• Milan
  • Dana Kočišková

Buchanka na filmovom festivale

Malý výletík s našim kempovacím offroad karavanom. Read more
  • Trip start
    October 8, 2025

Úvod

October 6 in Slovakia ⋅ ☁️ 8 °C

Po tom ako sme už s našou Buchanečkou (či Buchanátorom?) absolvovali zopár kratších dvojdňových výletov, je čas vyraziť na väčšiu kempovaciu skúšku, či to dáme aj na viac ako jednu noc...

Väčšinu sezóny stálo autíčko bez pohybu a niektoré časti doslovne zatuhli (ručná brzda, páka radenia), sa všetko premasťuje a s ockovou pomocou pomaly prekonáva stav v akom sme ju kedysi kúpili. Doteraz som bol v tom, že taký morálne zastaralý ruský škrep musí radiť ťažko a ono to po premastení radí ako moderné auto :)

Danka striktne trvá na tom, že na tomto výlete už musíme mať chladničku a tak sa týždeň prerába celá elektrika.
    Autíčko má teraz ako každý správny autokaravan 2 batérie (aby sme vždy ráno naštartovali a nejaká chladnička, či kúrenie nám cez noc batériu nevybilo).
    Na streche sú solárne panely, vďaka ktorým budeme ešte viac autonómni.

Týždeň sa s tým a mnohými ďalšími serepetičkami bastlím, kým Danka už postupne balí a balí...

V zmysle porekadla “žiadne auto nie je dosť veľké, aby ho Danka nedokázala zaplniť" hodnotí, že ani v Nissane nikdy nemala toľko vecí, čo si so sebou ponesieme teraz...
    To auto je proste na svoju vonkajšiu miniveľkosť vo vnútri obrovské a vyzerá to tak, že aj pri hore uvedených porekadlách pôjde kufor takmer prázdny. Uvidíme...

Celá preglejková posteľ a úložné priestory pod ňou sa tiež prerábajú (pília), aby boli veľkorysejšie. Terasa, kde ešte pred týždňom sedeli ľudia je pilinový armagedon a dnu v dome sa nie je kde pohnúť. Danka to s nejakým obrovským sebazaprením zvláda.

I tak však hodnotím, že je to snáď na vlas rovnaké s každým výletom. Nech začneme auto pripravovať a baliť kedykoľkvek, i tak deň pred odchodom totálne nestíhame...

• Skúšobná jazda

October 6 in Slovakia ⋅ ☀️ 14 °C

Z Buchanky som vyšmaril polovičku kúrenia, čím som získal obrovský priestor za zadným sedadlom (raz tam možno vtrepem bojler) a najlepšie na tom je, že to auto stavané na Sibír to nijako neovplyvní. Má to len malý háčik, že som v rámci toho porozpájal a zas spojil toľko hadičiek, že očakávania nejakých problémov v podobe úniku chladiacej kvapaliny sú reálne.
    V rámci skúšobnej jazdy do Michaloviec s očami na budíku teploty motora mi už na vstupe do Michaloviec začne v aute niečo pípať a pípa to v kuse a neodbytne. Žiadna kontrolka nesvieti, teplota motoru v poriadku. Vypínam všetky alarmy na prístroji, ktorý analyzuje stav auta a ono to stále pípa... Po tom ako vypnem všetky prístroje pípanie stále neutícha!
    Čo mi sakra tá Buchanka chce povedať?
    Veď to je ruské auto, tu nemá nič pípať. Tu sú alarmy rôzne hrkotania a plechové zvuky, ktoré ti povedia, že máš niečo mechanické vymeniť, ale neustály bzučiak a bez jedinej svietiacej kontrolky? Čo toto má byť?

Nakoniec mi trkne! Došiel plyn v plynovej nádrži a keďže som tento stav nikdy nezažil, netušil som, že sa to takto správa. Jedno stlačenie tlačidla, že prepínam na benzín a všetko je OK.
    A už to vyzeralo na také zážitky...

