• Darynas adventures

• Trip start
    March 7, 2025

Відень -> Бангкок

March 7 in Austria ⋅ ☀️ 21 °C

Провели останні збори перед вильотом, перевірили усе, пройшлися за списком, і допакували чого не вистачало.

Я заколисала Альму у ранковий сон, після нього ми ще перекусили рештками з холодильника, і остаточно підготувалися до виїзду. О 14:30 Патрік подзвонив, що вже чекає знизу. Марк заздалегідь вчора вночі вже зніс важкі валізи та автокрісло в нашу машину, тож нам лишалися лише рюкзаки і доня. Ми швидко завантажили усе до машини Патріка, і вирушили до аеропорту.

Приїхали ми за 3,5 години до вильоту із наміром встигнути зареєструватися на рейс, здати багаж та пройти усі контролі до того, як Альма захоче спати другий сон. Нам усе вдалося, вже біля гейту я її заколисала у ергорюкзаку. В аеропорту важко спати дитинці, яка прокидається від будь-якого звуку, але вона поспала десь хвилин 45.

Ми завантажились у літак одними із перших. Альма була не єдиною дитиною, разом із нами летіло ще 6 маленьких дітей, троє з них сиділи 2 ряди за нами. Ми за кілька днів до вильоту попросили авіакомпанію надати нам місця в першому ряду і колиску для дитини, і вони охоче замінили наші місця. Тож ми сиділи із простором для ніг та наших речей. Сервіс в літаку був на висоті: вечеря, згодом сніданок, напої, в туалеті не лише мило для рук, а й креми для тіла й рук. А на вікнах не пластикові шори , а затемнення натисканням кнопки.

Альма повзала по нас, по сидіннях, посміхалась усім, махала ручкою та обмінювалась своїми скарбами із парою пенсійного віку за нами.

Після того, як стюардеси прибрали усе після вечері та загасили світло, я взяла Альму у ергорюкзак і заколисала. І весь час, поки колисала її, спостерігала за татом, що через ряд від нас взяв свого сина альминого віку собі на живіт, і той так засинав. Просто сам, поки тато відкинувся і засинав сам. Буває ж таке.

Альма заснула, я звільнила її з рюкзаку, Марк вдягнув на мене слінг через плече, я розмістила Альму в ньому і завʼязала хустку навколо себе так, щоб Альмі не тягнуло, не заважали ліхтарики і щоб вона мала при цьому достатньо повітря. Лише я почала засинати, як доня почала пручатися у слінгу і плакати уві сні. Я переклала її на інший бік та встала її підколисати. Одразу за цим прокинувся інший малюк. Як собачки в українському селі: один починає гавкати, інші підхоплюють. Так було усю ніч, вони підбуджували одне одного плачем. Може через те, що тиск змінювався. А ще кілька годин була турбулентність, і вставати підколисувати я вже не могла. Непросто було охороняти сон доні в таких умовах, але усе вийшло. Лише нам поспати не вийшло.

Через кілька годин стюардеси знову увімкнули світло і почали роздавати сніданок. Я тримала сон Альми, бо вона на цей час поспала лише 5 неспокійних годин.

Коли вона прокинулась, то одразу вилізла на поручні сидіння привітатись із парою, що сиділа за нами і з якою вона вчора мінялася своїми іграшками. Виявилося, вони також летять на Ко Панган.

За годинку вже почалося зниження, і я взяла Альму на груди, щоб вирівняти тиск в її вухах. Такій своєнравній дитині, як наша доня, навіть молочко не можна дати без її бажання. Тому ми з Марком поперемінно то давали їй пюре з паучі, то водичку через соломинку, то я її прикладала до грудей. Так впоралися, вушка у неї не боліли.

Під час посадки ми ще перевдягли доню з вовняного одягу у більш легкий, зняли шапочку та дістали панамку. Зняли теплий одяг самі, зібрали речі, і вийшли з літака у липучу спеку Бангкока.

• Бангкок. Привіт, джетлег!

March 8 in Thailand ⋅ ☀️ 31 °C

Як же добре, що це не перший візит у Азію ні для мене, ні для Марка! Ми досить організовано вийшли з літака, знайшли візок для речей, я почекала на наш багаж, поки Марк обміняв трохи грошей на таксі.

Він викликав таксі через додаток Grab, і ми вийшли на вулицю, щоб знайти де вони зупиняються. Виявилося, що Grab організував досить велику криту станцію для посадки у їхні таксі із співробітниками, які допомагають завантажити речі у машину.

Ми досить швидко доїхали до готелю, зареєструвалися та пішли в кімнату, щоб привести себе трохи до ладу та вкласти Альму на денний сон.

Коли вона прокинулась, ми вийшли трохи прогулятися та знайти щось поїсти. Смачно і дорого за тайськими мірками поїли у вегетаріанському закладі. Дійшли до торгівельного центру, подивилися на верхньому поверсі на дитячий простір із лазалками і трамплінами і повернулися до готелю, бо був вже час вечірнього/нічного сну Альми.

Так як різниця у часі 6 годин, та ще й у літаку вона спала всього 5 годин, її сни були наплутані. Та ми домовилися не мати ніяких очікувань, і потихеньку зсовувати час ранкового прокидання, доки не дійдемо до нашого звичного.

• Бангкок. Зустріч із друзями

March 9 in Thailand ⋅ ☀️ 34 °C

Хоча Альма заснула близько 20:00 за місцевим часом вчора, вона прокинулась о 23:00, щоб погуляти ще 2,5 години, перш ніж заснути до ранку.

Прокинулись ми без будильника майже об 11:00, потихеньку зібрались і пішли шукати щось на сніданко-обід. Після сніданку повернулись до готелю, якраз почалась спека. Альма майже самостійно заснула, джетлаг ще дається взнаки.

Після сну ми вийшли знову прогулятися, зняти гроші та пошукати на нижньому поверсі торгівельного центру щось поїсти. Вибір був великий, але їжа виглядала несвіжою. Тож ми взяли їжу у вуличному ресторанчику.

На сьогодні наш основний план був зустрітись із Сашею та Льошиком, які приязно запросили нас провести в їхньому будинку нашу відпустку. Вони якраз сьогодні прилетіли до Бангкока, аби завтра зранку вилетіти у велику подорож Європою. На початку травня вони завітають і до нас до Відня. Досі дивуюсь цьому співпадінню – що вони подорожують якраз у той час, коли ми вирішили полетіти у Тайланд, фантастика!

Ми домовились із Сашунею, що зустрінемось після вечірнього сну Альми, тоді якраз їхні діти Алекса і Люк встигнуть поїсти та погратися в ігровій кімнаті. Вони, на жаль, прихворіли, тому Саша запропонувала зустрітися без дітей, щоб не заразити Альму. Їхні діти вже дорослі і можуть залишатись на пару годин самі, тому я з вдячністю погодилась.

Після пізнього обіду Марк запропонував піти назад до готелю іншим шляхом, не голосною вулицею зі скайлайном та сотнею машин і тук-туків. Він повів нас вглиб житлового кварталу, у район елітних вілл із дорогими авто і бідних будинків тайців, що обслуговують ці вілли. Раптом ми уперлися в паркан, який перекривав провулок. Марк переліз через нього і подивився, чи можна далі вийти на вулицю, щоб продовжити наш шлях. Інакше доводилося б повертатися ще як мінімум півгодини, а вже підходив час сну Альми. Ми перелізли через паркан, аби пройти далі, я трохи стерла шкіру на руці, але загалом усе обійшлося без пригод. На нашому досвіді ще не було жодної подорожі, аби ми не перестрибували через огорожі.

Альма стомилася і заснула у мене в ергорюкзаку, поки ми йшли до готелю. Я вдягла їй беруші та оберігала від голосних звуків, вона навіть не прокинулась, коли ми вийшли на велику вулицю. А там галас такий, що я не чула, коли Марк мені щось казав. Мені вдалося донести її сплячою до готелю.

Після сну ми зустрілися із Сашею та Льошиком, вони забронювали готель прямо поруч із нашим. Ми пішли вечеряти у вегетаріанському закладі Dhana X Flavourite, сіли у подвірʼї, і Альма повзала за кішкою та копирсалася у землі під рослинами. Нас трохи погризли комарі, але нічого страшного.

Після вечері ми ще довго балакали під готелем до останнього. Завдяки розмові з Сашею я зрозуміла, що я зі своїми думками та почуттями у материнстві не одна. Це було величезне полегшення.

Ми не зробили фото разом із друзями. Я вважаю, що коли даєш подіям просто бути, то руки не тягнуться робити фотографії.

• Бангкок. Масаж

March 10 in Thailand ⋅ ☀️ 36 °C

На сніданок я обрала сьогодні кафе із чудовими відгуками, та не подивилась, чи воно відкрите. І воно звісно було закрите. Ми поїхали на метро до іншого кафе, яке Марк швидко знайшов на гугл мапах. Масштаби Бангкока якось не вміщаються в мою голову. Кожен раз, коли дивлюсь на мапах, усе здається близько і в пішій доступності, а в реальності виявляється, що пішки там йти мінімум годину.

