Тайська весна

• 193photos
  • 0likes
  • Відень -> Бангкок

March 7 in Austria ⋅ ☀️ 21 °C

Провели останні збори перед вильотом, перевірили усе, пройшлися за списком, і допакували чого не вистачало.

Я заколисала Альму у ранковий сон, після нього ми ще перекусили рештками з холодильника, і остаточно підготувалися до виїзду. О 14:30 Патрік подзвонив, що вже чекає знизу. Марк заздалегідь вчора вночі вже зніс важкі валізи та автокрісло в нашу машину, тож нам лишалися лише рюкзаки і доня. Ми швидко завантажили усе до машини Патріка, і вирушили до аеропорту.

Приїхали ми за 3,5 години до вильоту із наміром встигнути зареєструватися на рейс, здати багаж та пройти усі контролі до того, як Альма захоче спати другий сон. Нам усе вдалося, вже біля гейту я її заколисала у ергорюкзаку. В аеропорту важко спати дитинці, яка прокидається від будь-якого звуку, але вона поспала десь хвилин 45.

Ми завантажились у літак одними із перших. Альма була не єдиною дитиною, разом із нами летіло ще 6 маленьких дітей, троє з них сиділи 2 ряди за нами. Ми за кілька днів до вильоту попросили авіакомпанію надати нам місця в першому ряду і колиску для дитини, і вони охоче замінили наші місця. Тож ми сиділи із простором для ніг та наших речей. Сервіс в літаку був на висоті: вечеря, згодом сніданок, напої, в туалеті не лише мило для рук, а й креми для тіла й рук. А на вікнах не пластикові шори , а затемнення натисканням кнопки.

Альма повзала по нас, по сидіннях, посміхалась усім, махала ручкою та обмінювалась своїми скарбами із парою пенсійного віку за нами.

Після того, як стюардеси прибрали усе після вечері та загасили світло, я взяла Альму у ергорюкзак і заколисала. І весь час, поки колисала її, спостерігала за татом, що через ряд від нас взяв свого сина альминого віку собі на живіт, і той так засинав. Просто сам, поки тато відкинувся і засинав сам. Буває ж таке.

Альма заснула, я звільнила її з рюкзаку, Марк вдягнув на мене слінг через плече, я розмістила Альму в ньому і завʼязала хустку навколо себе так, щоб Альмі не тягнуло, не заважали ліхтарики і щоб вона мала при цьому достатньо повітря. Лише я почала засинати, як доня почала пручатися у слінгу і плакати уві сні. Я переклала її на інший бік та встала її підколисати. Одразу за цим прокинувся інший малюк. Як собачки в українському селі: один починає гавкати, інші підхоплюють. Так було усю ніч, вони підбуджували одне одного плачем. Може через те, що тиск змінювався. А ще кілька годин була турбулентність, і вставати підколисувати я вже не могла. Непросто було охороняти сон доні в таких умовах, але усе вийшло. Лише нам поспати не вийшло.

Через кілька годин стюардеси знову увімкнули світло і почали роздавати сніданок. Я тримала сон Альми, бо вона на цей час поспала лише 5 неспокійних годин.

Коли вона прокинулась, то одразу вилізла на поручні сидіння привітатись із парою, що сиділа за нами і з якою вона вчора мінялася своїми іграшками. Виявилося, вони також летять на Ко Панган.

За годинку вже почалося зниження, і я взяла Альму на груди, щоб вирівняти тиск в її вухах. Такій своєнравній дитині, як наша доня, навіть молочко не можна дати без її бажання. Тому ми з Марком поперемінно то давали їй пюре з паучі, то водичку через соломинку, то я її прикладала до грудей. Так впоралися, вушка у неї не боліли.

Під час посадки ми ще перевдягли доню з вовняного одягу у більш легкий, зняли шапочку та дістали панамку. Зняли теплий одяг самі, зібрали речі, і вийшли з літака у липучу спеку Бангкока.

