Colombia

• 263zdjęcia
  • 234lubi
  • Dagje 'thuis' relaxen

22 lutego 2022, Kolumbia ⋅ ☀️ 28 °C

Na de intensieve woestijn tocht blijven we vandaag een dagje 'thuis'. 😊 We slapen uit, ontbijten op ons gemak en zien wel wat de dag brengt.

We luieren wat in de hangmat met een boek, magazine of muziekje. Schrijven nog wat verhaaltjes voor ons reisblog en zoeken er de mooiste foto's bij.

Eline geniet van een heerlijke massage en 's middags lunchen we heerlijk van een door de privé kok verzorgde maaltijd.

We bellen nog even met het thuisfront, trekken nog wat baantjes en chillen met een biertje en een boek aan de rand van het zwembad.

Nog even heerlijk warm douchen terwijl de zon achter de horizon verdwijnt. We eten om 19.00 uur en gaan op internet op zoek naar de volgende accommodatie.

Ook regelen we nog even de excursie voor morgen. Dan willen we een cacao boerderij en een natuurreservaat bezoeken.

• Reserva Biologica de Caoba

23 lutego 2022, Kolumbia ⋅ ☀️ 26 °C

Vandaag gaan we op pad met de moto taxi oftewel gewoon achterop de motor 😊

We bezoeken een soort combinatie van een natuurpark, reservaat, kwekerij, botanische tuin, open lucht museum, dierenopvang, etc. 20 jaar geleden is deze kale plek getransformeerd in een botanische tuin. Er zijn vijvers aangelegd en enkele elementen van inheemse volken zijn geconserveerd en hersteld.

Na de uitleg krijgen we een plattegrond mee waarop de verschillende bezienswaardigheden genummerd zijn. We verkennen zo op ons gemak het park. Bij de waterval even pootje baden en genieten van de uitzichten op de jungle.

Hier lunchen we waarna we doorlopen naar de buren voor een bezoek aan de cacao boerderij.

• Cacao Farm

23 lutego 2022, Kolumbia ⋅ ☀️ 26 °C

Om bij de cacao boerderij te komen, moeten we de rivier oversteken. Dus even schoenen uit en over de grote stenen door het water naar de overkant waden.

Een vriendelijke man verteld op zijn gemak hoe cacao groeit, welke soorten er zijn, etc. Hij laat ons de verschillende bloemetjes zien en de proeven van de vrucht. Daarna legt hij uit hoe de vruchten fermenteren en de bonen overblijven. Deze drogen op een houten vloer onder een afdakje.

Zijn vrouw neemt de rondleiding over en laat zien hoe de cacaobonen gebrand worden en daarna (zonder schilletje) vermalen worden tot cacao pasta. Na elke handeling proeven we steeds. Een beetje suiker en kaneel erbij. Mengen en het begint steeds meer op de welbekende chocolade te lijken.

Eline neemt een chocolade masker en we drinken een kop verse chocolademelk.

Omdat we nog wat tijd over hebben voordat de jongens met de motor ons komen halen, wandelen we nog een stukje over het terrein en zien de vele mango's groeien. Het heet hier niet voor niets 'Pasa del Mango'.

We drinken nog een sapje van de Mora vrucht en spelen een spelletje domino wat je hier veel op tafel vindt. Het gaat aardig gelijk op. We horen getoeter aan de overkant van de rivier dus dat betekend afscheid nemen van deze vriendelijk vrouw. We krijgen nog een chocolaatje mee (ook voor de taxi jongens). Nog een laatste keer zwaaien en we sjezen weer over de hobbelige zandpaden terug naar onze slaapplek Beyonda. Een heerlijk dagje uit!

• Busreis naar Cartagena

24 lutego 2022, Kolumbia ⋅ ☀️ 27 °C

Vandaag verplaatsen we ons van Santa Marta naar Cartagena. De plaats vanwaar we weer naar huis vliegen. Maar niet voordat we de stad bezoeken en de voor de kust gelegen Rosario eilanden.

Na de tip van de eigenaren van Beyonda, brengt de taxi ons naar een buitenwijk van Santa Marta waar twee busmaatschappijen zitten die een laatste stop hebben in de stad.

De ene bus zit vol en zou pas over twee uur weer gaan. De andere maatschappij heeft wel plek en we kunnen direct onze reis vervolgen.