До хіпстерського кафе зі сніданками ми дістались вже так пізно, що доні лишалося півгодинки до сну. Марку прийшла геніальна ідея замовити їжу з собою і поїсти в номері вже після того, як малеча засне. Little did we know, що це буде нашою чи не щоденною практикою вже на острові.

Під час другого сну Альми Марк вийшов на масаж, повернувся задоволений. Коли доня прокинулась, ми вийшли разом, щоб я змогла піти на масаж також. Я обрала глибокий тайський масаж із бальзамом. Це було ніжно і одночасно сильно. Поки я кайфувала і страждала в той самий час від акробатичних рухів масажистки, Альма подружилася із іншими співробітниками салону.

Після масажу ми прихопили їжу з собою на маленькому нічному ринку та повернулись до готелю. Повечеряли вже в готелі, і я вклала стомлену донечку на сон.

• Сьогодні ми вирішили не ганяти безкрайнім містом в пошуках сніданку, а поїсти в ресторані готелю. Вибір був неперевершений, треба було так робити усі попередні дні. Знову досвід на майбутнє.

Після сніданку я заколисала Альму на сон, вона сама заснула практично, зміна часових поясів дається взнаки. Після сну ми зібрали речі, Марк пересунув ліжко знову до центру кімнати, і ми спустились в лоббі. Там лишили валізи, і пішли в супермаркет поруч взяти їжу в аеропорт. Викликали таксі Grab, Марк встановив автокрісло, і поїхали.

До регіонального аеропорту ми дістались заздалегідь, щоб встигнути пройти усі контролі та здати багаж до того, як Альма захоче знову спати. Усе встигли, знайшли більш-менш спокійне місце подалі від оголошувачів.

Альма прокинулась за півгодинки до посадки. Ми завантажились до літака, і за півтори години були вже у Сурат Тані. Швидко знайшли наш багаж, і вийшли у ще сильнішу спеку ніж у Бангкоці. Це не туристичне місто, тому тут немає організованого таксі. Я спитала поліцейського, де знайти машину, і він покликав чоловіка рукою. Марк домовився із ним щодо ціни, і ми вирушили в готель.

В дорозі Альма заснула в автокріслі, поки я її годувала. В готель ми заїжджали зі сплячою донею.

• Розслаблений день у Сурат Тані

Mar 12–15 in Thailand ⋅ ☀️ 33 °C

Альма не змогла поспати до ранку, і прокинулась близько 00:00. Дуже стомлені ми з Марком і неймовірно вмотивована доня – так ми протусили 2 години, і близько 02:00 я з боєм заколисала Альму.

Вночі ми тричі ловили сплячу доню, яка намагалася поповзти через нас кудись у темряву з ліжка. Проспавши усі будильники, ми ледь продрали очі о 9:00 ранку. Швидко побігли на сніданок і якраз встигли поїсти до 10:00.

Після сніданку донечка почала проситися на груди, і одразу ж як я її взяла, заснула – така стомлена, і половини свого активного часу не вигуляла.

На обід Марк замовив їжу з доставкою. А після обіду ми спустилися у басейн у дворі готелю. Там вже плавала родина з двома дівчатками-близнючками. Мама тайка, тато японець, діти легко володіють трьома мовами: тайською, японською та англійською. Альма гралася з ними камінцями, кидаючи їх у воду, а дівчата їх діставали та складали назад навколо басейну. Посадити у круг, який ми привезли з собою з Австрії, Альму не вдалося.

Після її другого сну ми із захопленням насолоджувалися вогняним заходом сонця з балкону, поки голєнька Альма повзала навколо нас.

Увечері ми зібралися повечеряти у ресторані, що нам порадила Сашуня. Дуже гарний інтерʼєр, усе з дерева та пальмового листя, купа зелені. Та у меню не було нічого для нас, у Сурат Тані дуже полюбляють свинину та морепродукти.

Тож ми пішли до нічного ринку їжі, і знайшли один-єдиний стенд із двома вегетаріанськими стравами. Альма усім махала ручкою, усі їй відповідали.

На шляху до готелю ми зайшли у супермаркет, і я набрала собі типових тайських снеків на пробу: сушена суниця з чилі та морською сіллю, сушена папайя у порошку з персику та інші кумедні смаколики.

Ми повернулись у номер, я вклала доню спати, після чого ми повечеряли з Марком та обговорили плани на завтрашній день.

Суниця з чилі виявилася хітом, візьму таке на подарунки.

• Другий день у Сурат Тані

March 13 in Thailand ⋅ ☀️ 32 °C

Ми вирішили подовжити наше перебування у Сурат Тані на ще одну ніч, аби трохи видихнути. Можливо, подивитись місто трохи.

Альма знову прокидалася вночі, та ми вже звикли, і після 2 годин гулянь я її заколисала знову.

Прокинулись, поснідали. Поки Марк допивав свою каву, я вийшла із Альмою у подвірʼя готелю, аби показати їй лотоси. Їй дуже сподобалося. Окрім лотосів, у ставку були пупʼянки та маленькі рибки.

Після сніданку та першого сну доні Марк побачив з балкону номеру, що у басейні вже плаває тато з доньками-боизнючками, і запропонував нам з Альмою також спуститися до басейну. Ми вдягли малечу, намастили її сонцезахисним кремом, та спустились вниз. Дівчата дуже мило гралися з Альмою, плаваючи навколо неї та збираючи камінці, які вона вкидала у воду. Малеча у воду не хотіла, але повзала навколо басейну дуже жваво.

Після басейну та другого сну я взяла Альму у рюкзак і пішла у храм на іншому березі ріки, поки Марк скуплявся. Важко було перейти дорогу, на перехресті навіть не було світлофора для пішоходів. Ми справилися, благо, водії тут не носяться на великих швидкостях. Після храму я пройшлася із донею до причалу нічного парома на Ко Панган, зраділа, що ми ним не поїдемо, замовила трохи вегетаріанської їжі для Альми та для нас, і попрямувала звідти до готелю. На шляху побачила ще кавʼярню із симпатичними десертами, і взяла шматочок чизкейка та яблучного пирога з собою.

Вже сутеніло, як ми повернулися до готелю. Я заколисала Альму, повечеряла, і ми відправились спати.

• Сурат Тані -> Ко Панган

March 14 in Thailand ⋅ ☁️ 29 °C

Ніч була як ніби й не була. Альма спала дуже неспокійно. Кожного разу як я занурювалася у сон, вона прокидалася. Мабуть, через те, що я виставила 29 градусів на кондиціонері. У Марка почало свербіти у горлі, то я вирішила поберегти його.

Прокинулись о 7:20, швидко зібрали речі та пішли на сніданок. Ще не було 8:00, як ми вже сиділи за повним столом наїдків. Альма посміхалась усім гостям готелю та своїм подружкам Міні та Нані паралельно до свого сніданку.

О 8:30 ми вже виїхали з готелю на орендованому через додаток Grab величезному пікапі. Водій за допомогою гугл перекладача попросив відмінити замовлення, і оплатити поїздку готівкою, бо через Grab він втрачає половину заробітку. Ми домовились, що віднімемо суму за скасування замовлення від суми готівкою.

Їхали ми дорогою з ідеальним покриттям повз селища, джунглі та плантації пальм. Альма заснула, пʼючи молочко з грудей в автокріслі. І прокинулась вже, коли ми прибули до станції посадки на паром до острова.

Там Марк випив кави, ми почекали ще з годинку, і завантажились на паром. Непросто було тягнути рюкзаки, автокрісло і валізи сходинками на другий поверх парома, але нам усе вдалося. Ми якийсь час підшукували підходяще місце, щоб не змерзнути під кондиціонером, і нарешті розташувалися.

Перекусили страшенно гострим папайя салатом, який я вчора замовила на нічному ринку як салат «середньої гостроти». Альма зʼїла пів-банана. За вікнами до горизонту плескотіли засліплюючі лазурʼю води Тайської затоки. Марк носив Альму на ручках, доки вона не почала позіхати. Я взяла її до себе у ергорюкзак, і вона швидко заснула.

За годину ми прибули у обліплюючу спеку Ко Пангану. На причалі на нас чекала подруга Саші й Льошика Іра з машиною для нас. Альма ще спала. Ми ще десь з півгодини обговорили усі деталі з Ірою, і донечка прокинулась.

Ми завантажились у машину, Іра пояснила бейзікс Марку, і перескочила у машину до свого чоловіка. Марк лишився сам-на-сам зі своїм першим досвідом водіння у лівосторонньому русі. Ми повільно пробиралися насиченими туристами вуличками, кілька разів промахнулися із поворотом, замовили на шляху їжі у бірманському ресторані, і з третьої спроби знайшли будинок друзів.

Ми обоє відчули, як розслабилося тіло й дух, коли ми зайшли в будинок Саші, Льошика й їхніх дітей. Нарешті ми дісталися місця, де зможемо побути два тижні поспіль, не зриваючись після третьої ночі у подальшу путь.