• Бангкок. Привіт, джетлег!

March 8 in Thailand ⋅ ☀️ 31 °C

Як же добре, що це не перший візит у Азію ні для мене, ні для Марка! Ми досить організовано вийшли з літака, знайшли візок для речей, я почекала на наш багаж, поки Марк обміняв трохи грошей на таксі.

Він викликав таксі через додаток Grab, і ми вийшли на вулицю, щоб знайти де вони зупиняються. Виявилося, що Grab організував досить велику криту станцію для посадки у їхні таксі із співробітниками, які допомагають завантажити речі у машину.

Ми досить швидко доїхали до готелю, зареєструвалися та пішли в кімнату, щоб привести себе трохи до ладу та вкласти Альму на денний сон.

Коли вона прокинулась, ми вийшли трохи прогулятися та знайти щось поїсти. Смачно і дорого за тайськими мірками поїли у вегетаріанському закладі. Дійшли до торгівельного центру, подивилися на верхньому поверсі на дитячий простір із лазалками і трамплінами і повернулися до готелю, бо був вже час вечірнього/нічного сну Альми.

Так як різниця у часі 6 годин, та ще й у літаку вона спала всього 5 годин, її сни були наплутані. Та ми домовилися не мати ніяких очікувань, і потихеньку зсовувати час ранкового прокидання, доки не дійдемо до нашого звичного.

• Бангкок. Зустріч із друзями

March 9 in Thailand ⋅ ☀️ 34 °C

Хоча Альма заснула близько 20:00 за місцевим часом вчора, вона прокинулась о 23:00, щоб погуляти ще 2,5 години, перш ніж заснути до ранку.

Прокинулись ми без будильника майже об 11:00, потихеньку зібрались і пішли шукати щось на сніданко-обід. Після сніданку повернулись до готелю, якраз почалась спека. Альма майже самостійно заснула, джетлаг ще дається взнаки.

Після сну ми вийшли знову прогулятися, зняти гроші та пошукати на нижньому поверсі торгівельного центру щось поїсти. Вибір був великий, але їжа виглядала несвіжою. Тож ми взяли їжу у вуличному ресторанчику.

На сьогодні наш основний план був зустрітись із Сашею та Льошиком, які приязно запросили нас провести в їхньому будинку нашу відпустку. Вони якраз сьогодні прилетіли до Бангкока, аби завтра зранку вилетіти у велику подорож Європою. На початку травня вони завітають і до нас до Відня. Досі дивуюсь цьому співпадінню – що вони подорожують якраз у той час, коли ми вирішили полетіти у Тайланд, фантастика!

Ми домовились із Сашунею, що зустрінемось після вечірнього сну Альми, тоді якраз їхні діти Алекса і Люк встигнуть поїсти та погратися в ігровій кімнаті. Вони, на жаль, прихворіли, тому Саша запропонувала зустрітися без дітей, щоб не заразити Альму. Їхні діти вже дорослі і можуть залишатись на пару годин самі, тому я з вдячністю погодилась.

Після пізнього обіду Марк запропонував піти назад до готелю іншим шляхом, не голосною вулицею зі скайлайном та сотнею машин і тук-туків. Він повів нас вглиб житлового кварталу, у район елітних вілл із дорогими авто і бідних будинків тайців, що обслуговують ці вілли. Раптом ми уперлися в паркан, який перекривав провулок. Марк переліз через нього і подивився, чи можна далі вийти на вулицю, щоб продовжити наш шлях. Інакше доводилося б повертатися ще як мінімум півгодини, а вже підходив час сну Альми. Ми перелізли через паркан, аби пройти далі, я трохи стерла шкіру на руці, але загалом усе обійшлося без пригод. На нашому досвіді ще не було жодної подорожі, аби ми не перестрибували через огорожі.

Альма стомилася і заснула у мене в ергорюкзаку, поки ми йшли до готелю. Я вдягла їй беруші та оберігала від голосних звуків, вона навіть не прокинулась, коли ми вийшли на велику вулицю. А там галас такий, що я не чула, коли Марк мені щось казав. Мені вдалося донести її сплячою до готелю.

