• Fox Glacier - Heli-Hike.

22 November 2024, New Zealand ⋅ ☁️ 6 °C

Spannende morgend want het weer ziet er wel goed uit maar de bergtopjes krijgen meer en meer bewolking. Om half elf komen we aan bij franz-josef-guides en er staan al gidsen buiten, geen goed teken dus. En effectief het weer in de bergen is te slecht om de helikopters te laten vliegen. Echt super domper want nu al 3x geannuleerd. We kunnen dus niet anders dan doorrijden tot een gids zegt probeer misschien een dorpje verder daar ligt de gletsjer Fox-Glacier en deze ligt lager. Terwijl Arno en Yves aanschuiven voor onze refund begin ik als een zot te zoeken naar opties en vind slechts nog 1 mogelijke kans. Het is wel al binnen een klein uur en we moeten nog zeker een half uurtje rijden. We haasten ons naar Fox-Glacier-Guiding en geloof het of ni we kunnen nog mee voor een heli-hike die over een kwartiertje vertrekt. Niet twijfelen dus! Al wil Arno niet meer mee. Die heeft het gehad. Terwijl wij aan het inchecken zijn heeft hij zich gelukkig last minute bedacht en zijn we toch nog met zen vieren. Nog geen half uurtje later zijn we volledig in de juiste kledij gehesen en zitten we al in de helikopter richting gletsjer. Het valt meteen op dat de opwarming van de aarde zen werk doet want het ijs verdwijnt elk jaar meer en meer. We worden gedropt op deze immense ijsmassa en wandelen dan een 3 tal uurtjes met de gids over deze ijsblokken op zoek naar scheuren en gaten. Echt knap om zien. We zijn allen in ons nopjes. We gaan zelfs hoger dan ze normaal doen wat een indrukwekkend zicht geeft. Er hangen wel veel wolken en men zei al dat als deze zakken we misschien vroeger moeten afbreken omdat anders de heli's niet meer kunnen landen. Maar we hebben geluk en maken onze 3 uurtjes vol. Dan weer met de heli over de gletsjer naar beneden, bangelijk. Iedereen gelukkig en blij dat het ons toch nog gelukt is. Daarna meteen doorrijden naar Wanaka, een rit van drie uur en half maar gaat redelijk vlot. De Haast-pass (die 2 weken gesloten was.) is sinds deze ochtend terug open dus we moeten geen 9uur omrijden. Arno fixt onderweg nog een campsite en om kwart na acht komen we aan. Er is enkel niet veel in de buurt en eten hebben we niet meer dus we proberen via uber eats nog een pizzake te scoren. Alle zeg gerust PIZZA want ze zijn gigantisch. Daarna weer moe maar voldaan naar bed. What a day.Baca lagi