Я сполоснула Альму з дороги, погодувала кішку Тото та почистила її
    лоток. Ми подзвонили мамі Марка та Патріку, поговорили півгодинки з ними. Незабаром Альма попросилася спатки, і я її легко заколисала. Тим часом Марк поїхав за закупами. Донечка спала неспокійно, а коли заплакала уві сні, я побачила, що у неї окрім ікол ще й муляри лізуть. Сонечко наше, це ж треба, стільки всього одночасно.

Марк повернувся із фруктами, овочами, йогуртами, рослинними напоями та смаколиками. Ми подзвонили бабусі Марка, а коли він показував їй басейн, Альма вкотре попросилася у двір. Я вийшла із нею на руках, а вона усе показувала на басейн та рожевий дитячий круг в ньому. Я сіла на край басейну із нею, і вона з радістю поплюхала ніжками у воді. ПокидАти басейн вона не схотіла, скоріше навпаки. Я роздягла її, а сама у одязі залізла у воду. Поки я кружляла Альму у воді, Марк надув її круг, і вона їз нескінченним задоволенням барахталась із ним у воді. Марк доєднався до нас, і це був момент пікового щастя. Незабутньо, проживати такі моменти радості зі своєю дитиною.

Я прийняла душ із Альмою, а Марк приготував вечерю. Ми поїли, ділячись із Альмою своєю їжею. Після вечері я почитала із нею книжки Алекси та Люка, прибрала в кухні, погодувала котика та підготувала спальню до нічного сну. Марк приніс стільці та подушки, аби розмістити навколо ліжка, щоб Альма не забилася якщо скотиться з ліжка.

Я заколисала доню, і коли вона заснула, Марк приніс пироги, які я вчора придбала у Сурат Тані та притарабанила їх звідти аж на острів.

Дописую цей текст та сподіваюсь на біль-менш спокійну ніч із глибоким сном.

• Ко Панган, перший день на острові

March 15 in Thailand ⋅ ☀️ 29 °C

Сьогоднішня ніч була без пробуджень, таке полегшення! Усю ніч здавалося, що спека неймовірна, хоча кондиціонер працював на 28 градусів. Так здавалося, поки ми не вийшли у залу без кондиціонера і не зрозуміли, що таке спека))

Десь о 5:00 ранку прокинулося усе живе, окрім нас. Шматочок джунглів за будинком вибухнув цвіріньканням, клацанням та оханням. Киця почала ломитися в спальню із потужним мявкотінням. Марк вийшов, погладив її, вгамував, і повернувся. Ми спали ще до 9:00. Запізно для Альми, але вона так солодко спала і так багато пережила за останні дні, що я вирішила дати їй (і нам) виспатися.

Прокинулись ми з донечкою, вона одразу ж сама злізла з ліжка і поповзла до киці в залу. Я запропонувала Марку виспатися, поки я з Альмою приготую сніданок.

До сніданку ще був кавалок роботи: вмити Альму, зняти нічний підгузок, погодувати Тото, почистити її горщик, знайти для Альми щось, що її може відволікти від скляних дверей у двір із басейном, бо вона навчилася їх відкривати самостійно. Киця пішла у двір після свого сніданку. А я нарешті змогла взятися за готування нашого. Зробила для нас вівсянку з йогуртом, гранолою, арахісовою пастою, шоколадними крапельками та курагою. А для Альми – замочені з вчора зернятка чіа з мигдалевим молоком та суміш пластівців із йогуртом та апельсиновим соком.

Прокинувся Марк, ми із задоволенням поснідали, трошки пограли із Альмою, та вона швидко стомилась. Тому я її заколисала на сон, і сама заснула. Ми поспали годинку, а коли прокинулися, Тото вже повернулася у прохолодний дім.

Ми вирішили поїхати пообідати і вивезти сміття. Марк завів машину заздалегідь, щоб охолодити кондиціонером салон. Я зібрала речі для Альми, і ми виїхали. От не можемо ми спокійно посидіти вдома і вгамуватися трохи після двох перельотів, численних переїздів на таксі та переправою на паромі.

4 хвилини машиною, і ми вже були у невеликого тайського закладу під дахом з бамбуку. Ми замовили їжу середньої гостроти, об яку обпекли собі язики згодом. Дівчинка, донька власниці закладу, із величезним задоволенням грала з Альмою у піжмурки.

Повернувшись додому, ми виявили у Альми висип через спеку. Звідусіль навколо шиї, по спині та по руках. Я обмила її прохолодною водою, а Марк обробив шкіру присипкою від опіків з аптечки.

Через якийсь час Альма попросилася у басейн, і ми застрибнули освіжитися. Після басейну донечка була вже стомлена і готова спати, тож я її заколисала.

Увечері, як Альма прокинулася, ми вирішили виїхати повечеряти до бурманського закладу, що тут прямо поруч із домом, та він був закритий. Ми підʼїхали до фруктового стенду та закупилися там бананами, манго різних видів, фруктами дракона, кокосовою водою та імпортованими яблуками.

Я запропонувала подивитись, що із себе представляє нічний ринок їжі. Ооо, дарма ми туди пішли увечері. Голосно, багато неонових вогнів, світла, натовпи людей, зграї мопедів. Нам швидко стало занадто, і ми втекли до невеликого ресторанчику. Замовили там їжі з собою, і повернулися додому.

Лишалось півгодинки до нічного сну Альми. Та вона була така збуджена цим ринком, що лише через годину почала терти оченята. Я взяла її у спальню, та вона ніяк не хотіла спатки. Ми вийшли із нею знову у залу трохи переключитися. Марк вже накрив на стіл, сподіваючись, що Альма засне, і я зможу вийти на вечерю.

Ми помінялися, Марк взяв Альму, а я поїла та оплатила оренду машини. За кілька хвилин я знову взяла донечку заколисувати. Після майже години моїх акробатичних номерів, різних видів присідань, танців, співів та шипіння, вона заснула в ергорюкзаку. На годиннику була вже північ. Вона була активна майже 6 годин, при нормі у 3,5.

Я вийшла у залу розділити тайський кокосовий десерт із Марком, після якого ми також пішли спати.

• Ко Панган. День вдома

March 16 in Thailand ⋅ ⛅ 30 °C

Ніч була спокійна, зранку Марк з Альмою пішли робити сніданок, а я продовжила спати.

За годину мої любі мене розбудили і ми поснідали разом вівсянкою та фруктовими смаколиками, які придбали вчора.

Вирішили нікуди не виїжджати сьогодні, дати шкірі Альми відійти від спеки. Після сніданку освіжилися в басейні, і подзвонили моїм батькам. У них в гостях як раз тьотя Люба, тож і її побачили. Після дзвінка я вклала Альму спати.

Поки вона спала, Марк приготував фруктовий салат на обід. Ми погралися з донечкою, почекали, коли басейн накриє тінню від будинка, і вийшли знову покупатися. Басейн розважає і стомлює Альму. Лише в будинку їй нудно, вона досить швидко повзе до вхідних дверей і махає па-па, сигналізуючи нам, що час іти гуляти. Після басейну ми покупали Альму, а коли вона трохи підсохла, я взяла її заколисувати у сон.

Марк замовив їжу з доставкою. Альма прокинулася, посміхнулася, сіла, лягла на подушку, і попросилася на ручки. На ручках знов закрила оченята, щоб доспати. Десь за півгодини я її розбудила, і ми пішли їсти разом. Потім Марк із Альмою пішли в басейн, а я прибрала після вечері та погодувала Тото.

Згодом ми грали з Альмою та слухали музику, Марк дістав камеру і робив знімки. Ми спробували у ігровій формі почистити доні зубки, та вона була кожною клітинкою свого тіла проти. За якийсь час я взяла її заколисувати у сон.

Та сьогодні вона знову ніяк не могла заснути. Пройшло півгодини, година… В моїй голові крутився мільйон думок – що ми зробили не так, чому вона не може зануритись у сон. Підкралися сумніви в собі. Час минав, Альма не засинала. Я вийшла із нею у залу, Марк її перейняв, і я змогла трохи побути на самоті. А коли пішла в туалет, знову знайшла величезного таргана. Що не день – то тарган. Виловила та викинула його на вулицю. Він мене врятував від виру самознеціонюючих думок. Тарганів я не знищую, а виношу подалі на дорогу. Особливо цього.

Після 10 хвилин читання з Марком, Альма знову розплакалася від втоми. Йшла вже друга година з початку вкладання її у сон. Я взяла її втретє у ергорюкзак, і почала ходити по будинку, наспівуючи колискову мантру. Плач Альми збудив Тото, і вона почала скакати конем по всій хаті, із гуркотом, шипінням і дикими очима. Специфічна атмосфера для вкладання перевтомленої дитини. Тож я закрилася у спальні, і ходила з Альмою там, поки вона не заснула на грудях. Сонечко моє любе, так змучилася.

На останніх рештках сил я вклала її у ліжко, і вислизнула до Марка в залу. Ми поїли морозива, я проговорила йому свої думки, сумніви та страхи, ми обійнялися і пішли спати.

