вони знаходяться у гігантському торгівельному центрі, що простягається на кілька кварталів завдовжки і на кілька поверхів над і під землею. Пізніше виявилося, що це частина того великого вчорашнього ТЦ. Та дорога туди була короткою, всього 7 хвилин. І сам торгівельний центр був набагато спокійніший зі вчорашній, тут були люксові бренди типу Celine, Bottega Venetta та Christian Louboutin.

З найпершого моменту у Тайланді люди посміхаються та заговорюють до Альми, незалежно від того, чи вони підмітають вулиці, чи працюють у важкому люксі. Так і тут – співробітниці Bottega Venetta грали з нашою крихіткою у піжмурки, а співробітники елітних ресторанів махали їй та підморгували. Я так рада, що вона насичується любов’ю та увагою людей з такого маленького віку.

Марк приміряв кілька речей у обидвох магазинах, нічого не підібрав, і тут ми побачили Muji. Останні півроку я провела у піжамах цієї фірми, і кращого домашнього одягу я не знаю. Тож ми занурилися у шопінг, я обрала пару речей для себе та ще кілька в подарунки, а Марк взяв собі дуже освіжаючий лляний комплект. Згодом Марк надибав тайський парфумерний бренд Panbury з неймовірними ароматами з натуральних інгредієнтів на оліях. Ще в Індії ми розпочали таку традицію – знаходити парфумерів, які створюють аромати, що передають їхню країну, природу, культуру. На Сицилії ми також знайшли таку парфумерну компанію та привезли в подарунки аромати фісташок та лимонів.

Альма просигналізувала нам, що їй достатньо шопінгу, і ми повернулися до готелю. Замовили їжу в номер, і пішли вкладати доню. Повечеряли вже після того, як вона заснула.

• Іграшковий рай

2. april, Thailand ⋅ ☁️ 33 °C

Ніч була неспокійною, Альма прокидалася двічі, я заколисувала її, ходячи кімнатою. Прокинулись о 8:30, усе-таки почали зміщувати режим снів ближче до віденського.

План на сьогодні був відвідати магазин екологічних тайських іграшок Plantoys. Тож після сніданку та дониного післясніданкового сну ми викликали Grab та виїхали. Заплативши 3€ за поїздку, ми зайшли у місце, де моя мамська душа застрибала від захвату.

Вже третє покоління власників Plantoys розробляють розумні іграшки, що підтримують розвиток та творчі здібності дитини. Усе зроблено з такою любовʼю до дітей та розумінням нейро розвитку, аж дух захоплює. Іграшки розсортовані за віком та здібностями, у них навіть були набори для гри людей поважного віку з дітьми – наприклад, набір з рис обличчя, з яких можна складати нескінченну кількість людей. Усі іграшки простих форм, гарних спокійних кольорів та зроблені з дерева або з тирси.

Альма знайшла песика на повідку, схожого на того, що лишився вдома. А потім сконцентрувалася на малюванні олівцями.

Після години часу в магазині ми обрали пару іграшок для доні та незвичну іграшку-медузу з дерева для новонародженого сина друзів.

Згодом ми зайшли у магазин платівок за кутом від Plantoys, хотіли обрати у подарунки щось із тайського фанку та спитати, чи є у Тайланді техно. Та засновник магазину вінілів – палестинець, продавав у тому числі футболки із графічним зображенням терористів. Мені стало дуже не по собі, аж у животі скрутило. Ніби я у росіянський магаз зайшла. Світ шкереберть. Звідти ми викликали машину, і повернулись до готелю, щоб вкласти Альму на другий сон.

Після сну погодували доню і я зрозуміла, що оплатила на одну ніч та сніданок більше, ніж ми тут знаходимося. Це нас засмутило, ми спробували відмінити бронь на останню ніч, або хоча б сніданок, але це було безрезультатно.

Марк знайшов неподалік від нас магазин-студію непальського прикладного мистецтва. Ми перепробували там з десяток співочих чаш. Власник магазину так добре проконсультував та пояснив нам усе, що нас цікавило і що ми не могли зрозуміти, коли пʼять років тому у Боддгаїі в Індії намагались придбати собі чашу. Сьогодні ми обрали чашу для серцевої чакри, чотки для мантр та срібне кільце мені зі знаком нескінченності. Чотки мають 108 намистин з кістки яка, 1 - символ усього, 0 - порожнечі, 8 - нескінченності. Кільце також має в собі число 108: лінія кільця то 1, саме кільце – 0, а мотив нескінченності – 8.

Задоволені покупками, ми пішли назад до готелю. На шляху розділилися: я з Альмою повернулися в номер, а Марк пішов за парфумами та знайти щось на вечерю.

В готелі я з Альмою прийняла душ і відправилась у спальню. Десь за годинку читання й обіймання доня заснула в моїх руках. А я вислизнула до Марка збирати речі й вечеряти.

• Перед вильотом

3. april, Thailand ⋅ ☁️ 29 °C

Сьогодні я тягнула час ранкового прокидання доні як могла. Вдалося додати 2 години.

