• Valsavarenche - aan de voet van Gran Paradiso

28. juli, Italien ⋅ ☀️ 17 °C

De zon schijnt opnieuw prachtig en we maken van de gelegenheid gebruik om vanaf de camping naar de rifugio Chabod (2700m) te stappen. De hut is gelegen aan de voet van de Gran Paradiso (40071m). We lopen eerst door het bos, maar zodra we wat hoger komen hebben we een prachtig uitzicht over de gletsjers en de top van de Paradiso. We lunchen aan de hut en zien met de verrekijker nog enkele alpinisten terugkeren van de top. Nadien traverseren we richting de Vittorio Emanuelle hut (2650m), ondanks dat we op hoogte lopen is het hier super warm. We zweten ons te pletter en er is geen zuchtje wind. Als we aankomen in de hut bestellen we een taartje. Heerlijk!

Twee jaar geleden was ik hier met Dimitri om een sneeuwroute te klimmen. Door her warme weer is die vandaag absoluut onmogelijk. Er schiet bijna niks van over en het is echt confronterend hoe weinig sneeuw er nog ligt. Ook de gletsjers krimpen aanzienlijk.

Na het taartje dalen we vlot af naar Pont. In plaats van nog enkele kilometers langs de weg te stappen proberen we te liften en al snel geeft een vriendelijke Italiaan ons een lift. Na alweer 16km met 1100m stijgen en dalen zijn we eens op een deftig uur op de camping en kunnen genieten van een wijntje in onze stoeltjes.