- День 1–4
- 2 декабря 2015 г., 15:51 - 5 декабря 2015 г.
- ☀️ 11 °C
- Высота: 11 м
БельгияAartselaar51°7’52” N 4°22’55” E
bezoek aan parken en Belleville

Ruim op tijd vertrokken met bus 500 naar Antw-Centraal waar we verzocht waren een half uurtje vóór vertrek te zijn. Natuurlijk waren we er ruim een uur op voorhand dus genoten we nog van een cappuccino in Café Royal, luxe en rust!
De zogezegde extra maatregelen waren een lachertje, een nadar zonder bewakers en geen enkele controle. 5' vóór het binnenrijden van de Thalys kwamen er 3 personen van securail aan de nadar ingang staan maar zelfs zij deden geen enkele veiligheidscheck. Net zomin als de soldaten die her en der, wel bewapend, een praatje staan te maken en enigszins verveeld rondkijken.
De Thalys zat goed vol en in een tijd van 2 uur deden we de afstand naar Parijs in comfortabele rijtuigen.
Rond half twaalf in de gare du Nord, en en route naar ons hotel. Gemakkelijk te vinden als je de juiste weg reeds op pc gedownload hebt. We kregen meteen onze kamer toegewezen, alhoewel we dat niet verwacht hadden zo vroeg. Ons valiesje gedeponeerd en na een koffietje op weg voor onze wandeling via de gids: Paris á pied.
Eerst een metroplan en een tienbeurten kaart, oftewel 10 aparte tickets, in het metrostation over het hotel halen en dan met het stadsplan in de hand op weg. We twijfelden maar even of we werden al geholpen door een Parisienne, tout droit enz... Via de rotonde de Villette wandelden we langs de kade de la Seine en de quai de l'Oise naar het Parc de la Villette. Vroeger werden de beesten hier gebracht langs de kanalen om geslacht te worden tot in 1974 het geheel van beestenmarkt en slachthuizen gesloten werd en omgevormd tot een modern stadspark.
Het museum van wetenschap zal zeker de moeite waard zijn maar wij verkozen de openlucht en namen foto's van de Geode: een indrukwekkend grote spiegelende bol die ook vanbinnen kan bezocht worden met de nodige (wetenschappelijke) uitleg. Voor ons volstond de cafetaria om een broodje en een koffie te nuttigen. Het weer is immers prachtig om te wandelen we schatten een 14° licht bewolkt en dat kan tellen voor begin december!
De grand Halle hielp mij om mij te herinneren dat we hier in 1999 al eens geweest waren, de leeuwenfontein daar weet ik niets meer van maar dat we toen een biertje namen op het terras dat herinner ik mij nog wel.
We zetten onze wandeling verder door onbekende maar rustige straten tot aan het Parc des Buttes Chaumont. Er was een heel gedeelte afgesloten wegens werken en aan het hoogste punt, een Venus tempeltje, konden we ook niet geraken om mooie panoramafoto's te nemen, maar het was wel plezant om te wandelen langs de petanque en mooie parklanen. Het park werd door Napoleon III ter beschikking gesteld aan de gewone burgerij, er niet bij zeggende dat de gronden toch niet geschikt waren als bouwgrond voor huizen wegens te heuvelachtig.
Na het verlaten van het park wandelden we via een doorgang met een trap van 78 treden in een speciale enclave, het leek wel een klein dorp, op een heuvel midden tussen buildings ter hoogte van de 5e verdieping, heel speciaal. We kregen hier het panorama dat we in het park niet zagen.
Het dorp Belleville werd in 1672 toegevoegd aan de stad Parijs, toch bleef het een eigen gezicht behouden en we genoten van de oude straatjes en pleintjes zoals place St Marthe waar we een we een wijntje dronken.
Onverwacht kwamen we langs de plaats waar op 13 nov een terroristische aanslag gepleegd was op de terrasjes van 'Le petit Cambodja' en het terrasje er recht over: de bloemen, kaarsen en gedachtenis teksten samen met de mensen die komen groeten lieten ons toch stilstaan en nadenken over de nabijheid van de dreiging.
