• Doprava v Kambodži

December 26 in Cambodia ⋅ ☁️ 26 °C

Nutné prečítať všetkým vodičom, ktorí sa rozčuľujú na slovenských cestách.

Doprava v Kambodži to je zážitok, aký sme nikde v Ázii nezažili.
    Keď sme si doteraz vraveli, že večerný Chiang Mai na motorke je dopravná maturita, že vietnamský Saigon je niečo podobné, tak Kambodžský Siem Reap hlavne v centre a v špičke, to je tiež úplne úplne iný level.

Niečo nepopísateľne, často nelogické, chaotické, každú sekundu na pokraji zrážky :)

Na motorku tu zjavne vôbec nepotrebujete vodičák, takže proste na ňu sadne ktokoľvek a ide. A keď dáte niekomu do ruky motorku myslíte si, že pochopí, že na 4 prúdovke sa jazdí vpravo a že keď už aj jazdím v protismere, že by som mal ísť aspoň po okraji cesty? Nepochopí!
    A to nehovorím, že keď idú všetci rovnobežne po rovnej ceste, že sa nenájde dement, ktorý ide v protismere šikmo cez to všetko...
    Nejaké odbočovanie beriete ako samozrejmosť akým spôsobom sa vyhýbate tým, čo idú z iných smerov. Tu do poslednej chvíle neviete, aký manéver v podobe akého esíčka si zvolil ten, čo vás chce obísť. A keď vojdete do križovatky, kde je takýchto expertov 20, začína sa pravý kambodžský galimatiáš.

To všetko by mali poriešiť tie najväčšie križovatky riadené semaformi. Šok na hranici nervového kolapsu nastane, keď sa zasvieti zelená a vy sebavedomo vojdete do križovatky, kde v prvých metroch pochopíte, že zelená svieti naraz minimálne z 2 smerov, pričom z každého každý odbočuje do strany, do ktorej si zmyslí. Chaos? To je slabé slovo, toto je nekoordinovaný pohyb mravcov v mravenisku, ktoré si dali spoločnú kokaínovú párty.

Šialené, nepochopiteľné, pre Danku stresujúce pre mňa zábavné.

V každom metri sa musíme mať na pozore, lebo zatiaľ, čo sa vezieme na motorečke v prúde iných motoriek a ani nepremýšľame, žeby bolo bezpečné z tohto prúdu nejako vybočiť, pred nami sa určite nájde samovrah, ktorý z ničoho nič nečakane a proti všetkej logike otočí svoju motorku za ktorou má prikvačený prívesný vozík s turistami o 180 stupňov a zvolí si, že on proste ide inde ako všetka logika okolitej reality dovoľuje.

A základ veci, hlavne sa neriaďte smerovkami. Polovička vodičov ich tu nezapína a keď ich zapnú, ďalšie 2 križovatky ich zabudnú vypnúť. Tuk tuky, čo tu jazdia denno denne, čo by to mali vedieť a vy vojdete do križovatky s tým, že on odbočuje a nijak vás nekrižuje.
    Strategická chyba! Smerovka vyhodená a on ide rovno a určite nemieni brzdiť.

To je vlastne základné pravidlo jazdy v tomto meste: Nikomu a nikdy nedaj prednosť! Choď do akejkoľvek vopred prehratej situácie a prebúraj sa cez všetko. Nebrzdi!
    V poslednej sekunde ak sa to neuhrá, urob nejaký zázračný, nikým nečakaný manéver, aby všetkým za tebou stúpol tlak na 200.

Nezaujíma vás svetovo unikátna história akú nikde inde na svete neuvidíte? Kašlite na to. Požičajte si motorku v Siem Reap, zvoľte vhodný podvečerný čas, keď štvrtina vozidiel nepozná nič také ako svetlá a v porovnaní s uhladenou dopravou v európe odídete s takými adrenalínovými zážitkami, že na Kambodžu budete spomínať ako na svoju najadrenalínovejšiu dovolenku :)

P.S. Ja jazdím, Danka naviguje, nemá kto fotiť takže zábery nemáme a aj keď to vyzerá desivo, už sme niečo v Ázii najazdili, takže si to (samozrejme bez nehody) užívame. Na fotkách nevidno zápchu len zopár vozítok, ktoré som nafotil v priebehu 2 minút, aby ste videli, čo tu vlastne jazdí a je to len malá ukážka. Samozrejme mimo týchto vozítok sme tu videli najnovšie velikánske modely BMW, Audi, Mercedes, Porsche a veľké pickupy ako Ford, Isuzu, Nissan Navara a pod., väčšinou ešte nejako podvozkovo vytuningované. To všetko sa tu mieša v jednej dopravnej omáčke.

Na jednej foto (a video) je tetuška s bicyklom, ktorý je v skutočnosti pojazdnou kuchyňou a na jednej (a video) je tzv. "železný vôl" dvojkolesový traktorík, ktorý môže plniť funkciu orania, vyprošťovacieho vozidla, autobusu pre 20 ľudí, či nákladného, alebo sťahovacieho vozidla - je to najbežnejší dopravný prostriedok na vidieku.