Cestou sa ešte zastavujem na autováhe. Len pre srandu, koľko ten malý ruský tank váži a aké rezervy ešte máme (2350kg).
    Starší pánko na obsluhe sa okamžite ponúka, že ak nemám spolujazdca kedykoľvek sa mám ozvať a vyrazí so mnou na cestu kdekoľvek a kedykoľvek. Nabudúce idem na autováhu, kde obsluhuje nejaký mladší ročník opačného pohlavia :)

Na pumpe zas ďalší šok, keď pumpár to auto okamžite spoznáva. Nie len typ, ale presne toto auto konkrétne uvažoval pred rokom, že si ho kúpi, ale predbehli sme ho.

Týchto autíčok je málo a každé je teda designovo unikátne, takže napr. to naše je vraj jediné čierno-pohrebné v celom bývalom Československu.

• Vyrážame

October 7 in Slovakia ⋅ ☁️ 12 °C

Vyrážame na náš najdlhší výlet s našim Temu tunning (nálepky) autíčkom. Kompasík sme lepili len deň pred odchodom a ako správny Pat a Mat, tak to aj dopadlo. Fúkal vietor, všetko sa nám počas lepenia pokrčilo, ale aspoň z diaľky to vyzerá celkom ok. No nič... Po tomto výlete je čas investovať 2,5Eur do novej nálepky.

Samozrejme plán vyraziť o 9tej sa vážne komplikuje po tom, ako náhodou zistím, že ŠPZ značka sa nejako podozrivo kýve. Neviem odkedy, ale po zistení, že v 8mičke diere dokázal predajca značku upevniť 5kou skrutkou, ktorá tam 2 roky držala netuším ako, sa musí pristúpiť k oprave. Medzi tým fúkam pneumatiky, čo v praxi znamená, že kompresor asi po sekunde zdochne. Ak je slabá poistka, treba ju len nahradiť silnejšou :)

• Konečne štartujeme

October 9 in Slovakia ⋅ ☀️ 14 °C

V Buchanke som vyrobil provizórny úložný organizér medzi sedadlami (viď. foto) vrátane opierky pre vodiča. Je to paráda!

Až kým sa nezistí hneď po vyrazení, že je vyrobený tak, že prekrýva uchytenie bezpečnostného pásu u spolujazdca.
    Hmmm...

Danka sa síce nikdy nepripútava, ale zas toto nie je 5* auto, tu sú deformačné zóny tvorené našimi nohami...

Takže ešte pred Michalovcami všetko rozobrať a snáď nás už čakajú len pozitívne zážitky.

A tie začínajú už v Sečovciach, kde nás neočakávane odchytí Rišo (člen Ňaňovej každoročnej pánskej šíravskej párty).
    Ten nás po zistení, že vyrážame na výlet vybavuje jeho legendárnym jabĺčkovým čili, do ktorého si večer budem máčat prstíky a s chuťou olizovať. Samozrejme ako správny pártymaniak vie, že zoznamovanie najlepšie prebieha s fľašou domácej v ruke a tak nám jednu tiež pribalí do výbavy.

P.S. Na 3 dňový výlet máme asi 30 litrov rôznych Pepsikol, vôd, džúsov a dva litre alkoholu. To nemáme šancu spotrebovať, ale v tej Buchanke sa to všetko stratilo za sedadlom spolujazdca, tak prečo to nevyužiť.

• Arborétum

October 9 in Slovakia ⋅ ☁️ 16 °C

Našou prvou zastávkou po ceste je arborétum v Tesárskych mlyňanoch.
    Je to velikánsky park plný cudzokrajných stromov.
    Danka sa tvári ako keby každý poznala, "veď to je náš dub, veď to je slovenský smrek“...
    Až do chvíle kým neprečíta menovku v štýle dub japonský, smrečok kórejský, ale aj také exotiny ako araukária andská, kryptomeria japonská, či čremcha maackova.
    Prikladám zopár foto.
    Kto čakal Buchankove zážitky, tak zatiaľ nič. Buchanka šlape ako hodinky, veľmi rýchle hodinky.

• Dorážame na festival...