Vandaar naar de place de la Republiek was slechts een boogscheut, en daar dit het einde van de wandeling was namen we de boulevard naar Gare de l'est om zo naar ons hotel terug te keren. Happy Hour konden we niet links laten liggen, gezien de prijzen van de dranken hier, en omdat we eigenlijk niet veel honger hadden namen we onderweg nog een broodje merguez en een broodje saumon om op de kamer op te eten. Een fles Cahors van 2012 was de geschikte compagnon.
Tegen negen uur vielen we beiden moe maar voldaan in slaap.Читать далее
- День 2–5
- 3 декабря 2015 г., 16:09 - 6 декабря 2015 г.
- 🌫 10 °C
- Высота: 70 м
ФранцияParis 14 Observatoire48°50’15” N 2°19’40” E
Traditioneel centrum Parijs

We sliepen gelijk rozen! Eigenlijk een rare uitdrukking hé.
Ik hoorde de stad ontwaken maar dat was niet storend, het gaf mij de tijd om mijn blog aan te vullen. Hier op de 5e verdieping is het ook meer een achtergrondgeruis, alhoewel het hier beneden een druk kruispunt is.
Tegen negenen gaan ontbijten, alles erop en erbij, in tegenstelling tot de slechte reviews op Google is het hotel top.
Vandaag gaan we de echte toeristische hoogtepunten doen. We nemen de metro hierover en rijden via een overstap naar Gare d'Austerlitz waar we beginnen met de Jardin des plantes, het is wel winter maar de bomen staan nog in herfstkleuren en de serre's genre die van Brussel zijn zeker de moeite waard.maar veel groter en het is te mooi weer om binnen door te brengen.
Ons volgend doel zijn de Arénes de Lutèce waar ooit echte arena's waren in de 2e eeuw NC. De arena werd vernietigd door de inval van de barbaren en is slechts teruggevonden toen Haussmann heel Parijs opbrak om zijn mooie boulevards aan te leggen, de arena is nu gedeeltelijk gerestaureerd en vooral de ingang is een pareltje. In het zonnetje wandelden we richting
Île de la Cité waar ooit Parijs ontstond. De Notre Dame kent iedereen maar er achter is een mooi pleintje 'Square de Jean XXIII' waar een mooi gotisch kapelletje staat en waar het rustig zitten is.
Dan naar de kathedraal zelf waar je tot mijn verbazing gratis binnen kan, wel een controle van de rugzak en jas openen maar in deze tijden is dat al normaal. Er is veel politie en soldaten in heel het toeristische deel van Parijs, van aan de Notre Dame tot aan de Eifeltoren!
Het is dan al 13u en we zijn eigenlijk nog maar juist begonnen aan onze wandeling.
Langs het Hotel de Ville ttz het stadhuis en dan naar het centre Pompidou, wat is dat al verouderd zeg! Vervaalde kleuren en wat hip was in de jaren 1970, door de sloop van de markthallen kwam er een grote plaats vrij, is nu eigenlijk klaar om terug af te breken. Het moet niet allemaal Gotiek of Renaissance zijn maar er is toch nog iets meer stijlvol mogelijk!
Terug naar de quai de Mégisserie waar we de bouquinistes zien, er zijn er maar enkele open maar hier koop ik toch mijn klein souveniertje en niet bij de vele kraampjes.
Daarna is het tijd voor het Louvre, de tuillerien en de Champs Élisée in een rechte lijn.
Op de Champs Élisée staan ontelbare witte kraampjes met dezelfde spulletjes als bij ons, alleen hebben de kerstbomen hier een Eiffeltoren. ;-)
Onderweg wordt het echt tijd om iets te gaan nuttigen en we vinden een Hippopotamus een restaurantketen die ik ken van vroegere bezoeken. Een goed stuk vlees aan betaalbare prijs en vanaf 12u doorlopend geopend. Het is half vier als we aan tafel gaan, natuurlijk wordt dit onze lunch en ons diner samen.
Het laatste stuk Champs Élisée in rechte lijn naar de Arc de Triomphe waar de onbekende soldaat ligt. We wandelen via een tunnel naar het midden van de triomfboog want je kan noch mag tevoet over. Ik was eigenlijk van plan om van bovenop de Arc de verlichting van Parijs te fotograferen maar 9€ per persoon voor enkele foto's vonden we beiden teveel.