• Візит до слонів

March 17 in Thailand ⋅ ☁️ 29 °C

Прокинулись із будильником, киця сьогодні нас не будила.

Я швидко організувала сніданок, який підготувала вчора заздалегідь. Ми погодували Тото, поснідали із задоволенням, і вирушили до слонів.

Буквально за 8 хв ми вже були у зелені передмістя Тонг Сала, і звернули під вказівкою «заповідник слонів». Виявилося, що за півгодини починається програма годування велетнів та прогулянка і купання з ними. Загалом на 2-2,5 години. Ми попросилися лише подивитися на них, бо Альма мала за годинку вже спати. Мені дуже кортіло побути поруч із цими неймовірними тваринами. Перспектива погуляти із ними вабила мене дуже, та носити в спеку на собі донечку, у якої реакція на піт та спеку, було не варіантом. Тому ми поспоглядали за слонами і вирішили, що якщо дійсно дощитиме наступними днями і буде прохолодніше, то приїдемо на прогулянку.

На шляху додому ми заїхали придбати Альмі бавовняну сорочку та набрали фруктів на ринку. Кілька манго, фрукт дракона, 2 кг бананів, пара маракуй, тайські баклажани, гарбуз – усе за 5€.

Донечка кілька разів намагалася заснути, та я їй не давала зануритися у сон, щоб вона поспала вдома в прохолоді.

Повернулися додому, Марк зібрав речі у прання, взяв список покупок і поїхав по справах. А я пішла заколисувати Альму.

Після пробудження ми зʼїли з донечкою одну маракую, я почистила лоток Тото, і ми пішли купатись у басейн. А тут якраз Марк повернувся, склав покупки у холодильник і приєднався до нас. Стрибнув бомбочкою у басейн, що злякало Альму, і вона попросилася вийти. А потім знову у воду, але не надовго.

Марк привіз багато готової їжі. Поки я змивала Альму після басейну, він накрив стіл, і ми пообідали разом. Потім ми спробували пограти у настільну гру The Mind, але поки розібрались, Альма вирішила залізти на диван через дитячі сходинки, тож я пішла її страхувати.

Вона знову попросилась у басейн, і ми усі втрьох ще поплавали хвилин 15. Я вже третій день поспіль хочу піти подякувати сусідці Саші й Льошика за те, як вона підготувала будинок до нашого приїзду, але ми ніяк не перетнемося. Одразу з басейну я понесла Альму вкладати у вечірній сон.

Після сну ми знову плавали, годували Тото, вечеряли самі тим, що Марк придбав вдень.

Готуючись до довгого вкладання Альми до сну, ми вирішили за годину вимкнути світло, піти у спальну і лягти в ліжко, щоб доня змогла заспокоїтися перед сном. І може навіть сама заснула. Після години вовтузіння, годування, обіймання та лягання на подушку, Альма була вже досить втомлена, аби я взяла її заколисувати. Марк вислизнув у залу. Ще 10-15 хвилин на грудях, і донечка заснула. Я вийшла до Марка, ми погризли гарбузові чипси, я підготувала сніданок на завтра, і ми пішли спати.

• На море у Чалоклум

March 18 in Thailand ⋅ ☁️ 28 °C

На сьогодні ми запланували наш перший виїзд на пляж. Для Марка, як і для Альми, це буде перший раз на морі у Тайланді.

Я прокинулась за будильником, мої любі ще спали. Я тихенько вислизнула зі спальні, щоб підготувати сніданок. Паралельно зробила свої дихальні практики, щось я про них геть забула. Погодувала Тото, випила води, а тут якраз Альма прокинулася. Я повернулася до спальні, щоб побажати доні доброго ранку і висадити її.

Ми спокійно поснідали. Марк наніс Альмі сонцезахисний крем, поки я прибирала зі столу. Зібрались, і виїхали.

За 15 хвилин ми вже були на іншому кінці острова у селищі Чалоклум. Запаркували машину прямо біля пляжу, і вийшли до моря на білосніжний пісок під пальми. Альмі лишалася ще година до її денного сну, тож ми її вдягли у купальний костюм, і вона їз моєю допомогою сміливо потупцяла у воду. Марк замінив мене, бо вже встиг перевдягнутися у плавки, а я ще була в одязі. Альма далі із захопленням йшла у воду і гуляла з Марком вже на глибині по (її) шию.

Ми побарахталися у воді, доки Альма не захотіла виходити. Марк взяв її на берег, щоб я могла трохи поплавати. За кілька хвилин я вийшла, обмила її прісною водою і вдягла у сухий одяг. Перевдягнулася сама, і взяла її заколисувати у сон. Прямо біля парковки було багато моторних човнів, які час від часу стартували і відвозили усіх бажаючих на Боттл пляж, і звук моторів був дуже голосний. Тому я пішла з Альмою на інший кінець пляжу, де було спокійніше, і вона одразу заснула.

Сьогодні хмарно і трохи вітряно, дуже приємна погода для пляжу. Доня поспала годинку, а коли прокинулася, ми повернулись до Марка, разом вдягнули її знов у купальний костюм, і пішли ще раз у воду. Через хмарність ми не переймалися сонцем взагалі. А дарма! Коли ми почали збиратися і вдягнули одяг, то шкірою відчули, як згоріли. Добре, що хоч про Альму попіклувалися і вона весь час була одягнена і у капелюсі.

Ми проїхали за кут у заклад, який порадила нам Саша. Це виявився чи не єдиний вегетаріанський ресторан у селищі, і точно один із найдорожчих. Проте там було так гарно, і він терасою виходив на пляж, що ми вирішили лишитися. Ще там була деревʼяна платформа із низькими столиками і подушками для сидіння по-турецьки, якою Альма могла б повзати. Туди ми й сіли. Пообідали, погодували голодну після купання доню, і вирушили додому. На шляху Марк придбав ще місцевих снеків у 7/11, ми трохи не там звернули, і проїхали ще одне коло. Але незабаром знайшли шлях додому.

Всю дорогу Альма стомлено похникувала, час її вечірнього сну наближався неспинно. По приїзду додому я обмила її і себе від соленої води й піску, дала їй трошки поповзати, і взяла заколисувати у сон. Та усе пішло не за моїм сценарієм. Вона ніяк не могла розслабитися, і я дала їй ще 15 хв на поповзати, бо вона гамселила мене ногами дай боже. Марк провів із нею цей час, поки я перекусила арахісовою пастою із апельсиновим соком.

Після цієї короткої перерви я повернулася у спальню, і ще дуже довго намагалася заколисати доню, а вона плакала так, що у мене вмикався мозок ящірки і піт йшов усім тілом. Півгодини потому вона нарешті змогла заспокоїтися та заснути. На півтори години пізніше за звичний час. Щось відбувається останні три дні, я не знаю, що саме і як їй допомогти. Згодом вирішили із Марком за годину до її сну вимикати світло і йти у спальню читати й обійматися, щоб вона могла знизити обороти.

Так ми і зробили перед нічним сном, і вона набагато легше заснула. Я вийшла до Марка у залу, ми обговорили наш шлях назад і готелі у Бангкоці, та за годинку пішли також у спальню. Ми почали дивитись тайський серіал на Netflix про молодих людей, що створили бізнес на буддистському храмі. Дуже захоплюючий! Після перегляду однієї серії ми полягали спати.

• В гості до капібар

March 19 in Thailand ⋅ 🌧 26 °C

Сьогодні ми вирішили не снідати вдома, а поїсти разом із капібарами та сурікатами. Я прокинулася із будильником, зробила масаж живота, випила води, і повернулася будити Альму.

Ми спокійно зібралися, і виїхали до капібар. За 7 хвилин ми вже запаркували машину біля величезної вивіски «Capybara cafe». Заплатили досить високу ціну за вхід та снеки для тварин і зайшли всередину. Кухня сьогодні не працювала, тож ми вирішили поснідати деінде після візиту до капібар.

Одразу біля входу до мене підбіг малесенький сурікат, почав танути від доторків моєї руки, і видавати дуже милі звуки, схожі на тріщання. А всередині в штучній водоймі відкисали капібари, сварилися качки та плавали карпи. Під одним зі столиків розслаблялися ще три сурікати. В дальньому куті повільно повзали великі черепахи, а під їхнім дашком зависала ще одна велика капібара.

Змішанні почуття: величезне здивування і якась дитяча радість від прямого контакту з дикими тваринами, і з іншого боку абсолютне розуміння того, що вони не мають тут бути. Їхнє місце на природі, а сурікати взагалі з Південної Африки, із сухого гарячого клімату. Критичне мислення не дає змогу розслабитись.

Досхочу награвшись із сурікатами та нагодувавши капібар, ми попрощалися із ними, і перейшли дорогу до кавʼярні Balance, яку порадила нам Саша. Вона була переповнена людьми, а у нас лишалося мало часу до першого сну Альми, тож я запропонувала поснідати вдома. Ми повернулися додому, швиденько організували смачний сніданок, і я вклала Альму на сон.