Після сніданку та першого сну Альми ми вийшли на третій раунд шопінгу подарунків: парфуми, тайські снеки, футболки. Відправились знов у Central Embassy, мега ТЦ поруч із нами. Перш за все направилися знову до Panbury за парфумами у подарунки мамам. Обрали ягідний і піоновий аромати. І ще креми з різними ароматами та з дуже гарним складом в подарунки подругам.

Потім пішли шукати щось поїсти, і Марк запропонував скуштувати матча-набір, який він запримітив ще вчора. Ми взяли морозиво з елітного сорту матча та з бамбукового вугілля, рулет із матча-кремом, тепле мʼяке печиво із моші начинкою, теплий матча-чай та матча з льодом та сирною пінкою 🤔 Це був неповторний вибух різноманітних текстур, нюансів смаків та дуже мʼякий ніжний смак матча. Фантастично! А доня скуштувала перше в її житті морозиво, у них було три види без цукру.

Опісля ми спустились у супермаркет та набрали снеків і після довгих пошуків серед мʼясних та рибних ресторанів фудкорту замовили вегетаріанську їжу. І відправились їсти в номер готелю. Альмі знадобилося трохи більше часу та кілька спроб, щоб заснути. Але чим пізніше, тим краще було для нас, бо різниця в часі з Віднем аж 6 годин, і кожна година пізніше наближала нас до її нормального режиму сну вдома.

Після її сну ми дозбирали речі, перекусили, прийняли душ, викликали машину через Grab, та вирушили до аеропорту. За останні роки кількість величезних пікапів та джипів у Тайланді збільшилась в рази, вони переважають у трафіку як у столиці, так і на острові. На такому мегаджипі ми і відправились до аеропорту. До нічного сну Альми лишалось 2 години.

Вже в аеропорту ми спробували роздрукувати посадкові талони через автомат, та він видав помилку. Тож довелося чекати ще 1,5 години на звичайну реєстрацію. За цей час Альма встигла подружитися із родиною, що відправлялася провідати дочок у Штатах та хлопчиком, до якого вона просто сіла на коліна 😅

Після здачі валіз та усіх контролів ми сподівалися знайти місце, де я могла б спокійно заколисати доню, але перед нами була ще смуга перешкод у вигляді десятків магазинів duty free. Зі стомленою Альмою в руках ми цілеспрямовано прямували до нашого гейту: крізь нескінченні ряди яскраво запакованих продуктів, повз блимаючі активними відео екрани.

Вже біля гейту я знайшла стометрівку, вільну від рекламних екранів, яскравих кіосків та музики. Після десяти хвилин протесту, донечка нарешті заспокоїлася та заснула у мене в ергорюкзаку. Я вдягла їй беруші, і повернулась до Марка. На посадку разом із нами чекали ще дві пари із дітьми, трішки старшими за Альму. Було дуже цікаво спостерігати за ними.

Рейс, який і так був запланований на 02:20, затримували. Серед очікуючих було багато дітей, і всі були доволі змучені. Час від часу було чути плач тієї чи іншої дитини. Із майже годинною затримкою ми нарешті завантажилися у літак, Альма спала у рюкзаку.

Перед зльотом мене попросили перезастібнути пасок, аби він не проходив навколо мене і доні, а був лише на мені – тобто, між мною і нею. Правило мені незрозуміло абсолютно – я маю бути пристебнута обов’язково, а дитина може бовтатися як завгодно? Сперечатися і витрачати свої сили я не планувала, тож зробила що вони вимагали. Так чи інакше, Альма надійно закріплена на мені ергорюкзаком.

Під час зльоту ми розбудили малечу, щоб дати їй попити води та посмоктати молоко, аби їй не закладало вуха. Нам якраз принесли їжу, тож вона перекусила з нами, погралася ще з годинку, і я її заколисала знову. Була вже 4:00. Так вона і спала до ранку, і прокинулася якраз під роздачу сніданку.

• Переліт Бангкок -> Відень

4. april, Østerrike ⋅ ☀️ 20 °C

Поснідавши та погравши ще з півтори години, малеча стомилася і я заколисала її на денний сон. Десь за годину довелося його перервати, бо літак вже пішов на посадку у Відні. Ми знову наполегливо напоїли донечку, бо вона вже почала хапатися за вуха і плакати.

Після безкрайнього аеропорту-молоху у Бангкоці віденський здавався станцією у селі. Я вирішила наскільки це можливо довго зберігати акцент на позитивному, щоб не програмувати Альму на те, що країна, в якій вона народилася та мешкає, непривітна та відстає у розвитку. Тому не буду писати про те, чи посміхалися люди Альмі у відповідь на її посмішки та привітання ручкою.

Дочекавшись валіз, ми вийшли з аеропорту в обійми Маргіт та Патріка. Доня зраділа неймовірно, не хотіла злазити з ручок бабусі. Поки вони любувалися, Марк збігав придбати трохи їжі, бо вдома нічого не було. Маргіт попіклувалася про нас і випікла пиріг, який може їсти Альма також, і насмажила нам млинців.

Ми поїхали додому, і за чаєм подарували Маргіт парфум та смаколики з подорожі. Коли бабуся з дідусем поїхали, ми попадали в ліжко і спали, доки Альма нас не розбудила. Добре спати вдома 🤍

Reisens slutt
    4. april 2025