• EvaJeroenTravels

• Trip start
    July 5, 2026

Dag 1 - "Snelheid" op de Autobahn

July 5 in Austria ⋅ ⛅ 22 °C

Het snelste dat we gereden hebben, dat was 167 km/u. Jammer dat dit maar een voor een kort moment was. We hebben namelijk alles meegemaakt: werkzaamheden, file, omleidingen, gesloten wegen ... een rit van 8 uur werd zo 11 uur. Gelukkig konden we veel stoppen op idyllische plaatsen en hebben we bij onze verblijfplaats meteen kennisgemaakt met de lokale viervoeter.Read more

• Dag 2 - Salzburg ontdekken

July 6 in Austria ⋅ 🌧 19 °C

Na een heerlijk, zelfgemaakt ontbijt, stond vandaag het ontdekken van Salzburg op de planning. Parking vinden (en betalen) blijkt een echte hel te zijn in de stad. Gelukkig kon Andrea, onze host, voor ons een gratis buskaartje fixen voor de komende week.

We hadden niet echt een vaste planning, maar we ontdekten wel veel plaatsen: Mirabell Gardens en Palace (toppers!), Getreidegasse (shoppingstraat, maar wel heel kitsch), Hohensalzburg Castle met snelle lift langs de rotswand (toppers!) en de beste ontdekking: Balkan Grill met een Bosna broodje (pittige soort hotdog).
    Op zich is Salzburg wel een OK plaats om te bezoeken voor één dag, maar het is er enorm druk en vaak weinig authentiek (lees: een Spar winkel in het geboortehuis van Mozart).

De dag sluiten we af met een ijsbeersessie in het kleine zwembad aan onze B&B en een heerlijk stukje zalm.

• Dag 3 - wat de fck is fkk?

July 7 in Austria ⋅ ☁️ 24 °C

Als je je afvraagt: wat de fck is fkk? Lees dan door!

Vandaag gingen we naar Fuschlsee. Volgens dokter Google één van de mooiste en meest rustige meren in de buurt van Salzburg. We aten dus een lekker ontbijtje, pakten onze zwemzak in en vertrokken met volle hoop!

Die Google zei ook dat het een kwartier wandelen was vanaf de parking tot de rustige baaitjes waarvoor je niet moest betalen. Alle toeristen gaan namelijk naar de aangelegde badplaatsen - de echte locals zoeken rust en eenzaamheid.

Als een echte local vertrokken we voor onze wandeltocht van een kwartier. Een inhammetje hier... Nee, nog te druk. Baaitje ginder... Nee, te steile afdaling. Een kwartier werd een uur, maar daar was het dan. De ideale plaats. Afgelegen, azuurblauw water en slechts 1 persoon op het strand: een naakt bommaatje dat we passeerden terwijl we verder op het strand rust zochten. Eindelijk gevonden!

Op een omgevallen boom stonden de letters "fkk" geschreven. Raar. Fast forward 1,5 uur en de rust en eenzaamheid werden ingeruild voor Maximilian's Wiener Schnitzel en Maria's Apfelstrudel. Fkk betekent dus "Freikörperkultur"...

Van al die cultuur op te snuiven, hadden we honger gekregen, dus we besloten om als avondeten nog een andere cultuur te ontdekken: een Indisch restaurant dat gewoonweg top was! Indian Curry - Seekirchen am Wallersee.

• Dag 4 - Tattoo tijd

July 8 in Austria ⋅ 🌧 19 °C

Verrassing! Vandaag was het eindelijk zover. Het heeft lang geduurd, maar na heel wat jaren kan ik eindelijk één van de hooggeplaatste items van de bucket list afvinken: een grote tattoo laten zetten.

Het ontwerp is van Sascha Shröder van https://www.fourshadesofgrey.at/ en ik ben enorm tevreden over de samenwerking.

Het werd uiteindelijk een marathon sessie van 7 uur. De pijn viel echt enorm mee - enkel onder de oksel was het pittig. Na de sessie moest ik nog wel een "second skin" krijgen: een pleister die ze in ziekenhuizen ook gebruiken en beschermt tegen UV-straling. Het lang stilzitten in combinatie met het ongemak en niet eten, zorgde even voor een erg lage bloeddruk. Urky helper schoot me ten hulp met een portie MCDONALD'S en alles was terug in orde.