Опівдні заперіщив дощ, і я відкрила усі вікна, щоб запустити свіже повітря. Обожнюю теплі дощі, я вийшла із Альмою на руках у подвірʼя, і ми танцювали із нею під дощем. Вона морщила носика і сміялася. Таке щастя)

Як різко дощ розпочався, так само й скінчився. Марк взяв Альму, а я нарешті розгорнула йога-килимок, і півгодини просто робила те, про що просило тіло. День чистого задоволення!

Після вечірнього сну Альми ми поїхали на піщану косу проводжати сонце. Це плаский пляж Хін Конг, від якого в море відходить коса і невеличкий піщаний острівець. Гуляти там було дуже сюрреалістично і неймовірно заспокійливо. Туристів було мало. Бурманські біженці збирали маленьку рибку і крабів, що не встигли втекти після відпливу.

Марк запропонував поїхати у йога-селище, щоб обрати для мене сукню і замовити вегетаріанську їжу у відомому закладі Eat.co. Селище виявилося дуже динамічним, трохи стресовим навіть, з великою кількістю транспорту. Сукні мені підходили за розміром, але кольори були зовсім не мої. Ми забрали наше замовлення їжі, і повернулися додому.

Я обмила Альму, почистила зуби із нею, ми повалялися усі втрьох у спальні, поки доня не попросилася спатки.

Після того, як вона заснула, я вислизнула до залу, ми повечеряли з Марком, і я оплатила готель у Бангкоці.

• З храму до бару

March 20 in Thailand ⋅ 🌬 28 °C

Ранок був розслаблений, ми провели його вдома із кицею. Наша згоріла шкіра нам подякувала.

Після другого сну Альми ми поїхали до невеличкого тайського буддистського монастиря. Зупинились у підніжжя пагорба, а нагору вели червоні сходинки, обрамлені драконами. Їхні лапи з пазурями зустрічають гостів монастиря. Ми піднялися на пагорб із невеликим храмом. Навколо ліс, птахи вправляються у співах, вітер віє, і на вітру мелодично грають дзвоники. Таке відчуття покою та розслаблення…

Навколо Будди по усьому периметру храму висіли різноманітні дзвони. Кожен мав свою мелодію, свою глибину. На диво, мені найбільш співзвучним став не той, що видавав найглибший звук, а середній, який звучав довго і баритонисто. Знову згадала, що хочу співочу чашу.

Зарядившись звуками природи і дзвонів, ми вирушили проводжати сонце у бар на скелі біля Секретного пляжу, який вже ні для кого не секрет. Судячи з відгуків, тут смачно готують і панує неймовірна атмосфера.

Як ми туди їхали – то були чисто американські гірки. Тут для дороги не підривали гори і не бурили тунелі, як на Сицилії. Тут дорогу поклали просто на пагорби і долини. І ти їдеш і молишся, аби твоя напівроздовбана посудина витягла тебе і твою сімʼю дорогою у 30% вгору і так само вниз.

Ми встигли до бару до заходу сонця, але за пару секунд до горизонту воно зникло в тумані над морем, і небо згасло. А бар і дійсно був дуже атмосферний, розслаблений, розкиданий платформами по скелях. Там гамаки, там ліжаки, знизу власний пляж із білосніжним піском та живописним камінням.

Це був перший раз Альми у барі. Їй принесли дитяче сидіння, в якому вона із радістю розмістилась як маленький ностальгуючий дорослий.

Часу до сну доні лишалося з гулькин ніс, тому ми замовили по лассі з манго та маракуйею та десерт з кокосу. Альмі почистили мандарин. Цей десерт зніс мені голову. То була найкарколомніша солодка подія в моєму житті: теплі кокосові вершки з гранолою, підсмаженим бананом та великою кокосовою стружкою, смакувало як в раю.

Ми вирушили назад додому іншим шляхом, і несподівано проїхали крізь те ж саме динамічне йога-селище, в якому були вчора. Марк завіз нас додому, а сам поїхав замовляти їжу у тайському ресторанчику.

Ми повалялися у спальні, і я заколисала Альму. Коли вона заснула, ми повечеряли і я отримала підтвердження від готелю у Бангкоці. Ми зупинимося біля величезного парку у пішій доступності до великого акваріуму, куди я хочу сходити з донею.

• У джунглі до водоспаду

March 21 in Thailand ⋅ ☀️ 29 °C

Сьогодні ми вирішили виїхати одразу після сніданку. Нашою ціллю був китайський храм. Через суперечку, фундаменту якої я вже не згадаю, ми
    не доїхали і повернулись додому.

Після Альминого сну ми усе обговорили
    і виїхали до храму вдруге. Храм був дуже яскравий, мене вразило величезне кругле каміння, яке корінням обвивало дерево.

Наступною ціллю був національний парк та водоспад Phaeng Noi, аби Альма там поспала. На шляху ми замовили обід з собою у вуличному тайському ресторанчику та попікнічили біля входу до нацпарку.

Тоді я взяла донечку в ергорюкзак, і ми вирушили у похід до водоспаду. Через якийсь час, під сюрреалістичні звуки цикад Альма заснула. Маршрут походу був досить складний, ми з нашими босоногими сандаліями були досить-таки на межі.

Спітнілі та стомлені, ми повернулися додому та освіжилися в басейні. Після того, як Альма заснула, ми придбали квитки на паромну переправу назад, але вже не через Сурат Тані, а до Самуї, бо так швидше і ми зможемо за один день дістатись до Бангкока. В цей же вечір я отримала підтвердження від готелю, що оплата пройшла.

• Найкращий масаж у моєму житті

March 22 in Thailand ⋅ ☀️ 30 °C

Після раннього підйому ми поснідали омлетом та хлібом, за яким Марк зʼїздив у французьку пекарню.

Сьогодні я змогла нарешті відновити свою рутину та зробити ранкові вправи та йогу, поки Альма спала. Коли вона прокинулась, ми поїхали на масаж. На шляху заїхали до натуропатичноі аптеки і накупили всяких корисностей для себе і в подарунки.

Приїхали в масажний салон, який обрав Марк за відгуками. Мені захотілось сьогодні масаж спини і голови. І це був без перебільшення найкращий масаж у моєму житті. Власниця салону Піпорн робила кожен рух з такою увагою та любовʼю, а в її руках відчувався досвід багатьох років. Я відчувала лікувальний ефект масажу: моя голова посвітлішала, полегшала, полилися ідеї. Вперше у мене був такий ефект від масажу. Я запропонувала Марку відмінити квитки назад, і лишитись тут. Година цього божественного масажу коштувала 12€.

Додому я повернулась дуже втомлена і спала неймовірно глибоко після масажу. Коли ми з Альмою прокинулись, Марк запропонував мені заглянути за паркан в бік джунглів. Він вчора вже заглянув, і його розпирало від того, що він там побачив. Ми поставили драбину, я вилізла нагору, і моєму здивуванню не було меж: за парканом було озеро, вкрите ряскою та лотосами! Воно й не дивно, що тут комарі натовпами вʼються. Дивніше було те, що до будинку досі ще не приповз який-небудь крокодил або варан.

Марк застрибнув із Альмою у басен, і я долучилася до них. Пізніше ми намагалися подзвонити обидвом бабусям Альми, та вони були зайняті.

Ми нанесли Альмі на шкіру голови кокосову олію, щоб луски новонародженого відійшли, та помили їй волосся. Після душу відправилися у спальню на сонний ритуал. Це дуже добре подіяло, і після години читання й обіймання у спальні я легко заколисала доню у ранній сон.

Коли я вислизнула в зал до Марка, переді мною пробіг величезний павучище, і почався action movie with horror elements. Він, сам переляканий до нестями, сховався під диваном. Марк прибрав усе навколо, зсунув диван, аби накрити павука пластиковою мискою. Ми мали це усе робити ще й тихо, бо Альма вже спала. Павук стрімголов рвонув з-під дивану в бік спальні, я стала на його шляху. Він назад під диван. Тут Альма прокинулась, я повернулася до спальні. Поки я доколисувала малечу, Марк із кицею спіймали й випустили павука на вулицю.

Перед сном ми зробили заспокійливі бʼюті-процедури: я нанесла на шкіру алое вера, а Марку приклеїла чорні детокс-пластирі на спину.

• День у моря

March 23 in Thailand ⋅ ☀️ 29 °C

Ніч була буремною, Альма прокинулась о 3:30 ночі і гуляла в ліжку годину. Згодом я її заколисала, проте спала вона дуже неспокійно.

Марк з Альмою пішли готувати сніданок, а я лишилась поспати. Сьогодні Альма почала робити пару самостійних кроків, не тримаючись за наші руки. Таке щастя! Вона дуже радіє кожній вдалій спробі.

Після сніданку ми спробували почистити доні зуби. Це зазвичай дуже акробатична подія, Альма взагалі не хоче, щоб їй в роті водили чимось.

Після більш-менш вдалої спроби Марк попросив мене зняти його лікувальні пластирі, які він вчора придбав в аптеці і які я йому на ніч приклеїла на спину. Я зідрала чотири, під пʼятим було волосся, Марк попросив зрізати їх ножицями, бо боліло дико. Поки я шукала ножиці, Альма одним упевненим рухом зірвала рештки пластирю із волоссям Марка, крику й сміху було вдосталь.

