• Prechádzky po Phnom Phene

18 febbraio 2019, Cambogia ⋅ 🌙 31 °C

Po väznici skúsime navštíviť kráľovský palác a pokecať s kráľom Kambodže. Ten totiž študoval v ČSSR a plynule hovorí česky. Je to jeden z mála kráľov, ktorý navštívil Slovensko (v roku 2006 si s Ivanom Gašparovičom pripili hruškovicou).
    Z nedefinovateľného dôvodu je však dnes palác uzavretý. Jediné pozitívum je, že sme ušetrili 20 doláčov za vstupenky.
    Takže ho pozrieme len spoza plota (krásna architektúra).
    Poprechádzame centrálne širokánske ulice s upravenými parčíkmi a modernými výškovými budovami a z nábrežnej promenády sa kocháme sútokom ázijského veľtoku Mekong s riekou Bassac. Sledujeme velikánske lode, ktoré podobne ako automobilová doprava v meste chodia krížom krážom bez akéhokoľvek systému.
    I keď je pravda, že v autodoprave sme už systém pochopili. Prednosť má ten, kto prvý zatrúbi v kritickej situácii, kde by za chvíľu došlo k zrážke. Samozrejme kritickú situáciu treba umelo vytvoriť tým, že vojdete do križovatky a idete svoju cestu nezávisle na tom, že sa vtrepete kolmo napr. tuk tukom priamo do "rieky" motoriek rútiacich sa na vás z niektorej strany.
    No lenže ľudský život tu má zjavne minimálnu cenu a my nemáme trúbu, takže naše prechádzanie cez cestu je iný adrenalín. Nejaká zelená, červená, protismer to sa tu proste vodičmi ignoruje. No a tú trúbu vo forme balónika majú aj tí najchudobnejší, tlačiaci pred sebou drevený vozík obsahujúci celý svoj majetok, lebo vedia, aká je dôležitá...

Nakoniec ešte zájdeme do zábavného parku (kopa kolotočov a stánkov), ktorý však asi funguje až po zotmení, teraz je tu mŕtvo a po zjedení zopár dobrôt oddychovať do hotela, kde večer pozorujeme spln mesiaca, ale hlavne blízke mrakodrapy zo strešného baru nášho hotela.
    Leggi altro