October 9 in Slovakia ⋅ ⛅ 14 °C

Dorážame na miesto konania filmového festivalu Overland Filmfest, ktoré je blízko Bratislavy na brehu Malého Dunaja.
    Je to festival pre expedičných autonomádov, kde sa budú premietať filmy z rôznych dobrodružných autoexpedícií a to je niečo pre mňa.
    Aj keď sme došli o deň skôr, lebo na zajtra máme ešte špeciálny program, už je tu zopár expedičných aút s extravagantnými expedičnými posádkami.
    Je to zábava počúvať príbehy z expedície zo starým žigulíkom v strede augusta v 30tkach teplotách, kde funguje vetranie len štýlom kúri, alebo kúri ešte viac.
    A keď sa posádka, dve 18tky v kraťaskoch a krátkom tričečku uložia večer spať do stanu a ochladí sa záhadne na 15 stupňov a oni vzhľadom na absenciu ďalšieho oblečenia sa prikrývajú koberčekmi zo žigulíka...
    A to je len krátka ukážka z večerného zoznamovania.

• Splav Malého Dunaja

October 10 in Slovakia ⋅ 🌬 17 °C

Ráno čakáme vzácnu návštevu v podobe Zuzky (zo Šíravy, ktorá sa presťahovala do tejto lokality) a našej skvelej čašníčky Janky (neter), ktorá tu v Nitre začala študovať.

Obe sme nabulikali, že si s nami užijú nie len kemping so všetkým, čo k tomu patrí, ale aj malý kanoe výlet po Malom Dunaji.

Teda pôvodne mal byť malý, ale nakoniec sme vybrali lepšiu trasu so zastávkou pri vodnom kolovom mlyne v Jelke.

Začiatok plavby na lodi Zuzka a Janka začína v štýle Pat a Mat. Viac sa krútia ako jazdia rovno a na zastávke v Jelke v tretine cesty (im som radšej tvrdil, že sme už v polke) to už chcú vzdať.

Pomeníme posádky, vyrovnáme sily a pre dievčatá nekonečný výlet stále nekončí a nekončí a oni o desiatky rokov mladšie od nás nevládzu a nevládzu. Vo vnútri na nás asi aj kvalitne nadávajú... Bolí ich snáď všetko a posledné kilometre, keď už zaberáme naplno vyzerajú, že budú na odpis ďalší týždeň.

Zuzka si nakoniec tento výlet bude pamätať dlho, lebo celú noc nemohla pre bolesť ruky spať.

No nič mladá generácia... A položí ich "smiešnych" 24km pádlovania na vode :) ... ale treba povedať, že na začiatku to bolo ťapkanie veslami po vode a na konci už z nich boli takmer profesionálne kanoe vodičky...

P.S.

V kempingu po plavbe si s nami vymrznuté užili ešte outdoor varenie obedu vo vonkajších podmienkach. Nahovárali sme ich, aby si po tom namáhavo-upotenom 5 hodinovom výlete užili aj kempingovú sprchu, ale na to už odvahu nemali.

• Buchanečky sa schádzajú

October 10 in Slovakia ⋅ ☁️ 15 °C

Čo vyvolá väčšiu radosť v srdci, ako keď sa vrátime zo splavu a za ten čas vedľa našej Buchanečky už zaparkovaná ďalšia bielo-zelená. Tak tu nebudeme sami!
    Postupne sa zoznamujeme s jej českou posádkou, ktorá ma už takýchto zrazov za sebou oveľa viac a vymieňame skúsenosti. Sú to pohoďáci s krásnym japonským "Hačiko" psíkom s príznačným menom "Fuji".
    Je to fascinujúce vidieť po dlhom čase inú Buchanku. V našom domácom okolí je to úplná rarita. Za posledných 15 rokov som videl až jednu zo Sobraniec... Na celom festivale je asi 50 aút, koľko ich nakoniec bude ruských? Uvidíme...

• Prvý večer festivalu

October 10 in Slovakia ⋅ ☁️ 14 °C

Večer už sedíme pred plátnom a sledujeme skryté scény z filmu "Lada svetom" o zopár šialencoch, ktorí na 3 starých Ladách precestovali pomaly celý svet.
    Po filme opekáme na spoločnej opekačke bôčik a nasávame atmosféru tohto komorného festivalu, kde nás je spolu možno maximálne 200 ľudí. Bôčik chutil parádne. Bodaj by nie, keď môj Danka opekala na narezaných OSB doskách.

Cez deň bol už aj iný program, ale to sme nepostíhali, vždy s niekým diskutujeme, zoznamujeme sa, užívame si atmosféru.
    Zajtra sa to rozbehne ešte viac...