Після сніданку ми освіжились у басейні, і я заколисала Альму у сон. Не лише чищення зубів, а й стрижка нігтів для доні – причина для істеричного протесту. Тому ми взялися за манікюр та педикюр, коли вона заснула.

Після її сну ми вирішили їхати вдень до пляжу, щоб Альма поспала там в тіні другий сон, і ми змогли після сну ще пару годин побути біля моря. На шляху до пляжу заїхали пообідати у тайський заклад. Попід ним тече річечка, а на її берегах було шість велетенських варанів.

Після обіду ми проїхали по вибоїстим дорогам на відомий пляж Мае Хаад, від якого по піщаній косі можна пройти до мальовничого острівця Ко Ма. На пляжі було багато дерев, що створювали густу тінь. Альма з радістю йшла у воду, сама визначала, коли виходити, шукала коралі в піску та просилася знов у воду. Після плавання ми обмили доню прісною водою і я її швидко заколисала у ергорюкзаку. Поки я гуляла із нею туди-сюди під деревами, чула дуже багато росіянської мови. Бісить. Безсилля бісить найбільше.

Виявилося, що ми зайняли місце, зарезервоване за гостем готелю. Поки я колисала Альму, Марк пішов сноркелити у море. Коли чоловік з готелю заговорив до мене, доня прокинулась, поспавши усього півгодини. Ми пішли звідти, а на наше місце прийшли московські алкаші. Не знаю, чи це зробило відпочинок чоловіка з готелю кращим.

Я пішла снорклити сама, бачила зграї великих риб, величезні живі ракушки, багато морських огірків. Коли я повернулась, ми зібрали речі і прогулялися по піщаній косі до острівця Ко Ма, але там не було де гуляти. На шляху назад до парковки ми вперше побачили захід сонця, дуже ніжний, рожево-зелений.

Додому ми повернулися за 40 хв до сну Альми, хоча мали б за 1 годину мінімум. Вона була дуже втомлена і перезбуджена одночасно, знадобилось багато сил, терпіння та 2,5 години часу, перш ніж вона нарешті заснула.

• Йога в храмі

March 24 in Thailand ⋅ ☀️ 29 °C

Ніч була спокійна, нарешті довгоочікуваний глибокий сон.

Зранку стрікотання гекко у спальні, нявкання киці та електричні співи птахів розбудили Альму і нас.

На сніданок ми вирішили виїхати в місто. Раптом ми зрозуміли, що немає нашої сумки з документами, я одразу впала в стрес. Попросила Марка подивитись в машині, може вона випала з рюкзака вчора. За цей час киця, поснідавши, почала скакати у спальні і її вирвало прямо на ліжко. Сумка знайшлася, а ми з Марком швидко зібрали постіль у прання.

Поснідали у напівамериканському закладі Жирний Кіт, Марк паралельно відʼїжджав аби перекласти речі з пральної у сушильну машину. Повернулися додому на сон Альми. Поки вона спала, я поробила йогу.

Вирішили їхати на інший пляж вдень, щоб до вечора побути там. Прихопили із собою усе для зйомки йога-відео та заїхали на шляху до моря до йога-студії «Boiler room», щоб спитати щодо оренди приміщення для зйомки. Це було дуже гарне місце, але якийсь дивний, напружений візит: в залі для практики нікого не було, я постукала у двері на другому поверсі. З -за дверей першим вислизнув величезний амстафф, а за ним вийшов йог, чиї світлини розвішані в йога-студії. З одягу на ньому був лише рушник і полотно татуювань по всьому тілу. На моє питання, чи можна орендувати простір на годинку, він відповів, що це святе місце, лише для практики, не для комерції. Як ніби це не його прайс-лист при вході висів.

Поїхали далі, Марк запропонував заїхати до храму. Виявилося, що це історичне місце із великою ступою і маленькими ступами навколо. Так спокійно було там. Марк запропонував зняти там невелике йога-відео. Я здивувалась такій незвичній локації, і з радістю погодилась. Ми спитали дозволу у монаха за допомогою гугл перекладача, він дав добро. Ми обрали місце в тіні, і поки Марк встановлював камеру, я гуляла з Альмою навколо.

Під пекучим сонцем, біля історичної ступи, в оточенні квітів і монахів, ми зняли для мене перше йога-відео. Ідея знімати відео в одязі власного бренду і в подорожах мені дуже імпонує. Бажаю нам продовжувати цю традицію.

Після зйомок ми доїхали до Салатного пляжу, встигли ще пообідати, і вже на пляжі я заколисала Альму у сон. Щоб заховатись від музики та голосів людей, ми пішли на край пляжу у тінь. Там виявився закинутий готель, на напівзруйнованій терасі якого ми і розмістились. Було тихо, мало води, і нас дико гризли комарі. Через якийсь час ми здалися, і повернулись на пляж. Альма прокинулась від голосів людей, але сил лишатися з комарами у нас вже не лишалося. Ми перевдяглися у купальники, і пішли купатися. І тут Альма у воді відпустила наші руки, і пішла сама! А згодом, вже на піску, довго стояла і спостерігала за маленьким хлопчиком, що бігав навколо, і раптом просто пішла в його бік, наша донечка)

Після пляжу ми заїхали за їжею і попрямували додому. Вдома швидко ополоснулися, погодували Тото, і пішли на сонний ритуал до спальні. Мабуть, сьогодні був такий інтенсивний день для доні, що засинати з першого разу вона не схотіла. Після недовгого заспокійливого ритуалу з Марком вона усе-таки заснула.

Ми повечеряли вдвох, погомоніли, і пішли спати. О 01:30 Альма прокинулась, аби закріпити свою нову навичку, бо пройшлася сама аж цілий метр!

Коли я з нею вийшла зі спальні, то побачила Тото на столі, яка доїдала рештки нашої їжі. Я спробувала зігнати її звідти, а вона так підскочила, що перекинула стакан і миску, і вони розбилися вщент. Якраз вийшов зі спальні Марк, він взяв Альму, а я прийнялася за прибирання решток події. Двічі підмела, пропилососила, помила підлогу, щоб жодна маленька друзочка не лишилася. Бо на підлозі найбільше часу проводить Альма.

Якийсь час потому ми ще спокійно погуляли з донею, і близько 03:00 пішли знов у спальню. Коли я вже заколисувала доню, на ліжко зненацька заскочила киця. Ніби лапкою печаткою завершила цей день.

• Альма крокує Ко Панганом

March 25 in Thailand ⋅ ☁️ 29 °C

Після досить пізнього підйому ми поснідали вдома і я зібрала опалі квіти у дворі. Ми покупалися у басейні. Я випрала вовняні речі Альми, які ми не можемо здати тут у прання.

Після першого сну Альми ми виїхали на море. На шляху Марк вніс передоплату за татуювання бамбуком. Пляж ми обрали за інформацією щодо приливів та відливів – на цьому було найбільше води на острові на даний момент.

Їхати довелось зовсім недовго. Коли ми запаркувались та вийшли з машини, то побачили, що звідусіль на деревах над нами сидять макаки. Мені було радісно побачити звірів на волі.

Ми спустились стежиною крізь ліс до моря і вийшли на дуже гарний спокійний пляж. Перед тим, як заколисати Альму у сон, ми встигли ще трохи покупатися. Поки доня спала у мене в ергорюкзаку, Марк пішов замовити каву у фантастично гарному комплексі Океан. У нього зʼявилася ідея організувати тут йога-рітріт. Маю ціль, не бачу перепон!

Після сну доні ми покупалися ще трохи з донечкою. Марк зробив кілька знімків на заході сонця. А мені вдалося засняти як Альма крокує.

Вдома швиденько ополоснулися та вклали Альму спільними зусиллями.
    Висковзнули зі спальні разом, аби повечеряти тим, що замовили вчора.
    Поділилися тривогами і страхами щодо майбутнього, спробували накидати щось на кшталт плану на 3, 6 та 13 років – найближчий час, дошкільний час та дотінейджерський час Альми.

• Йога під водоспадом

March 26 in Thailand ⋅ 🌩️ 29 °C

На сьогодні ми планували спокійний день вдома та масаж після обіду. Та вирішили усе-таки витиснути усе можливе з цих краєвидів і зняти ще одне йога-відео.

Після першого сну Альми зібрались та виїхали дізнатись умови оренди у йога-студії Sati Yoga. Її власник навчався у Андрія Сидерського в Києві. Поговоривши із ним, вирішили записувати завтра зранку та внесли оплату.

Звідти вирушили до водоспаду Ван Сай, де побачили деревʼяну платформу біля водоспаду і вирішили зняти там коротке відео. Я швиденько знайшла у своїх записах цикл асан для розминки тазу і почала його робити. Та камера вимикалася кожні 5 хвилин з незрозумілих обставин. Кожні 10 хвилин хтось забігав під водоспад мальовничо помитися. Перезнімали ми тричі, але відзняли. Настав час другого сну Альми, і ми пішли у чайову прямо поруч із водоспадом. Це була деревʼяна двоповерхова відкрита тераса із сотнями маленьких китайських піал для чаю, матрациками для сидіння на підлозі та низенькими деревʼяними столиками. В чайовні нікого не було, Марк увімкнув вентилятор, і Альма легко заснула.

