• Dag 5 - Op naar Botswana

16 juillet 2019, Botswana ⋅ ☀️ 9 °C

Op dinsdag was het eindelijk tijd om onze dromen over de leeuwen en olifanten waar te maken! We zouden onze dag beginnen met een korte ochtendwandeling om de paarden terug te brengen van kamp Davidson naar Horizon, gevolgd door een 4 uur durende rit richting Botswana. Owen adviseerde ons om onze rijuitrusting aan te houden, omdat we in de late namiddag direct zouden gaan paardrijden in Botswana. Dat maakte ons gelukkig, want na die lange rit zouden de paarden ons weer opwachten.

Om eerlijk te zijn: de tijd verstreek zo snel dat ik niet eens besefte dat het een 4u-durende rit was. Abraham was zo'n vriendelijke chauffeur die stopte voor verschillende snacks en toiletpauzes. Een van de haltes was een slager, net zoals wij een supermarktje hebben in het tankstation. Heel vreemd om een slager met zebrahuiden tegen het lijf te lopen en al deze verschillende soorten vlees te zien. De manager Laura had meegereden met ons en wat gedroogd vlees gekocht voor de groep om het te proberen, heel gastvrij. Persoonlijk vond ik het niet zo lekker, vooral omdat het onethisch aanvoelde om deze prachtige wilde dieren op te eten zoals de koedoes en Impala’s (nee ik ben geen vegetariër).

Bij aankomst in Botswana werden we gehost door Lindy en werden we ontvangen met verse fruitsap. We hebben samen geluncht en de paarden besproken. Op basis van onze paardrijervaring had Lindy ons een paard aangeduid dat aan onze behoeften zou voldoen. Soms schrijven mensen echter niet de juiste verklaring op, daarom vroeg ze ons nogmaals om onze paardrijervaring kort uit te leggen. Om in het wildreservaat te rijden tussen wilde dieren zoals leeuwen en olifanten, moet je een gevorderde ruiter zijn. Dit betekent dat je je paard te allen tijde de baas moet zijn tijdens de rit.

Alle paarden zijn ruinen (gecastreerde hengsten) zodat ze niet konden kruisen met de wilde zebra's en de oorspronkelijke genenpool konden verdunnen. Dieren kruisen normaal nooit tenzij mensen hen daartoe dwingen, maar in deze wilde omgeving kan dus risico worden genomen omdat zebra's en paarden nog steeds zeer nauw verwante soorten zijn, dus de natuur kan dan anders handelen.

Na de lunch liet Lindy ons een kleine test doen te paard om te zien of we een goede match waren met onze paarden. De test was vrij eenvoudig: we moesten een driehoek rijden in galop, met de eerste en laatste zijde in verzamelde galop en de middenzijde in versnelde galop. We moesten te allen tijde rechtop in het zadel zitten (springpositie), zodat we de rug van de paarden niet te veel beschadigden. Ook bij het opstijgen van het paard moesten we altijd uit een rots of grote tak gebruiken, zodat we de rug van het paard niet te veel getwist werd.

Tip: Houd je paspoort altijd bij je in de auto, want je moet twee keer stoppen bij de grens. Eerste keer bij het verlaten van Zuid-Afrika en Pontdrift, een tweede keer in Botswana na slechts 2 minuten rijden om het visum in te vullen. Je hoeft geen extra geld te betalen, dus geen noodzaak om geld te wisselen.
    En savoir plus