• Montmartre, La defense

4 december 2015, Frankrijk ⋅ ☀️ 9 °C

A cinq heur Paris s'evelles, et moi aussi! Even toch, gelukkig terug in slaap tot acht uur.
    Na een uitgebreid ontbijt maken we ons klaar voor weer een dagje stappen. Deze keer stak ik kleingeld in mijn broekzak zodat ik hier en daar even bedelaar wat kan toesteken, soms voel ik mij de koning te rijk en dan heb ik medelijden met de armste onder de mensen.
    Eerst naar de Sacre Coeur, via avenue's en boulevards wandelen we langs de buurten waar de couture 'haute' en andere gemaakt wordt. Een costume voor 59€, 't zal geen kwaliteit zijn maar je kan het hier kopen, avondkleding, stoffen, Afrikaanse en andere, garen en toebehoren alles vind je hier. Ik moet mij inhouden want ik zou zo stof kopen en thuis niet weten wat ermee te doen.
    De Sacre Coeur ligt wel op een berg dus klimmen we omhoog naar Montmartre.

De Afrikaanse bedrieglijke verkopers staan op de loer, ze smeren je met een traditioneel verhaaltje een met koordjes een rond je arm gevlochten bandje aan en vragen er dan geld voor, ik ben nogal kordaat ik mijn 'non' en dat hebben ze niet graag. Ben in Amerikaanse of Canadese? Ik antwoord daar niet meer op.
    De kerk kan gratis bezocht worden maar je mag er geen foto's maken. Eentje? Ik koop ook nog twee cd's (20€) van een harpspeler die speelt op de trappen, hij kan geen betere reclame maken want er wordt regelmatig een cd'tje gekocht met Parijse wijsje en/of bekende toepasselijke deuntjes.
    Dan naar de place du Tertre waar nog maar de helft van de kunstenaars staat van vroeger, een koffietje op een terrasje kost ons 9,70€ maar het is er wel gezellig en redelijk druk. Veel chinezen en die komen we ook tegen als we na een lange wandeling in de Galerie Lafayette aankomen. Hier kunnen we op het dak van het uitzicht en het zonnetje genieten, het is wel 15°!
    Eigenlijk kom ik hier voor de dôme die inderdaad fenomenaal is. Iets kopen doen we niet want de prijzen zijn aan de Chinese (rijke) toeristen aangepast en Dior, Channel en Louis Vuitton zijn niet direct mijn merken.

We gaan wel Chinees eten, toevallig was het Yoom, dim sun restaurant alleen voor het dejeuner open. Gelukkig is onze smaak nogal overeenkomstig en we gingen beiden voor het menu van de Tigre met een Chinees biertje. 40€
    Even langs de Opera voor een foto en dan met de metro naar La defense de wijk van de buildings. Wat in Amerika downtown is is hier La defense. 20j geleden waren we hier eens en dan konden we niet vlug genoeg terug wegraken, een doodse boel zonder menselijke bewoning. Nu een levendige wijk met exceptionele gebouwen, grote magazijnen zoals Decatlon en Habitat en een 'Village de Noël' kerstmarkt dus. We wandelden onder de grand Arche de grootste boog in het verlengde van de Arc de Triomphe maar dan kilometers verder en langs de kantoorgebouwen van verzekeringen en multinationals.
    Toen het begon te schemeren gingen we met de metro in spitsuur naar de gare de l'Est om nog een snack te eten en van het happy Hour te profiteren, maar eerst nog een tent van de Elzas binnen die reclame maakt en streekproducten verkoopt, ik laat mij verleiden tot de aankoop van enkele worstjes, de crème d'Alsace is wel redelijk duur en kunnen we toch niet meenemen.

In onze reeds vertrouwde brasserie nemen we cocktails en een uitgebreid bord hapjes dat is dan ons avondmaal (33,45€). Daarna konden we ietwat trager naar ons hotel wandelen, onderweg kocht ik nog een ananas gesneden voor 3,50€. Vandaag maar 11.969 stappen, maar om een of andere reden telt hij niet op als je te traag wandelt of trappen omhoog doet.
    Meer informatie