Після її пробудження ми зібрались на довгий пляж Хаад Яо, про який нам вже двічі розповідали друзі. Пробиратись довелось через будмайданчик, і пролазити цього разу під парканом.

Пляж виявився дійсно довгим і засміченим. Тіні майже не було, але було вже 17:30, тож ми просто лягли на перше ліпше місце. Пісок був настільки дрібний, що вперемішку з водою скидався на молоко.

Через довгу зйомку ми не пообідали, тому Марк придбав фрукти, щоб перекусити біля моря. Провівши сонечко, ми обмили доню прісною водою та вирушили додому.

Вдома швиденько погодували Тото, змили сіль з себе та з Альми, і я пішла її вкладати у спальню, а Марк взявся готувати вечерю. Голодні ми були не те слово.

Десь за годинку Альма заснула, я вислизнула до Марка. Ми повечеряли і розпланували завтрашній день. Бо на нас чекають зйомки зранку в йога-студії. Ми підготували сніданок, щоб зекономити час вранці, і пішли спати.

• Ранкова йога

March 27 in Thailand ⋅ ☀️ 29 °C

Я прокинулась із будильником, мої любі ще спали. Вислизнувши зі спальні, я погодувала Тото і завершила готування сніданку для нас. Прокинулась Альма, і ми пішли снідати та збиратися.

За півгодини ми вже сиділи в машині і прямували до студії. Я продумувала, що найкраще записати за 40 хв, що у нас будуть для відео запису. Альма гралася своїми іграшками в автокріслі.

Вже на місці Марк дуже швидко зібрав камеру, я поставила телефон на штатив, а Альма радісно повзала просторою студією. Вона так мило почала повторювати усе, що ми робимо. Я взяла килимок з полички, і вона поповзла за килимком. Я підняла руки вгору, щоб перевірити, чи усе видно в кадрі, і вона підняла свої рученята. На початку зйомки я зробила намасте, і доня склала ручки перед груддю.

Марк взяв її з собою і пішов гуляти, поки я зніматиму. Я записала кілька інтро-відео, які зможу використовувати на різних платформах. А потім зняла вправи для спини і короткий вечірній сет.

На ранковий сон доні ми відправились на Дзен пляж в 5 хвилинах машиною від йога-студії. Вона довго не засинала, Марк гуляв з нею вздовж пляжу, поки вона не стомилася, і після я її заколисала в ергорюкзаку. Може їй заважали голосні хвилі та стрекіт цикад, може занадто різка зміна місця. Як би то не було, вона поспала годинку, і ми втікли з пляжу, бо сонце почало припікати серйозно.

На обід ми вирушили до закладу Пумпуй. Ресторанчик із такою самою назвою і також тайською кухнею є у Відні, там дуже смачно і автентично готують. Ми замовили червоне і зелене каррі, було смачно й пекуче.

Після обіду ми заїхали у супермаркет за арахісовою пастою, на яку я підсіла вдома у Саші й Льошика. Придбали одну їм і одну нам. Приїхали додому вчасно до другого сну Альми, трохи охололи після спекотної вилазки.

Поспали усі разом, а опісля зібралися на масаж. Моя улюблена масажистка не мала вільного часу, тож ми поїхали далі до іншого салону із гарними відгуками. Я обрала сильний масаж спини й шиї, і вже коли лежала на столі, згадала, що хотіла тайський масаж. Бо ноги дуже ниють від заколисувань Альми і щоденних записів йоги. Але масаж виявився дуже добрим, одночасно поступовим і сильним. Та мрія потрапити ще раз до Піпорн не покидає мене.

Часу після мого масажу на сеанс для Марка не лишилося, ми вирішили, що він сходить в якийсь із наступних днів під час сну Альми. Він привіз нас із донею додому, а сам поїхав прати речі.

Вдома я обмилася сама і змила з доні солену воду і пісок, погодувала Тото, ми погралися із Альмою трохи, і пішли до спальні. Після ще годинки обіймів та читання, вона заснула в ергорюкзаку.

Я вийшла із спальні, Марк вже був вдома. Ми перекусили снеками, які він привіз із 7/11, і розпланували наступний день. Вирішили зʼїздити ще разок на пляж, який нам сподобався найбільше, а після відвезти машину в мийку. На цьому і пішли спати.

• Землетрус у Бангкоці

March 28 in Thailand ⋅ 🌩️ 30 °C

Сьогодні прокинулись раніше будильника, ми з Альмою пішли готувати сніданок, Марк лишився трохи поспати.

В дитячій Алекси та Люка я знайшла котячу купку, мабуть це її знову знудило, бо вона вчора вкрала хліб і зжерла пів-пачки разом із пакуванням. Я закрила двері туди, щоб Альма не залізла в ту купу.

Сьогодні на сніданок я вирішила зробити французький омлет із тайськими баклажанами. Найпершою свій сніданок отримала Тото. Ми поснідали усі разом, Альма як зазвичай бажала їсти лише те, що було в наших тарілках. Після сніданку я прибрала в кухні, поки Марк грався з донею.

Підійшов час першого сну, тож ми пішли у спальню і після того, як я заколисала Альму, ми узгодили подальший план на сьогодні.

Після сну Марк швидко зібрав речі для пляжу, взяв про всяк випадок ще й камеру, якщо я захочу зняти на морі ще щось з йоги, і ми поїхали. На шляху взяли ще два кокоси для нас і пару інших фруктів для Альми. Приїхали на пляж за 15 хвилин, у нас ще було 2,5 години до сну Альми. Марк наполіг, щоб я зняла ще одне йога-відео, і встановив камеру. Я сходила скупатись із Альмою у море, та були великі хвилі. Вона сміливо йшла у воду, проте задоволення від бризок хвиль не отримувала.

Після купання я перевдяглася, і записала на камеру дихальну практику і сет для розслаблення спини. Лишаються ще ранкова та вечірня практика і теоретичні уроки, щоб завершити перший маленький курс. Бажаю, щоб у мене стало сили, любові, часу й витривалості для реалізації намріяного.

Після запису ми усвідомили, що з усіх боків нас оточили росіянські туристи, тож ми зібрали речі і пішли на інший кінець пляжу. Тут була німецька та іспанська мови, ворожої не було чути.

Я ще пару разів зайшла із Альмою у море, хвилі заспокоїлись, та вона вже стомилась, і хотіла молочко. Я її погодувала прямо в морі. Спині так набагато легше, поперек прямо розтягується у воді. Згодом ми обмили малечу прісною водою, перевдягли її, і я взяла її заколисувати у ергорюкзак. Сьогодні вона заснула одразу і так солодко проспала цілих півтори години. Рекорд з усіх снів на пляжі!

Після сну Марк взяв Альму, а я пішла поплавати перед відʼїздом. Я всотувала у себе відчуття теплої солоної води на тілі, легкий вітерець на шкірі, насичувала очі красою джунглів над пляжем, запамʼятовувала стопами мʼякий пісок під ногами.

Ми зібрались, і поїхали за обідо-вечерею. Зупинились у тайському закладі, в якому ще в один із перших днів на острові донька власниці так мило грала з Альмою. Вона знову була там, і Альма її впізнала і дуже їй раділа. Вони щиро гралися з картонкою та серветками весь час, що ми чекали на наше замовлення.

Повернувшись додому, ми почали отримувати стривожені повідомлення від рідних та друзів, чи з нами усе в порядку. У Мʼянмі стався потужний землетрус у 8,2 бали, і його хвиля досягла північного та центрального Тайланду. У Бангкоці рухнула недобудована будівля, загинули люди. З басейнів на дахах хмарочосів водоспадами лилася вода. Марк моніторив новини з приводу ймовірного цунамі, а я почала шукати альтернативні шляхи повернення додому, оминаючи Бангкок. На цій стресовій ноті я пішла із донею у спальню, а Марк поїхав шукати автомийку. Вирішили поки написати запит готелю щодо кімнати на нижньому поверсі, щоб швидше можна було евакуюватися в разі повторного землетрусу. Усі автомийки були закриті, тож він швидко повернувся додому.

Альма заснула, а ми продовжували нашу стратегічну сесію, продумуючи плани А, B і C. Вночі мені снилися жахи колапсуючих будівель, пожеж та страждань.

• День зборів

March 29 in Thailand ⋅ 🌩️ 29 °C

Зранку готель відповів, що вони не лише дадуть нам кімнату на одному з нижніх поверхів, а й покращать наше бронювання з кімнати на апартаменти. Тож ми вирішили не міняти планів і летіти завтра до Бангкоку, бо в разі чого зможемо сходинками вибігти з готелю, а поруч якраз величезний парк, в який можна евакуюватися під час повторної хвилі землетрусу.