P.S. príspevkom ubúdajú grády, lebo sa tu okolo nás toho toľko deje, že nemám čas písať...

• Zuby treba umyť

October 11 in Slovakia ⋅ ☁️ 15 °C

Ráno sa nestihneme ani zobudiť a už so zalepenými očami kecáme s vedľajšou Buchankou.
    V hlave plán umyť zuby sa stále posúva a posúva a keď sa objaví ďalšia Buchanka, odkladá sa na neurčito.

Takéto prasiatka tu v družných rozhovoroch prežívame možno až takmer do 12tej.
    A keď už sú všetci dávno po raňajkách a chystajú sa na obed, my si sebavedomo vykračujeme pomedzi celý kemping s kefkami v rukách, ako by sme práve vstali.

• Atmosféra

October 11 in Slovakia ⋅ 🌬 18 °C

Celý deň si užívame atmosféru kempingu. Rozprávame si a počúvame zážitky iných ľudí o ich limitoch, či limitoch ich áut. Kecáme s rôznymi ľuďmi a obdivujeme expedičné autíčka.
    Danka chodí na kávičku do pojazdnej kaviarne vo forme Škodovky 1203.

Na neuverenie nakoniec na festivale sú min. 4 ruské autá. Šokujúco jedno z nich vo výbave s Muskovým satelitným internetom Skylink na streche. Hmmm, tak až toto som tu nečakal :) A keď už tak skôr na nejakom Mercedese ako na ruskej GAZelle.

• Kúrenie...

October 11 in Slovakia ⋅ 🌙 12 °C

My sme kúpili Buchanku za zopár tisíc kvôli tomu, že nám v strešnom stane bola zima. Tu na festivale má každé druhé auto strešný stan, avšak mnoho z nich má externé kúrenie. Hmmm, ta to výmysel.... A to na foto nestálo ani zopár tisíc, ani zopár sto, ale len 110 Eur :) a koľko radosti vytvorilo majiteľom stanu.

Aj kúrenie je vám však na nič, keď sa vám na tretiu noc vybije servisná baterka. Vyžrala ju určite tá nenásytná chladnička.

Tretiu noc teda ideme bez akéhokoľvek kúrenia a na počudovanie zisťujeme, že len stačí fungovať ako väčšina návštevníkov tohto festivalu a žiadne kúrenie vám netreba.

To zahŕňa, že sa na večerné premietanie filmov poriadne oblečiete, presne v tom potom vidíme ľudí ako vchádzajú večer do stanu a presne v tom ráno aj vyjdú. Predstava, že sa dnu v tom stane prezliekajú do niečoho iného je naivná.

Poučení kopírujeme túto taktiku a užívame si príjemnú noc vo vetrovke pod perinami bez akéhokoľvek kúrenia...

P.S. Vzhľadom na špecifické správanie sprchy vieme s istotou povedať, že po prvých dvoch nociach festivalu bola sprcha použitá len 3x. Raz ja a dva krát Danka. Zvyšných 200 ľudí NIČ. A Danka sa tu na mňa pozerá ako na nejakého čuníka a pritom štatistika jasne ukazuje, že to ona tu poriadne vytŕča z davu.

• Filmové finále

October 11 in Slovakia ⋅ 🌙 12 °C

Večer konečne prichádza vyvrcholenie festivalu.

Najprv spoločná foto na červenom koberci a potom asi 4 hodinové pozeranie 5-tich filmov, ktoré sa dostali do finále.

Užili sme si to a pobavili sa.

Sledovať starú Aviu ako sa jej v Južnej Amerike rozpadne motor a za pomoci žeriavu vyrobeného z blízkych stromov sa nakoniec ten motor vyberá von a prechádza juhoamerickou generálkou bolo škodoradostne zábavné.

Podobne nás zaujal film od "Vrakmania", čo je každoročne organizovaný roadtrip o dĺžke cca 3500km, kde sa však môžu zúčastniť len autá staršie ako 18 rokov (idem kuknuť na TP Nissanu :).
    Rôzne Škody Felicie s bazošovou predajnou cenou 300Eur držiace len vďaka lepiacej páske každoročne túto túru absolvujú a o zábavu a opravy na každej pumpe nie je núdza.