Після сну ми зустрілися із Сашею та Льошиком, вони забронювали готель прямо поруч із нашим. Ми пішли вечеряти у вегетаріанському закладі Dhana X Flavourite, сіли у подвірʼї, і Альма повзала за кішкою та копирсалася у землі під рослинами. Нас трохи погризли комарі, але нічого страшного.

Після вечері ми ще довго балакали під готелем до останнього. Завдяки розмові з Сашею я зрозуміла, що я зі своїми думками та почуттями у материнстві не одна. Це було величезне полегшення.

Ми не зробили фото разом із друзями. Я вважаю, що коли даєш подіям просто бути, то руки не тягнуться робити фотографії.

• Бангкок. Масаж

March 10 in Thailand ⋅ ☀️ 36 °C

На сніданок я обрала сьогодні кафе із чудовими відгуками, та не подивилась, чи воно відкрите. І воно звісно було закрите. Ми поїхали на метро до іншого кафе, яке Марк швидко знайшов на гугл мапах. Масштаби Бангкока якось не вміщаються в мою голову. Кожен раз, коли дивлюсь на мапах, усе здається близько і в пішій доступності, а в реальності виявляється, що пішки там йти мінімум годину.

До хіпстерського кафе зі сніданками ми дістались вже так пізно, що доні лишалося півгодинки до сну. Марку прийшла геніальна ідея замовити їжу з собою і поїсти в номері вже після того, як малеча засне. Little did we know, що це буде нашою чи не щоденною практикою вже на острові.

Під час другого сну Альми Марк вийшов на масаж, повернувся задоволений. Коли доня прокинулась, ми вийшли разом, щоб я змогла піти на масаж також. Я обрала глибокий тайський масаж із бальзамом. Це було ніжно і одночасно сильно. Поки я кайфувала і страждала в той самий час від акробатичних рухів масажистки, Альма подружилася із іншими співробітниками салону.

Після масажу ми прихопили їжу з собою на маленькому нічному ринку та повернулись до готелю. Повечеряли вже в готелі, і я вклала стомлену донечку на сон.

• Сьогодні ми вирішили не ганяти безкрайнім містом в пошуках сніданку, а поїсти в ресторані готелю. Вибір був неперевершений, треба було так робити усі попередні дні. Знову досвід на майбутнє.

Після сніданку я заколисала Альму на сон, вона сама заснула практично, зміна часових поясів дається взнаки. Після сну ми зібрали речі, Марк пересунув ліжко знову до центру кімнати, і ми спустились в лоббі. Там лишили валізи, і пішли в супермаркет поруч взяти їжу в аеропорт. Викликали таксі Grab, Марк встановив автокрісло, і поїхали.

До регіонального аеропорту ми дістались заздалегідь, щоб встигнути пройти усі контролі та здати багаж до того, як Альма захоче знову спати. Усе встигли, знайшли більш-менш спокійне місце подалі від оголошувачів.

Альма прокинулась за півгодинки до посадки. Ми завантажились до літака, і за півтори години були вже у Сурат Тані. Швидко знайшли наш багаж, і вийшли у ще сильнішу спеку ніж у Бангкоці. Це не туристичне місто, тому тут немає організованого таксі. Я спитала поліцейського, де знайти машину, і він покликав чоловіка рукою. Марк домовився із ним щодо ціни, і ми вирушили в готель.

В дорозі Альма заснула в автокріслі, поки я її годувала. В готель ми заїжджали зі сплячою донею.

• Розслаблений день у Сурат Тані

Mar 12–15 in Thailand ⋅ ☀️ 33 °C

Альма не змогла поспати до ранку, і прокинулась близько 00:00. Дуже стомлені ми з Марком і неймовірно вмотивована доня – так ми протусили 2 години, і близько 02:00 я з боєм заколисала Альму.