Het is een bus met airco en WiFi. Lekker muziek luisteren en van het landschap genieten. Tussen Santa Marta en Cartagena ligt de plaats Barranquilla. Deze stad bereiken we via een spectaculaire brug en dijk door zee. Helaas is de carnaval vanwege covid hier twee weken verplaatst. Anders hadden we hier zeker wat van meegemaakt. Dit is na Rio de Janeiro de stad waar de grootste carnavalsviering ter wereld plaatsvindt.

Zodra we Cartagena naderen zien we aan alles dat dit een moderne stad is. Hoge, voornamelijk witte gebouwen vormen de skyline van een bepaald deel van de stad.

Wij slapen in een hotel in het oude centrum. Dat staat bekend om de oude gebouwen met grote houten deuren en pittoreske balkonnetjes. Dat gaan we morgen eens op ons gemak verkennen.

We kijken nog even naar de zonsondergang vanaf de stadsmuur die het oude centrum omringt. Wat een contrast tussen oud en nieuw!

We eten samen een lekker mix van verschillende zeevruchten met een vers schepijs toetje na. Heerlijk genieten hier!

• Rondslenteren in Cartagena

25 lutego 2022, Kolumbia ⋅ ⛅ 30 °C

Vandaag hebben we lekker rondgeslenterd in Cartagena. We zijn begonnen in de wijk Getsemani, waar vroeger veel geweld was maar waar nu een gezellige sfeer hangt en veel street art te zien is. We kijken onze ogen uit naar alle kleuren huizen, decoratie en mensen.

Het was ons gisteren al opgevallen en vandaag zagen we het weer: veelal jonge vrouwen die in fladderende jurk, met zonnebril en/of hoed poseren voor een mooie oude deur. En een man/vriend/vriendin die de foto neemt, waarschijnlijk voor instagram ofzoiets. Deze deur insta's wilden wij ook wel proberen, zie hier het resultaat. Het krom liggen van het lachen staat er niet op 😂

's Middags zijn we verder door het oude centrum gewandeld, hebben we luxe geluncht met kreeft en cocktails en hebben we wat geshopt. Het is lekker warm in Cartagena dus we nemen genoeg pauze met lekkere verse fruitsapjes en schaduw of airco. De lunch bleek zo uitgebreid en vullend dat we 's avonds nog steeds geen honger hadden. Maar een happy hour cocktail bij het hotel gaat er nog wel in 😋

• Isla Grande

26 lutego 2022, Kolumbia ⋅ ☀️ 28 °C

In de buurt van Cartagena liggen de Rosario eilanden, mooie witte eilandjes met prachtig blauwe zee. Hier slapen we 2 nachten in een gezellig hutje met een dak van palmbladeren.

Je kunt vanalles doen op het eiland en in het omliggende water, maar wij kiezen voor lekker lunchen met vers gevangen kreeft, zwemmen in de zee en op een ligbedje een beetje luieren. Zwaar leven hoor 😜 Czytaj więcej

• Eiland verkennen en chillen

27 lutego 2022, Kolumbia ⋅ ⛅ 28 °C

Vandaag zijn we op pad gegaan om het eiland te verkennen. Na een ontbijt van kaas-empanada en een soort gefrituurd ei hebben we eerst een stuk gewandeld.

Tijdens het wandelen hoor je de hele tijd kleine hagedisjes wegschieten door de dorre blaadjes. Maar ineens hoorden we een ander geluid in de bomen en daar zat een grote iguana. Hij bewoog soepel door de boom. Onderweg hebben we er nog meer gezien. Indrukwekkende beesten.

De eerste stop was bij een strandje aan de rand van een mangrove bos. We hebben in de schaduw gekletst over zand 😉

Daarna zijn we naar een hostel gelopen voor een sapje en daarna naar een ander hotel voor de lunch. Daar hebben we ook gezwommen en op een ligbed een boek gelezen. Het was weer een heerlijke chill-dag! 😎
    Czytaj więcej

• Wandeling op de andere helft v/h eiland

28 lutego 2022, Kolumbia ⋅ ⛅ 28 °C

We staan op ons gemak op en na het ontbijt beginnen we aan onze wandeling op de andere helft van het eiland.

We komen langs verschillende hostels en beach clubs en luxe resorts. We spotten opnieuw een iguana, kleine salamanders, vissen, gieren en een adelaar.

We drinken wat bij PA'UE beach lounge met een heerlijk relaxed lounge muziekje op de achtergrond. Aan de voorkant, waar men met de boten aankomt, ziet het er super luxe uit. Wij lopen weer zoals we gekomen zijn via een houten poortje door de rommel naar de paadjes het binnenland in.

