Madeira 2022

• 376foto’s
  • 0Likes
  • Canyoning with Epic madeira

9 december 2022, Portugal ⋅ ⛅ 13 °C

Vandaag hadden ze prachtig weer voorspelt, eindelijk! Ik plande dus voor mezelf om de pico to pico hike te doen samen met Maryam, maar plots stuurde Rafa me een appje of ik niet de Canyoning mee wou doen. Dat deed me twijfelen en uiteindelijk besliste ik toch mee te gaan. Ik overtuigde Maryam van Hostel 109 ook. Ik kan de dag erna dan toch wat uitslapen.
    De Canyoning was samen met de organisatie Epic Madeira. Echt een aanrader trouwens. Wij deden de Intermediate. Voor mij eerlijk gezegd een beetje te gemakkelijk maar ik heb echt een supertoffe tijd gehad! Het was was ijskoud maar de guides waren hartverwarmend! We moesten ook niet zo lang wachten op de groep dus het was perfect. Een mix van canyoning, rapellen, jumps en slides. Zeker een must do in Madeira!

• PR1 Verada do Arieiro for sunset

9 december 2022, Portugal ⋅ ⛅ 17 °C

Na de lunch in Abrigo do Poiso hadden we nog een namiddag over dus beslisten we om toch nog een sunset mee te pikken langs de Verada do Arieiro.
    Je kan met de auto naar het startpunt rijden van de Pico to pico en vanaf daar heb je al een prachtig uitzicht. We wandelden een stukje van de PR1 tot aan de bekende trappen waar iedereen altijd foto's neemt. Dat stuk gaat helemaal naar beneden, maar is echt niet zo heel zwaar. Ongeveer 3km heen en terug en toch zo'n mooie uitzichten. Dat is zo leuk aan Madeira.Meer informatie

• Fanal forest + PR13 Verada do fanal hike

10 december 2022, Portugal ⋅ ☁️ 18 °C

Het sprookjesachtige bos Fanal Forest, soms ook wel Laurisilva genoemd, is één van de laatste laurierbossen ter wereld en staat daarom op de werelderfgoedlijst van Unesco. Tientallen miljoenen jaren geleden was een groot deel van Zuid-Europa bedekt met dit soort bossen maar door de ijstijd en de boskap zijn bijna alle laurierbossen verdwenen. De oude laurierbomen hebben vaak hele gekke vormen en zijn begroeid met wel 20 verschillende soorten mossen. De dikke mist die vaak in Fanal hangt, zorgt voor een mystieke sfeer en maakt deze plek nog indrukwekkender. Probeer dus zeker op een mistige dag te gaan!

Wij zijn gestart aan de Forest met 2 auto's, vertrokken dan weer met 1 auto voor de start van de one way hike en eindigden opnieuw in de Fanal Forest.
    Zo hadden we best of both worlds. Fanal forest bij goed weer, hike bij goed weer en eindigen in een misty bos. Het was echt prachtig! In de ochtend werden we zelf bijna van de berg geblazen :-)

De hike van 11 kilometer was een gematigde wandeling van maar geeft je een perfecte ervaring van wat de natuur van Madeira inhoudt.

• Ponta da pargo + porto moniz

11 december 2022, Portugal ⋅ ⛅ 18 °C

Vandaag deden we een poging voor de Pico to pico, maar tevergeefs. Boven aangekomen was het te mistig. We hebben even gewacht en deden een dutje in de auto van 2u :-) Helaas was het dan nog steeds niet beter. Op de webcams was te zien dat het aan de westkust beter ging zijn dus reden we rond richting Porto Moniz. Onderweg stopten we aan het uitkijkpunt Ponta da Pargo. Blijkbaar een must bij zonsondergang! We wilden toch echt een hike toen dus passeerden langs Porto Moniz richting Levada da Ribiera De Janela.Meer informatie

• Levada da Ribiera de Janela

11 december 2022, Portugal ⋅ ⛅ 17 °C

Bij aankomst aan het startpunt stond er een bord dat deze hike 7u-8u ging duren. We waren eigenlijk al wat laat aangekomen (13u) maar deden toch een poging omdat we een blog hadden gevonden die het anders aangaf. We beslisten wel goed door te stappen.
    Levada wandeling van Lamaceiros loopt naar het dal van de Ribeira da Janela. Het was een vrij vlakke, easygoing wandeling vlak naar de levada. We passeerden heel wat tunnels, dus breng zeker een hoofdlampje mee. Die tunnels bleven maar komen :-) Wel echt heel leuk. Soms zie je echt geen eindpunt aan de tunnel dus wel een beetje griezelig maar wel de moeite waard Langs de kliffen komen soms grote watervallen naar beneden die dan door een bijgebouwd hutje worden tegengehouden. Leverde leuke foto's op.

Op een bepaald moment komen we -denk ik- de 6de of 7de tunnel in maar zien we dus echt totaal geen eindpunt. We gaven het toch een kans maar moest toch terugkeren want het werd te gevaarlijk. We liepen al op de levada rand tussen 2 rivieren. Volgens de blog was het een circle hike maar we vonden echt geen uitweg dus moesten na 16km dan toch helemaal dezelfde weg terugkeren. Superlange eenvoudige hike dus. 23 km heen en terug. Ik zou deze wel echt aanrader maar na ongeveer 4 tunnels terug te keren want dan heb je de mooiste stukken zeker gezien.
    Meer informatie

• Ponta da ladeira for sunset

11 december 2022, Portugal ⋅ ⛅ 18 °C

We sloten onze prachtige dag af met nog een mooie sunset op Miradouro Ponta da Ladeira: dé plek om van de zonsondergang te genieten. Hiervoor trek je best wel goede schoenen aan want de wandeling ernaartoe is een beetje sketchy, maar na een vijftal minuten afdalen via een steil paadje ben je er al! De plek bestaat uit verschillende ‘terrasjes’ waardoor je gezellig met z’n tweetjes kan genieten zonder gestoord te worden door andere reizigers die hetzelfde idee hadden. Neem zeker iets lekkers mee om te drinken en te snacken, want dit is de perfecte plek om te aperitieven!