Om half zes toen we terug op de Place Charles de Gaule stonden beslisten we tevoet naar de Eiffeltoren te wandelen via de avenue d'Iena, toch een mooi eind wandelen. In het duister kwamen we aan in de Jardins du Trocadéro waar je een prachtig zicht hebt op de toren maar wat ons al verbaasde onderweg was dat hij niet echt verlicht was! Toen we zo dichtbij waren zagen we dat wegens de klimaattop er een lichtspektakel werd geschenen op de toren maar ik vond het maar zus en zo, de toren is geen muur dus veel zie je er niet echt van.
In het donker naar het dichtstbijzijnde metrostation dat toch nog verder was dan we dachten, maar de bovengrondse Bir-Hakeim is wel speciaal en doordat we een heel eind bovengronds reden was Paris by night toch nog de moeite waard.
Na een overstap aan de place d'Italie terug een heel eind naar boven (op ons plan) om aan Louis Blanc te komen, maar al zittend heb je geen last van de afstand.
Om half acht terug op de kamer en met een koffie nog wat foto's nazien en een doucheke was de avond weeral gepasseerd.
Vandaag deden we 20.211 stappen!Читать далее
- День 3
- пятница, 4 декабря 2015 г., 16:55
- ☀️ 9 °C
- Высота: 71 м
ФранцияParis 17 Batignolles-Monceau48°53’7” N 2°19’38” E
Montmartre, La defense

A cinq heur Paris s'evelles, et moi aussi! Even toch, gelukkig terug in slaap tot acht uur.
Na een uitgebreid ontbijt maken we ons klaar voor weer een dagje stappen. Deze keer stak ik kleingeld in mijn broekzak zodat ik hier en daar even bedelaar wat kan toesteken, soms voel ik mij de koning te rijk en dan heb ik medelijden met de armste onder de mensen.
Eerst naar de Sacre Coeur, via avenue's en boulevards wandelen we langs de buurten waar de couture 'haute' en andere gemaakt wordt. Een costume voor 59€, 't zal geen kwaliteit zijn maar je kan het hier kopen, avondkleding, stoffen, Afrikaanse en andere, garen en toebehoren alles vind je hier. Ik moet mij inhouden want ik zou zo stof kopen en thuis niet weten wat ermee te doen.
De Sacre Coeur ligt wel op een berg dus klimmen we omhoog naar Montmartre.
De Afrikaanse bedrieglijke verkopers staan op de loer, ze smeren je met een traditioneel verhaaltje een met koordjes een rond je arm gevlochten bandje aan en vragen er dan geld voor, ik ben nogal kordaat ik mijn 'non' en dat hebben ze niet graag. Ben in Amerikaanse of Canadese? Ik antwoord daar niet meer op.
De kerk kan gratis bezocht worden maar je mag er geen foto's maken. Eentje? Ik koop ook nog twee cd's (20€) van een harpspeler die speelt op de trappen, hij kan geen betere reclame maken want er wordt regelmatig een cd'tje gekocht met Parijse wijsje en/of bekende toepasselijke deuntjes.
Dan naar de place du Tertre waar nog maar de helft van de kunstenaars staat van vroeger, een koffietje op een terrasje kost ons 9,70€ maar het is er wel gezellig en redelijk druk. Veel chinezen en die komen we ook tegen als we na een lange wandeling in de Galerie Lafayette aankomen. Hier kunnen we op het dak van het uitzicht en het zonnetje genieten, het is wel 15°!
Eigenlijk kom ik hier voor de dôme die inderdaad fenomenaal is. Iets kopen doen we niet want de prijzen zijn aan de Chinese (rijke) toeristen aangepast en Dior, Channel en Louis Vuitton zijn niet direct mijn merken.
We gaan wel Chinees eten, toevallig was het Yoom, dim sun restaurant alleen voor het dejeuner open. Gelukkig is onze smaak nogal overeenkomstig en we gingen beiden voor het menu van de Tigre met een Chinees biertje. 40€
Even langs de Opera voor een foto en dan met de metro naar La defense de wijk van de buildings. Wat in Amerika downtown is is hier La defense. 20j geleden waren we hier eens en dan konden we niet vlug genoeg terug wegraken, een doodse boel zonder menselijke bewoning. Nu een levendige wijk met exceptionele gebouwen, grote magazijnen zoals Decatlon en Habitat en een 'Village de Noël' kerstmarkt dus. We wandelden onder de grand Arche de grootste boog in het verlengde van de Arc de Triomphe maar dan kilometers verder en langs de kantoorgebouwen van verzekeringen en multinationals.