We nemen nog even de afslag naar het 'betoverde meer'. De steiger is helaas vervallen. Dit is de plek waar je 's avonds lichtgevend plankton kunt zien.

We lunchen met nootjes en crackers want vanavond gaan we lekker uit eten in Cartagena.

De terugreis verloopt heftiger dan de heenreis. Onderweg is het niet mogelijk om wat te filmen. De golven zijn soms metershoog en de bootreis heeft meer weg van een BMX baan met heuveltjes of een rally parcours waarbij we regelmatig met 4 bandjes los komen van de grond. 😬 Halverwege de reis vragen we ons toch even af of het verantwoord is om met een boot vol 35 passagiers zo over de zee te beuken. De stuurman en matroos lijken zich geen zorgen te maken. Voor hen dagelijkse kost 😅. We varen vanwege de hoge golven een andere route, dichter langs de kust dan op de heenreis. Zie kaartje.

Veilig aangekomen checken we weer in bij Hotel Maloka. We gaan eten bij 'Quero Arepa'. We drinken wat cocktails en nemen nog een biertje aan de bar van het hotel. We halen nog een grapje uit door een bedankfoto te casten naar het grote scherm in de bar. Lang leve de Google Chromecast 😅 Onze laatste volle dag in Colombia zit er op 😥

• Bye bye Colombia 🙋‍♂️🙋🏼‍♀️

1 marca 2022, Kolumbia ⋅ ☀️ 29 °C

Vandaag is de allerlaatste dag in Colombia. Na het ontbijt gaan we met de taxi naar een covid test locatie op het moderne schiereiland van Cartagena genaamd Bocagrande. Nadat de test is uitgevoerd lopen we terug over de boulevard. Dat is hier een mix van mensen in zwembroek in de zee tot strak in uniform gehesen bewakers van hotels en andere grote witte gebouwen. Het strand komt letterlijk tot over het trottoir!

We doen de laatste inkopen en lopen via een park de oude ommuurde stad binnen. Dit is gezellig vertrouwd terrein. We drinken nog een lekker vruchtensapje van de Lulo vrucht in een restaurantje op de 1e verdieping met uitzicht op het Simon Bolivar Park. Ondertussen is de testuitslag binnen. Negatief. Helaas kunnen we dus echt naar huis vandaag 😉. We uploaden alle documenten naar de website van KLM. Handig. Dat scheelt weer gedoe op de luchthaven.

We zijn ondertussen professionals geworden in het ontwijken van de overvloed aan toeristische verkoop- en entertainment business. Van op maat gemaakte raps door straatartiesten, hoeden in alle maten en vormen, T-shirts, kettingen, tassen, restaurantbezoek en vooral het continue aanbod van 'agua, cervesa en frisdrank' van rondlopende verkopers.

We lunchen in een 'verantwoord eten' restaurantje met een heerlijke, goed gevulde wrap. Nog een blokje om en tijd om onze tassen op te halen bij het hotel.

Hier halen we nog een keer hetzelfde grapje uit met Jesus en Jorge van de bar. We maken eerst een foto en laten die dan aan hen zien 😂 Twee super aardige en behulpzame jongens waar we nog gezellig mee hebben zitten praten.

Dan is ineens de taxi er en vertrekken we voor de laatste keer met deze service publico door de stad naar de luchthaven. Dit is echt een super kleine luchthaven met maar één start- en landingsbaan ineen. Een paar uur wachten en dan zijn we na circa elf uur vliegen weer in NL.

• Terugreis naar huis

2 marca 2022, Kolumbia ⋅ ☁️ 31 °C

De vliegreis verloopt voorspoedig. De verwachtte reisduur is circa 9 uur en dat klopt uiteindelijk ook.

We kijken wat films, slapen wat en luisteren wat muziek. Ondanks dat het een nachtvlucht is, probeert KLM je toch vol te stoppen met eten. Een avondmaaltijd en een ontbijt.

Met een klein beetje turbulentie was ook dit weer een rustige vlucht.

In de aankomsthal moeten we meteen even wennen aan het beeld van mensen zonder mondkapjes. In Colombia liepen ze vaak op straat zelfs nog met een mondkapje (en ook wel vaak onder de kin).

Trees haalt ons op en na koffie, cola en even bijpraten beginnen we aan de autorit naar Tilburg. Daar wacht ons een kleurrijk, warm welkom thuis! Dankjewel Dirk & Gijs!

We kijken moe maar heel tevreden terug op een mooie reis samen.