De eerste tattoo is gezet - smaak te pakken?

• Dag 5 - Wolfgangsee

July 9 in Austria ⋅ ☁️ 17 °C

Van Sasha kregen we de tip om Wolfgangsee en Nockstein te bezoeken. Geen naaktstranden en een ideale tussendoor vooraleer we Salzburg achter ons laten voor Hallstatt.

Zoals we al gewend waren, is ook Wolfgangsee een prachtig meer omgeven door prachtige planten en bergen. Wat ook tof was om te zien, waren de mensen die bezig waren met een foilboard. Verder ontdekten we typische Oostenrijkse weilanden zonder encefalitische teken en een gezellig terras aan de waterkant.

Nockstein was net iets te hoog en pittig om volledig te beklimmen met een nieuwe tattoo en 32 graden omgevingstemperatuur. Toch hebben we hier en daar een mooi vergezicht kunnen meepikken. Een klein aperitiefje voor de komende bergen.

• Dag 6 - Massa's diertjes en toeristen

July 10 in Austria ⋅ 🌙 20 °C

Na 5 nachten in Salzburg is het tijd voor een verandering qua omgeving. We pakken ons boeltje en sjezen naar Hallstatt - een iconisch mini dorpje voor menig toerist.

Onderweg zochten we nog een korte invulling: Salzburg Zoo Hellbrunn werd het! We dachten er een tweetal uren in rond te wandelen, maar uiteindelijk werden het er meer dan 5. Onze favorieten: de Kaiserschnurrbarttamarin en Chacopekari. We hebben al redelijk wat dierentuinen bezocht in meerdere grote steden, maar dit is toch onze favoriet. Het park werd fantastisch onderhouden, alle dieren hadden enorm veel plaats, veel ruimte voor groen ... Het voelde niet aan als een toeristenval, wat eigenlijk vaak wel het geval is bij dergelijke trekpleisters.

Wat wel een toeristenval is: Hallstatt doorheen de dag. We kwamen aan op onze verblijfplaats waar we hartelijk werden ontvangen door een hevig, vriendelijk en heel open vrouwtje: Maria. Ze woont al 33 jaar in Hallstatt en spreekt sneller dan een Chacopekari die z'n pasgevulde eetbakje ziet. Weeral een topper van een verblijfplaats om de komende drie nachten dus door te brengen. Aangezien het nog enkele uren licht was, gingen we toch nog het dorp ontdekken. TOERISTEN OVERAL! Blinde paniek, magneetjes in alle kleuren en flesjes water van 5 euro... Ai! Gelukkig zijn de hordes aan dagtoeristen allemaal weg na 18 uur (want dan gaan alle winkeltjes dicht) en is Hallstatt dan volledig verlaten. Rust, zonsondergang in alle kleuren en gratis uitzichten! Ah! Het is dus een aanrader, maar kies goed uit welke ervaring je wilt.

• Dag 7 - Offroad in Hallstatt

July 11 in Austria ⋅ ☀️ 26 °C

Rise and shine! Vandaag staat er een stevige wandeling op de planning naar de Waldbachstrub waterval. Gelukkig maakt Maria voor ons een lekker ontbijt: keizerbroodjes, eieren, beleg, cake, fruit, koffie ... Alles erop en eraan!

Aangezien onze AirBnB een beetje uit Hallstatt ligt, ziten we meteen op het wandelpad. Even nog wat straten door met huizen, maar voor we het wisten stonden we naast een bruisende rivier, hoge bergen en prachtige bomen. Er was bijna niemand te bekennen tijdens de wandeling, wat zorgde voor een zalige, rustige sfeer. Het eerste stuk naar de waterval was nog redelijk (vals) plat en we stonden dan ook redelijk snel bij het neerkomende water. "Jij wilt nog naar boven, he?" - die Urk van me kent me toch zo goed.