Alweer een zalig spotje dat ik graag samen met David had beleefd.

• Vereda da larano

12 december 2022, Portugal ⋅ ⛅ 21 °C

Vandaag heb ik besloten de webcams te volgen en dus eerst te checken waar het goed weer is. Dit was opnieuw aan de oostkust dus besloot te gaan voor één hike aangezien ik nog niet helemaal was hersteld van de andere dagen: de Vereda da Larano.

De Vereda do Larano is een geweldige wandeling die een klifpad langs de oostkant van het eiland volgt. Je geniet van een enorme drop-off langs de oceaan. De wandeling is 13 kilometer van Caniçal (Machico) naar Porto da Cruz met slechts een klein beetje helling.
    Ik parkeerde men auto aan het startpunt en hoopte op een bus of Uber/bolt aan het einde in Porto da Cruz.

Eindelijk was het nog eens goed weer! De hele hike heb ik in de zon gewandeld en voor het eerst eens me short en topje! Enorm naar uitgekeken.

De hike zelf was zeer gemakkelijk te volgen langs de levada en op een bepaald moment ga je omhoog naar Cabo de risco, een prachtig uitzichtpunt over de oceaan. Van daar loop je verder langs veilige paden met een prachtig uitzicht en uitkijkpunten tot aan Porto da cruz waar je oa. surfers in actie ziet en de natuurlijke pools.

Aan het einde heb ik mezelf verwend met een cocktail van Madeira rum.

Daarna probeerde ik een Bolt te boeken maar die werd helaas telkens geannuleerd. Ik bleef dus proberen in een bushokje tot er plots een vriendelijke man vroeg of ik een lift wou. Daar kon ik geen nee op zeggen. Een leuk gesprek met de gepensioneerde italiaan die alleen aan het reizen en veilig tot aan mijn auto geraakt

• Monte Trigo - Where I got lost :-(

13 december 2022, Portugal ⋅ ⛅ 17 °C

Vandaag opnieuw een dagje alleen op stap. Ik plande opnieuw een hike uit Jackson zijn blog. Monte Trigo. Het had al enkele dagen goed geregend maar vandaag leek het ok!
    Ik parkeerde aan het startpunt, maar al van in het begin was het wat zoeken naar de juiste weg. Ik volgde de Strava van Jackson en op ong. 1km moest ik een waterval passeren. Zie filmpje. Het zag er echt niet veilig uit om dat zonder vallen te overkruisen. Heel even heb ik langs die boomstam geprobeerd. Ik ging dus verder langs de andere kant en deed de lus in de omgekeetd richting. Ik ging dan aan het uiteinde misschien nog wel een optie tegenkomen. En dan begon het.. stijgen en stijgen en de paadjes werden onduidelijker. Ik leek echt naast de route te lopen en geraakte steeds offtrack. Maar dan weer goed en kwam op het prachtige uitzicht aan de top uit! Heerlijk! Langs kettingen, via watervalletjes... op de terugweg opnieuw steeds verkeerd tot ik op een bepaald moment echt de weg niet meer vond. Ik stuurde mn kennis uit Madeira mijn coordinaten in de hoop dat hij me aanwijzingen kon geven of komen helpen. In plaats daarvan contacteerde hij de civiele bescherming met alle gevolgen.. ze gingen met komen redden met de brandweer en moest op mijn plaats blijven zitten. Dit werd uiteindelijk 5u lang 🤪 In de donker. Ik was me al aan het voorbereiden op de nacht. Met een boete van 700€, behulpzame brandweermannen en een zalige ervaring kwam ik er vanaf 🤣Meer informatie

• Waterfall of Angels + Bridge viewpoint

14 december 2022, Portugal ⋅ 🌧 16 °C

Op ongeveer 35 minuten rijden van Funchal heb je 'Cascata dos Anjos", een natuurlijke carwash op de baan. Ik vond dit echt wel eens leuk om langs te rijden. Ik kan me voorstellen dat het wel toeristisch kan worden. Bij ons waren er een 5tal auto's aan aanschuiven. We stapten ook even uit om de immense waterval te proeven. Je kan trouwens ook verder doorrijden, ook al zeggen de bordjes van niet. Een beetje verder kom je nog uit bij een mooi uitkijkpunt, daar hebben we ons wel een kriek gelachen met bijgevoegd filmpje. Talking 'bout handjobs with a view 🤣Meer informatie

• Levada do Moinho to Levada Nova

14 december 2022, Portugal ⋅ ⛅ 14 °C

Tijdens deze hike combineer je 2 trails met elkaar, welke bijna parallel aan elkaar lopen. Veel hikes op Madeira zijn point to point wandelingen, wat betekent dat je dezelfde weg weer terug moet lopen. Tijdens deze hike loop je echter een rondje, waardoor je gedurende de hike continu nieuwe uitzichten hebt. Het is een zeer gemakkelijke hike met weinig hoogteverschil, maar je moet geen hoogtevrees hebben. Zo loop je vaak langs een afgrond op een smal paadje. En hoewel er meestal een omlijning is waar je je aan vast kan houden, kan het een uitdaging zijn voor mensen met hoogtevrees. Desalniettemin is het een prachtige hike, waarbij je halverwege een iconische waterval tegenkomtMeer informatie