Вночі ми тричі ловили сплячу доню, яка намагалася поповзти через нас кудись у темряву з ліжка. Проспавши усі будильники, ми ледь продрали очі о 9:00 ранку. Швидко побігли на сніданок і якраз встигли поїсти до 10:00.

Після сніданку донечка почала проситися на груди, і одразу ж як я її взяла, заснула – така стомлена, і половини свого активного часу не вигуляла.

На обід Марк замовив їжу з доставкою. А після обіду ми спустилися у басейн у дворі готелю. Там вже плавала родина з двома дівчатками-близнючками. Мама тайка, тато японець, діти легко володіють трьома мовами: тайською, японською та англійською. Альма гралася з ними камінцями, кидаючи їх у воду, а дівчата їх діставали та складали назад навколо басейну. Посадити у круг, який ми привезли з собою з Австрії, Альму не вдалося.

Після її другого сну ми із захопленням насолоджувалися вогняним заходом сонця з балкону, поки голєнька Альма повзала навколо нас.

Увечері ми зібралися повечеряти у ресторані, що нам порадила Сашуня. Дуже гарний інтерʼєр, усе з дерева та пальмового листя, купа зелені. Та у меню не було нічого для нас, у Сурат Тані дуже полюбляють свинину та морепродукти.

Тож ми пішли до нічного ринку їжі, і знайшли один-єдиний стенд із двома вегетаріанськими стравами. Альма усім махала ручкою, усі їй відповідали.

На шляху до готелю ми зайшли у супермаркет, і я набрала собі типових тайських снеків на пробу: сушена суниця з чилі та морською сіллю, сушена папайя у порошку з персику та інші кумедні смаколики.

Ми повернулись у номер, я вклала доню спати, після чого ми повечеряли з Марком та обговорили плани на завтрашній день.

Суниця з чилі виявилася хітом, візьму таке на подарунки.

• Другий день у Сурат Тані

March 13 in Thailand ⋅ ☀️ 32 °C

Ми вирішили подовжити наше перебування у Сурат Тані на ще одну ніч, аби трохи видихнути. Можливо, подивитись місто трохи.

Альма знову прокидалася вночі, та ми вже звикли, і після 2 годин гулянь я її заколисала знову.

Прокинулись, поснідали. Поки Марк допивав свою каву, я вийшла із Альмою у подвірʼя готелю, аби показати їй лотоси. Їй дуже сподобалося. Окрім лотосів, у ставку були пупʼянки та маленькі рибки.

Після сніданку та першого сну доні Марк побачив з балкону номеру, що у басейні вже плаває тато з доньками-боизнючками, і запропонував нам з Альмою також спуститися до басейну. Ми вдягли малечу, намастили її сонцезахисним кремом, та спустились вниз. Дівчата дуже мило гралися з Альмою, плаваючи навколо неї та збираючи камінці, які вона вкидала у воду. Малеча у воду не хотіла, але повзала навколо басейну дуже жваво.

Після басейну та другого сну я взяла Альму у рюкзак і пішла у храм на іншому березі ріки, поки Марк скуплявся. Важко було перейти дорогу, на перехресті навіть не було світлофора для пішоходів. Ми справилися, благо, водії тут не носяться на великих швидкостях. Після храму я пройшлася із донею до причалу нічного парома на Ко Панган, зраділа, що ми ним не поїдемо, замовила трохи вегетаріанської їжі для Альми та для нас, і попрямувала звідти до готелю. На шляху побачила ще кавʼярню із симпатичними десертами, і взяла шматочок чизкейка та яблучного пирога з собою.

Вже сутеніло, як ми повернулися до готелю. Я заколисала Альму, повечеряла, і ми відправились спати.

• Сурат Тані -> Ко Панган

March 14 in Thailand ⋅ ☁️ 29 °C

Ніч була як ніби й не була. Альма спала дуже неспокійно. Кожного разу як я занурювалася у сон, вона прокидалася. Мабуть, через те, що я виставила 29 градусів на кондиціонері. У Марка почало свербіти у горлі, то я вирішила поберегти його.