Dit tweede stuk was een pak anders: klauteren, klimmen, vasthouden, vloeken (Urky), maar ook genieten (mezelf). Eenmaal bovenaan was het wel echt prachtig: je kreeg een gigantisch open zicht over de volledige vallei en Hallstatt onderaan. Toen was het voor ons beiden uiteraard genieten. De weg naar beneden was een stuk vlotter - niet alleen omdat het de route nu daalde, maar ook omdat er blijkbaar een veel toegankelijkere pad was die we volledig hadden gemist. Woeps!

Na zo'n zware inspanning besloten we om de dag af te sluiten bij een lokaal klein "eilandje" in de Hallstätter See. Pizza afhalen, lekkere drankjes, gezelschapsspelletjes, mensen uitloeren ... Top avondje!

• Dag 8 - dag dag Dachstein

July 12 in Austria ⋅ ☀️ 17 °C

Geen watervallen of rivieren vandaag, maar hoogtemeters, ijsgrotten en overhangende constructies. Zeg maar dag dag Dachstein!

Een korte rit en we stonden aan het begin van de kabellift die ons naar de eerste van drie stops zou brengen op de Krippenstein berg in het Dachstein gebergte. We hadden een "all in" pakket gekozen, waarbij we bij deze eerste stop ook twee grotten konden bezoeken: een "mammoet" grot en een ijsgrot. Geen mammoet gezien, maar wel veel ijs. De buitentemperatuur was rond de 30 graden - in de grotten zelf zat het net boven het vriespunt. Wij waren er gelukkig op voorzien - de gemiddelde teensletsdragende Duitser in marcelleke en short niet. Oh nein!

De volgende stop was een plateau waar er enkele "attracties" te vinden waren: een grote constructie met een trap, een kerk ... Het tofste waren wel de "5 fingers" waarbij je op 5 verschillende vingers kunt wandelen die boven een dal van 400 meter hangen. Op zich heel toeristisch, maar het was toch heel tof om te doen. Helemaal tof waren de paragliders die we ook konden bewonderen. We waren even aan het rusten op een bankje toen we twee kerels met een gigantische rugzak de berg zagen opwandelen. In een wippie en een flippie vlogen ze de berg af en begonnen ze allerlei stunts uit te voeren. Altijd fijn, zo'n verrassingen als je op reis bent.

De laatste stop was terug een kleine afdaling naar een gebied met net wat meer beplanting. "Panda in Peru" - die naam gaf Eva zichzelf toen ze aan de wandeling begon doorheen de natuur.

's Avonds aten we in Gasthaus Koppenrast, wat werd aangeraden door onze hosts en het was een echte topper. Het beste eten dat we al in Oostenrijk hadden gegeten: een heerlijke steak en verse vis uit het meer.

• Dag 9 - Partnachklamm

July 13 in Germany ⋅ ⛅ 19 °C

Na de hoogtes van gisteren, daalden we vandaag af naar de Partnachklamm (Partnachkloof) in Duitsland. Dit ligt vlak bij Garmisch-Partenkirchen, waar we ook overnachten, en de Zugspitze (hoogste berg van Duitsland), die morgen op het programma staat.

Zoals we al gewend waren van de afgelopen ritten in Oostenrijk en Duitsland, duurde de rit van 3,5 uur een pak langer. Wegenwerken en files, het is eens iets nieuws. Ook bij aankomst bij de kloof was het over de koppen lopen: volle parkings en overal gestresseerde mensen. Wonder boven wonder vonden we nog een plaatsje en naarmate we meer en meer naar de kloof wandelden (2,2 km) werd het ook rustiger. Zoals je op de foto's kunt zien, is het een erg mooie plaats die erg aan te raden is, als je tegen kleine ruimtes, smalle openingen en steile afgronden kunt. Wij vonden het alvast een topper - zeker ook omdat het daar een pak koeler was omwille van de rivier en schaduw.

De avond sloten we af in Klosterhotel Ettal Ludwig der Bayer - waar ze eerst nog dachten dat we onze baby in Salzburg hadden achtergelaten. Bij de boeking was er iets misgelopen, waardoor er nu op onze kamer "2 Erwachsene und 1 Baby" stond... Het babybedje hebben ze toch maar niet laten staan, toen ze door hadden dat we toch echt maar met twee waren ...

• Trip end
    July 16, 2026