Toen het begon te schemeren gingen we met de metro in spitsuur naar de gare de l'Est om nog een snack te eten en van het happy Hour te profiteren, maar eerst nog een tent van de Elzas binnen die reclame maakt en streekproducten verkoopt, ik laat mij verleiden tot de aankoop van enkele worstjes, de crème d'Alsace is wel redelijk duur en kunnen we toch niet meenemen.
In onze reeds vertrouwde brasserie nemen we cocktails en een uitgebreid bord hapjes dat is dan ons avondmaal (33,45€). Daarna konden we ietwat trager naar ons hotel wandelen, onderweg kocht ik nog een ananas gesneden voor 3,50€. Vandaag maar 11.969 stappen, maar om een of andere reden telt hij niet op als je te traag wandelt of trappen omhoog doet.Читать далее
- День 4–7
- 5 декабря 2015 г., 17:07 - 8 декабря 2015 г.
- 🌙 8 °C
- Высота: 44 м
ФранцияParis 12 Reuilly48°50’33” N 2°23’14” E
Promenade Plantée, Kerstmarkt

Vandaag stond Dirk eerst op en wekte mij uit mijn dromen.
Na het ontbijt inpakken en de valies beneden in bewaring geven tot vanavond.
Het zonnetje scheen maar het was toch maar 8° en een koude wind. We wandelden tot de gare de l'Est waar we bus 65 namen naar place de la Bastille. Het was nog rustig onderweg en zo beseften we dat het zaterdag was. We stuiten onverwacht op een haventje, het is eigenlijk ongelofelijk dat deze pareltjes van waterwegen onbekend zijn. Daarna naar de Promenade Plantée een vroegere treinbedding die ongevormd was tot een langgerekt park, zoals de 'high mile' in New York. Hier was het wel wat drukker veel wandelaars en nog meer joggers.
Aan het einde van deze 1,6 km wandelweg gingen we een brasserie binnen om een goede koffie te nuttigen en een toiletstop in te lassen. Daar moesten we besluiten wat we de rest van de dag nog gingen doen.
Het werd Trocadéro met de Eiffeltoren en het Champs de Mars. Hier waren we al vlug verdwaald in de massa toeristen en Parisiens die van het mooie weer kwamen genieten. Via de école militaire, vandaar de naam Champs de Mars (exercitie plaats of marcheerveld) tussen de school en de Eiffeltoren. Vandaar wandelden we door naar de dôme des invaliden waar Napoleon en zijn belangrijkste generaals in praalgraven liggen, hier gingen we niet binnen maar achteraan was veel beweging en daar waren militaire voertuigen, kanonnen en tanks te bezichtigen op de binnenkoer en we hoorden de Militaire kapel spelen. Het was vandaag St Barbara en daarom werd er geschouwd.
Toen waren we weer aan de brug van de Tsaar Nicolas III en meteen aan de kerstmarkt van de Champs Élisée. Heel veel volk deze keer maar aan een gluhwein geraakten we toch. Nog even doorwandelen, stappen wil ik het niet meer noemen, en we bereikten een metrostation waarmee we aan ons hotel uitkwamen. Hier kregen we onze valies en konden we nog een uurtje uitrusten in de lobby alvorens naar het station du Nord te vertrekken.
Omdat de Thalys pas om 19,25 u vertrekt gingen we toch nog eerst een broodje pita eten en dan was het tijd om naar het station te stappen. Het was wel heel koud geworden dus waren we blij dat we uit de wind in het station op de trein konden wachten. Het werd nog een hele aanschuif om door de passencontrole te gaan maar bagage werd er niet gescreend. Twee uurtjes later in Antwerpen konden we de bus naar huis nemen. We zijn beiden moe maar het was een prachtige citytrip!
Onze valies hadden we voor niets meegesleurd, extra trui, niet nodig, regenkap voor onze jassen, niet nodig, extra eventueel droge kledij, niet nodig! gelukkig!Читать далее