Марк поїхав зранку на автомийку, я вкладала Альму. Коли він повернувся, доня ще не спала, і він встиг її поцілувати перед сном.

Десь за півгодинки, коли вона вже заснула, він поїхав робити татуювання, про яке домовився тиждень тому. Планувалося, що знадобиться орієнтовно пʼять годин. Після пробудження Альми я подзвонила батькам, щоб заспокоїти їх. Ми поговорили з годину, вони навіть змогли побачити як Альма робить пару кроків.

Згодом я почала прибирати в будинку, готуючи його для передачі наступній гості. Пилососили ми з Альмою разом, я взяла її до себе у слінг, і вона весь час тримала ручку на пилососі разом зі мною. Поприбиравши, я зібралась із донею на обід. Далеко йти спекою я не хотіла, тому ми пройшли 100 метрів до тайського ресторанчику, де Марк вже пару разів замовляв їжу з собою.

Опісля ми повернулись додому, ополоснулись у басейні і відправились у спальню. Десь за годинку, коли я заколисала Альму, повернувся Марк. Татуювальнику знадобилось на дві години менше ніж він прогнозував. Татуювання вийшли дуже акуратними. Марк привіз манго з кокосовим рисом, і ми поласували ним, поки доня спала.

Прийшов час реєстрації на рейс, але мені весь час видавало помилку. Десь годину я спілкувалась у чаті зі співробітницею Букінга, аби опісля зрозуміти, що ми придбали квиток на 30 квітня, а не березня! Азійські авіалінії набагато гнучкіші у плані зміни та відміни рейсів, тож перебронювати рейс на завтрашній було можна і це коштувало всього 35 € на нас трьох. Добре, що я не здалася і більше години намагалась зрозуміти, в чому проблема. Інакше ми б були дууууже здивовані завтра в аеропорту.

Коли малеча прокинулась, ми поїхали за новою мисочкою натомість тієї, що розбилася, коли я злякала кицю. На шляху закинули речі в прання. Повернулись додому якраз за годину до сну Альми. Я пішла у спальню із нею, а Марк взявся збирати валізи. Доня була дуже стомлена, і досить швидко заснула. Я вислизнула в залу, щоб зібрати речі разом з Марком. Ми ще доприбирали в залі, у дитячій кімнаті та у дворі, перекусили смаколиками з французької пекарні, і пішли спати.

• Ко Панган -> Ко Самуї -> Бангкок

March 30 in Thailand ⋅ 🌩️ 29 °C

Прокинулись із нашим солоденьким будильником о 7:30. Прибрали у спальні, я замінила постіль, Марк пересунув ліжко знову на середину кімнати. Поки Марк готував сніданок, я провела ранкові процедури із донею. Після сніданку ми запакували речі у машину, подякували цьому дому, попрощалися із кицею, і вирушили до порту.

На шляху заїхали придбати нашій сусідці, що весь місяць поливає наші квіти, саронг у подарунок. Вже у порту, поки Марк перевіряв квитки у касі, до нас із Альмою в машину застрибнула Іра. Ех, шкода, що ми переважно онлайн спілкувались. Вона здається дуже приємною людиною. Ми побалакали з півгодини, вона розповіла про запланований сімейний похід в Гімалаях, ми передали машину, і вона поїхала до дітей та чоловіка.

Незабаром підійшов наш паромчик, і ми завантажились. Я сподівалась, що Альма засне на паромі, але це було не в її планах. Переправа до Самуї була всього півгодини, ми висадились, і почали думати, де вона зможе поспати. Відправились до кафе біля порту, та там була голосна музика. Проте поруч було кафе із порожньою терасою над мангровою рощею, і ми сіли там. За якийсь час донечка звикла до оточуючого, і заснула. Марк замовив тости і каву, а я пила і їла кокос. Це для мене просто відкриття за цю подорож – і електролітичний охолоджуючий напій, і насичена жирами їжа.

Коли Альма прокинулась, Марк замовив таксі у додатку Grab, і ми вирушили до китайського закладу біля аеропорту на обід. У нас було ще багато часу до вильоту, ми навіть роздумували про те, щоб провести пару годин у басейні, та вирішили, що це забагато для одного дня.

До китайського ресторанчику нас везла жіночка. На місці ми пообідали, погодували доню, і співробітниця закладу замовила для нас машину до аеропорту. Туди їхати 2-3 хвилини, пішки йти 10 хвилин. Але йти під пекучим сонцем з Альмою без тротуару, разом із машинами і мопедами нам не дуже хотілось.

І от ми дістались нашого проміжного аеропорту – такого незвичного і відпочинкового, без стін, з озерцем із лотосами, водоспадом, лелеками і варанами. Тут я зрозуміла, чому туристи так охоче летять на Самуї: ти прибуваєш сюди, і відпустка починається прямо в аеропорту.

Наш виліт переносили двічі на півгодини. Альма сьогодні довго не могла заснути через часту зміну оточення, тому ми не особливо переймалися пізнім вильотом. Я вдягла їй беруші, і навіть злітаючі літаки поруч її не турбували. Так вона і проспала 1,5 години до посадки.

Переліт був короткий, Альма подружилася з усіма навколо. За цей короткий переліт нас навіть погодували. Куркою, правда, але там був ще рис із овочами, який Альма охоче їла. Під час зльоту і посадки ми давали (іноді насильно) доні пити й їсти, щоб вирівняти тиск у внутрішньому вусі.

Прибули до Бангкока вже майже о 22:00, дочекалися валіз, і викликали Grab до готелю. Наш номер в готелі виявився на другому поверсі, тож ми ходимо сходинками. Дуже практично з огляду на можливі повторні хвилі землетрусу.

• Вчора лягли спати о 00:30, тож на сьогодні не ставили будильників, хотілося просто виспатися після довгої дороги. Першим прокинувся Марк, і дуже мʼяко розбудив нас із Альмою.

Ми вибралися з номеру на сніданок. Цього разу вирішили не шукати пригод, а снідати в готелі. Вибір був чудовий, тут навіть є мій улюблений Skippy - арахісова паста зі шматочками горіхів. Під час сніданку Альма подружилася з усіма сусідами, і з задоволенням уминала яєшню та сир.

Я знайшла в нашому номері лист від готелю із вибаченням, що ліфт та басейн не працюють, бо проходять інспекцію після землетрусу. Окрім цього не було помітно жодних натяків на те, що трапилось всього три дні тому.

Після сніданку ми повернулися у прохолодний номер. Я вмикала кондиціонери лише коли ми виходили з апартаментів, бо Марк застудив око і набряк не спадав, не зважаючи на краплі. Я заколисала Альму, і ми полягали разом відпочити.

Після сну ми вибралися у торгівельний центр Central World за одягом для Альми. Марк знайшов кілька магазинчиків із екологічними брендами дитячого одягу та іграшок, і ми вирішили відвідати пару з них. Щоб туди дійти, ми вийшли на бетонний скайвок – бруталістську пішохідну естакаду, що тягнеться понад потужною транспортною вулицею і звʼязує гігантські торгівельні центри із виходами з скайлайну (надземного метро). Такі масивні бетонні конструкції, шестисмугові вулиці, заповнені транспортом усіх кольорів веселки, екрани з відеорекламами розміром з квартал, раптові потужні дощі – усе це створює відчуття, ніби ми у світі Blade Runner.

Central World зніс нам дах. Таких масштабів консумерізму ми ще не бачили. Як виявилося згодом, це найбільший торгівельний центр у світі. Поки знайшли магазинчик, зголодніли. Але обрати щось поїсти було неймовірно складно через перенасичення пропозиціями. Побачили кіоск із хрусткими млинцями із зіркою Мішлен, вирішили спробувати. Та виявилося, що платити грошима там неможливо, лише внутрішньою карткою цього фудкорту. Мені це вже здавалося надзвичайною задачею, мій мозок на цей момент вже був перевантажений. Марк відважився придбати таку картку, і ми спробували ці млинці і я взяла ще у іншому кіоску щось на кшталт моші з різними смаками.

Поїсти вирішили у одному з ресторанчиків на поверсі нижче, але звідусіль був pork та seafood. Вирішили замовити їжу в номер. Магазинчик із дитячим одягом ми таки знайшли, і обрали для Альми дуже милого літнього капелюха.

Через усі ці сенсорні навантаження Альма почала монотонно кричати і тягнути собі волосся на голові. Ми швидко пішли назад до готелю. Я взяла її обличчям до себе у ергорюкзаку, і вона поступово заспокоїлася.

Після сну ми поїли замовлену їжу усі разом, погуляли із донею, і вийшли трохи прогулятися в бік парку. На шляху зависли на території готелю Кемпінскі. Там багато дуууже стильних ресторанів і пишний тропічний сад із ставком. Дуже гарно. Тут ми взяли по мегасмузі вартістю з повноцінну вечерю. До парку ми не дійшли буквально 100 метрів, бо Альма знову почала кричати. Зрозумівши, що їй забагато інформації, ми повернулися до готелю і знову замовили їжу в номер.

Вже після того, як доня заснула, ми поїли з Марком і трохи видихнули.