Прокинулись о 7:20, швидко зібрали речі та пішли на сніданок. Ще не було 8:00, як ми вже сиділи за повним столом наїдків. Альма посміхалась усім гостям готелю та своїм подружкам Міні та Нані паралельно до свого сніданку.

О 8:30 ми вже виїхали з готелю на орендованому через додаток Grab величезному пікапі. Водій за допомогою гугл перекладача попросив відмінити замовлення, і оплатити поїздку готівкою, бо через Grab він втрачає половину заробітку. Ми домовились, що віднімемо суму за скасування замовлення від суми готівкою.

Їхали ми дорогою з ідеальним покриттям повз селища, джунглі та плантації пальм. Альма заснула, пʼючи молочко з грудей в автокріслі. І прокинулась вже, коли ми прибули до станції посадки на паром до острова.

Там Марк випив кави, ми почекали ще з годинку, і завантажились на паром. Непросто було тягнути рюкзаки, автокрісло і валізи сходинками на другий поверх парома, але нам усе вдалося. Ми якийсь час підшукували підходяще місце, щоб не змерзнути під кондиціонером, і нарешті розташувалися.

Перекусили страшенно гострим папайя салатом, який я вчора замовила на нічному ринку як салат «середньої гостроти». Альма зʼїла пів-банана. За вікнами до горизонту плескотіли засліплюючі лазурʼю води Тайської затоки. Марк носив Альму на ручках, доки вона не почала позіхати. Я взяла її до себе у ергорюкзак, і вона швидко заснула.

За годину ми прибули у обліплюючу спеку Ко Пангану. На причалі на нас чекала подруга Саші й Льошика Іра з машиною для нас. Альма ще спала. Ми ще десь з півгодини обговорили усі деталі з Ірою, і донечка прокинулась.

Ми завантажились у машину, Іра пояснила бейзікс Марку, і перескочила у машину до свого чоловіка. Марк лишився сам-на-сам зі своїм першим досвідом водіння у лівосторонньому русі. Ми повільно пробиралися насиченими туристами вуличками, кілька разів промахнулися із поворотом, замовили на шляху їжі у бірманському ресторані, і з третьої спроби знайшли будинок друзів.

Ми обоє відчули, як розслабилося тіло й дух, коли ми зайшли в будинок Саші, Льошика й їхніх дітей. Нарешті ми дісталися місця, де зможемо побути два тижні поспіль, не зриваючись після третьої ночі у подальшу путь.

Я сполоснула Альму з дороги, погодувала кішку Тото та почистила її
    лоток. Ми подзвонили мамі Марка та Патріку, поговорили півгодинки з ними. Незабаром Альма попросилася спатки, і я її легко заколисала. Тим часом Марк поїхав за закупами. Донечка спала неспокійно, а коли заплакала уві сні, я побачила, що у неї окрім ікол ще й муляри лізуть. Сонечко наше, це ж треба, стільки всього одночасно.

Марк повернувся із фруктами, овочами, йогуртами, рослинними напоями та смаколиками. Ми подзвонили бабусі Марка, а коли він показував їй басейн, Альма вкотре попросилася у двір. Я вийшла із нею на руках, а вона усе показувала на басейн та рожевий дитячий круг в ньому. Я сіла на край басейну із нею, і вона з радістю поплюхала ніжками у воді. ПокидАти басейн вона не схотіла, скоріше навпаки. Я роздягла її, а сама у одязі залізла у воду. Поки я кружляла Альму у воді, Марк надув її круг, і вона їз нескінченним задоволенням барахталась із ним у воді. Марк доєднався до нас, і це був момент пікового щастя. Незабутньо, проживати такі моменти радості зі своєю дитиною.