Parádny bol film aj o dvoch cestovateľoch, ktorí si ako svoju "dovolenkovú" destináciu vybrali "bezproblémový" Pakistan.

No a výhru si nakoniec odniesol film od "Svazu naivního trampingu" s názvom "Než budeme přebalovat" - v zmysle pánskej jazdy - "kým sa to narodí musíme si ešte užiť".

Ak sa chcete zabaviť, tak si ho môžete pozrieť na https://youtu.be/FJqBInXf74w?si=EPPsSiDr5SyDhw6k - 3 z 3-och Buchaniek odporúčajú :)

Nakoniec sme ale odchádzali smutní... Záverečná tombola dopadla katastrofálne.

Nevyhrali sme ani sáčkový čaj, ani iné podobne "hodnotné" ceny :)

• Cesta domov

October 12 in Slovakia ⋅ ☀️ 17 °C

Cestou domov sa ešte zastavujeme na vodnej nádrži Teplý vrch pri Rimavskej Sobote. Nikdy sme tam neboli, tak sme to chceli vidieť.
    Resumé: Už nikdy to nechceme vidieť :)

Nebyť toho, že sme tam na zemi uvarili chutno-štipľavé thajské rezance na obed, ktoré boli skvelé, bola by to zbytočná odbočka. Jazierko takmer celé zastavané, jediná (možno cez sezónu pekná) verejná časť zatvorená, voda zeleno-sinicová, obyvatelia trošku farebnejší...

Celá cesta domov nakoniec bola bezproblémová i keď Buchanka zopár krát škaredo zaškrípala - napr. keď som sa v 100ke rýchlosti rozhodol zaradiť 6-tku.
    (Buchanka má len 5 rýchlostí a na mieste 6tky má spiatočku).

• Poďakovanie sponzorovi

October 12 in Slovakia ⋅ ☁️ 13 °C

Predposledný príspevok venujeme sponzorovi našej akcie Mirovi, ktorý nám na našu akciu zapožičal svoj úplne nový kempingový stolík po tom, ako sme zistili, že sezóna na Slovensku skončila a kúpiť narýchlo kempingový stolík je riadny problém.

Miro Ďakujeme!!!
    Stačil nám jeden deň, aby sme stolík zničili!
    A keďže ti tým pádom kupujeme identický a nový, ďakuje ti aj ocko, ktorý bude mať nový stolík na šitie. V tom stave a na tento účel ešte poslúži.

Doska, ktorú doteraz používal ako rozšírenie šijacieho stola padla totiž za obeť na stavbu môjho prototypu organizéra do auta (viď. prvé príspevky), takže rozkladaciemu stolíku sa určite poteší...

P.S. žiadne foto stolíka radšej neuverejňujeme...

• Záverečné slovo

October 12 in Slovakia ⋅ ☁️ 12 °C

Toto je posledný príspevok.
    Bola to mini akcia, ale keďže viac ľudí naznačilo, či budeme niečo reportovať, tak som niečo narýchlo zbúchaval.

A tí, čo ste doteraz nevedeli, predstavujeme vám naše "nové" auto.
    Na celom svete ho všetci poznajú pod svojim neoficiálnym menom Buchanka.
    To v ruskom preklade znamená bochník, lebo vyzerá tvarovo podobne.
    Táto nesmrteľná offroadová legenda sa vyrába nepretržite od roku 1958, teda už neuveriteľných 67 rokov v takmer nulových designových (občas aj kvalitatívnych) zmenách. Na počudovanie má toto vozítko nemálo skvelých vlastností, ktoré už nemá žiadne moderné auto a to bol aj dôvod prečo sa naše cesty spojili.

Pre nás, čo sme si s ním už niečo užili je to jednoducho expedično-zážitkové drkotajúce offroad mini (zvonku)-maxi (zvnútra) vozítko s prívlastkom viď. foto. A keďže Buchanečka zvládla bez problémov svoju prvú tisíc kilometrovú cestu, musíme do budúcna trošku zväčšiť perimeter :)

P.S. toto je posledný príspevok a foto je v skutočnosti z Polonín a viac ako pol roka staré, odvtedy Buchanečka prešla rôznymi zmenami vo vonkajšom výzore...

Trip end
    October 12, 2025