Я прийняла душ із Альмою, а Марк приготував вечерю. Ми поїли, ділячись із Альмою своєю їжею. Після вечері я почитала із нею книжки Алекси та Люка, прибрала в кухні, погодувала котика та підготувала спальню до нічного сну. Марк приніс стільці та подушки, аби розмістити навколо ліжка, щоб Альма не забилася якщо скотиться з ліжка.

Я заколисала доню, і коли вона заснула, Марк приніс пироги, які я вчора придбала у Сурат Тані та притарабанила їх звідти аж на острів.

Дописую цей текст та сподіваюсь на біль-менш спокійну ніч із глибоким сном.

• Ко Панган, перший день на острові

March 15 in Thailand ⋅ ☀️ 29 °C

Сьогоднішня ніч була без пробуджень, таке полегшення! Усю ніч здавалося, що спека неймовірна, хоча кондиціонер працював на 28 градусів. Так здавалося, поки ми не вийшли у залу без кондиціонера і не зрозуміли, що таке спека))

Десь о 5:00 ранку прокинулося усе живе, окрім нас. Шматочок джунглів за будинком вибухнув цвіріньканням, клацанням та оханням. Киця почала ломитися в спальню із потужним мявкотінням. Марк вийшов, погладив її, вгамував, і повернувся. Ми спали ще до 9:00. Запізно для Альми, але вона так солодко спала і так багато пережила за останні дні, що я вирішила дати їй (і нам) виспатися.

Прокинулись ми з донечкою, вона одразу ж сама злізла з ліжка і поповзла до киці в залу. Я запропонувала Марку виспатися, поки я з Альмою приготую сніданок.

До сніданку ще був кавалок роботи: вмити Альму, зняти нічний підгузок, погодувати Тото, почистити її горщик, знайти для Альми щось, що її може відволікти від скляних дверей у двір із басейном, бо вона навчилася їх відкривати самостійно. Киця пішла у двір після свого сніданку. А я нарешті змогла взятися за готування нашого. Зробила для нас вівсянку з йогуртом, гранолою, арахісовою пастою, шоколадними крапельками та курагою. А для Альми – замочені з вчора зернятка чіа з мигдалевим молоком та суміш пластівців із йогуртом та апельсиновим соком.

Прокинувся Марк, ми із задоволенням поснідали, трошки пограли із Альмою, та вона швидко стомилась. Тому я її заколисала на сон, і сама заснула. Ми поспали годинку, а коли прокинулися, Тото вже повернулася у прохолодний дім.

Ми вирішили поїхати пообідати і вивезти сміття. Марк завів машину заздалегідь, щоб охолодити кондиціонером салон. Я зібрала речі для Альми, і ми виїхали. От не можемо ми спокійно посидіти вдома і вгамуватися трохи після двох перельотів, численних переїздів на таксі та переправою на паромі.

4 хвилини машиною, і ми вже були у невеликого тайського закладу під дахом з бамбуку. Ми замовили їжу середньої гостроти, об яку обпекли собі язики згодом. Дівчинка, донька власниці закладу, із величезним задоволенням грала з Альмою у піжмурки.

Повернувшись додому, ми виявили у Альми висип через спеку. Звідусіль навколо шиї, по спині та по руках. Я обмила її прохолодною водою, а Марк обробив шкіру присипкою від опіків з аптечки.

Через якийсь час Альма попросилася у басейн, і ми застрибнули освіжитися. Після басейну донечка була вже стомлена і готова спати, тож я її заколисала.

Увечері, як Альма прокинулася, ми вирішили виїхати повечеряти до бурманського закладу, що тут прямо поруч із домом, та він був закритий. Ми підʼїхали до фруктового стенду та закупилися там бананами, манго різних видів, фруктами дракона, кокосовою водою та імпортованими яблуками.

Я запропонувала подивитись, що із себе представляє нічний ринок їжі. Ооо, дарма ми туди пішли увечері. Голосно, багато неонових вогнів, світла, натовпи людей, зграї мопедів. Нам швидко стало занадто, і ми втекли до невеликого ресторанчику. Замовили там їжі з собою, і повернулися додому.

Лишалось півгодинки до нічного сну Альми. Та вона була така збуджена цим ринком, що лише через годину почала терти оченята. Я взяла її у спальню, та вона ніяк не хотіла спатки. Ми вийшли із нею знову у залу трохи переключитися. Марк вже накрив на стіл, сподіваючись, що Альма засне, і я зможу вийти на вечерю.

Ми помінялися, Марк взяв Альму, а я поїла та оплатила оренду машини. За кілька хвилин я знову взяла донечку заколисувати. Після майже години моїх акробатичних номерів, різних видів присідань, танців, співів та шипіння, вона заснула в ергорюкзаку. На годиннику була вже північ. Вона була активна майже 6 годин, при нормі у 3,5.

Я вийшла у залу розділити тайський кокосовий десерт із Марком, після якого ми також пішли спати.

• Ко Панган. День вдома

March 16 in Thailand ⋅ ⛅ 30 °C

Ніч була спокійна, зранку Марк з Альмою пішли робити сніданок, а я продовжила спати.

За годину мої любі мене розбудили і ми поснідали разом вівсянкою та фруктовими смаколиками, які придбали вчора.

Вирішили нікуди не виїжджати сьогодні, дати шкірі Альми відійти від спеки. Після сніданку освіжилися в басейні, і подзвонили моїм батькам. У них в гостях як раз тьотя Люба, тож і її побачили. Після дзвінка я вклала Альму спати.

Поки вона спала, Марк приготував фруктовий салат на обід. Ми погралися з донечкою, почекали, коли басейн накриє тінню від будинка, і вийшли знову покупатися. Басейн розважає і стомлює Альму. Лише в будинку їй нудно, вона досить швидко повзе до вхідних дверей і махає па-па, сигналізуючи нам, що час іти гуляти. Після басейну ми покупали Альму, а коли вона трохи підсохла, я взяла її заколисувати у сон.

Марк замовив їжу з доставкою. Альма прокинулася, посміхнулася, сіла, лягла на подушку, і попросилася на ручки. На ручках знов закрила оченята, щоб доспати. Десь за півгодини я її розбудила, і ми пішли їсти разом. Потім Марк із Альмою пішли в басейн, а я прибрала після вечері та погодувала Тото.

Згодом ми грали з Альмою та слухали музику, Марк дістав камеру і робив знімки. Ми спробували у ігровій формі почистити доні зубки, та вона була кожною клітинкою свого тіла проти. За якийсь час я взяла її заколисувати у сон.

Та сьогодні вона знову ніяк не могла заснути. Пройшло півгодини, година… В моїй голові крутився мільйон думок – що ми зробили не так, чому вона не може зануритись у сон. Підкралися сумніви в собі. Час минав, Альма не засинала. Я вийшла із нею у залу, Марк її перейняв, і я змогла трохи побути на самоті. А коли пішла в туалет, знову знайшла величезного таргана. Що не день – то тарган. Виловила та викинула його на вулицю. Він мене врятував від виру самознеціонюючих думок. Тарганів я не знищую, а виношу подалі на дорогу. Особливо цього.

Після 10 хвилин читання з Марком, Альма знову розплакалася від втоми. Йшла вже друга година з початку вкладання її у сон. Я взяла її втретє у ергорюкзак, і почала ходити по будинку, наспівуючи колискову мантру. Плач Альми збудив Тото, і вона почала скакати конем по всій хаті, із гуркотом, шипінням і дикими очима. Специфічна атмосфера для вкладання перевтомленої дитини. Тож я закрилася у спальні, і ходила з Альмою там, поки вона не заснула на грудях. Сонечко моє любе, так змучилася.

На останніх рештках сил я вклала її у ліжко, і вислизнула до Марка в залу. Ми поїли морозива, я проговорила йому свої думки, сумніви та страхи, ми обійнялися і пішли спати.