• Mashatu loges in de jungle

    16 juli 2019, Botswana ⋅ ☀️ 26 °C

    Het kamp was - net zoals in Zuid-Afrika kamp Davidson – glamping met luxueuze tenten. We hadden een prachtig kampvuur met comfortabele stoelen, een gezellige eetkamer en geweldige tenten. Alle tenten hadden lichten op zonne-energie en warm water, dankzij kleine kacheltjes achteraan elke tent. Elke ochtend stak het personeel wat vuur aan in elke kachel om je gezicht te wassen en 's avonds voor de douches. De douches liepen gewoon uit onder de tenten richting de jungle, wat je wel vragen doet stellen over de chemicaliën van shampoos, maar aangezien de grond hier zo droog en dor is, zal dat wel niet veel kwaad kunnen. Het was geweldig om te zien hoe comfortabel en efficiënt je kunt kamperen midden in de jungle, met weinig middelen en weinig menselijk afval.

    We kregen een aantal regels van het kamp om onze 3 nachten in de jungle te “overleven”:

    1) Niet rondlopen na 20.00 uur in het kamp: vanaf het avondeten werd je naar de tent begeleid door een van de gidsen. Om 18.30 uur wordt het al donker, dus om 20.00 uur kan ik je vertellen dat de jungle echt donker is en klaar voor de nacht. Leeuwen lopen rond, olifanten zoeken naar een rustplaats en luipaarden zijn misschien wel eens nieuwsgierig. Je hebt dus begeleiding nodig van een ervaren medewerker en je kunt nooit alleen ronddwalen. Als je 's nachts een badkamerstop nodig hebt, kan je gelukkig in jouw badkamer die gevestigd is aan de tentslaapkamer en omheind. Er kunnen dus geen dieren tot in de slaapkamer om onze nachtrust te verstoren (en nachtmerries achterwege te laten).

    2) Laat menselijke bezittingen 's nachts nooit buiten op je terras staan, omdat hyena's ze graag willen pakken. Hyena's houden van alles dat ruikt naar mensen of bloed, dus laat je rijbotten, sokken, natte handdoeken enz. nooit buiten. Zodra de hyena's wegrennen met je rijkleding, is het misschien moeilijk om nieuwe te krijgen in de jungle.

    3) Laat ook geen menselijke bezittingen overdag achter, maar ditkeer in je badkamer voor de bavianen. 's Nachts slapen de apen in de bomen, dus hyena's nemen het weg, maar overdag zijn de bavianen nieuwsgierig en nemen ze alles weg wat nieuw voor hen lijkt. Sommige dingen in de badkamer waar ze al aan gewend zijn (bijv. handzeep en douchegel), maar ze zijn altijd op zoek naar nieuwe dingen. Dus overdag moesten we onze tandenborstel, toiletartikelen en zelfs handdoeken in de kamer achterlaten. De handdoeken moesten maar drogen ’s nachts buiten in de badkamer.

    4) Houd de tent te allen tijde gesloten gedurende dag en nacht. Zoals vermeld hierboven, willen de bavianen overdag graag nieuwe dingen ontdekken en zelfs je kamer binnenkomen; terwijl 's nachts de nachtdieren (leeuw, hyena, luipaard, enz.) nieuwsgierig kunnen zijn naar onze menselijke activiteiten. Volgens het personeel was je absoluut veilig in je tent omdat de dieren de tentafsluiting respecteren, maar je wilt het liefst altijd sluiten om te voorkomen dat nieuwsgierige dieren toch binnensluipen. 's Nachts hoorden we geregeld brullende leeuwen vlakbij ons hoofd, met alleen het tentzeil die ons twee scheidt. Het was echt eng, maar als je eenmaal beseft dat je absoluut veilig bent in je tent, blijf je slapen en leg je dit moment vast als een van de beste ervaringen van de jungle.

    5) Doe de lichten altijd uit wanneer ze 's nachts en overdag niet nodig zijn, omdat ze op (beperkte) zonne-energie werken.

    6) Het is belangrijk dat eten en ander menselijke bezittingen snel van de tafel wordt afgeruimd na maaltijden, want ook hier zijn de bavianen nieuwsgierige dieren die het wel eens durven wegnemen als ze rondhangen in de bomen. Dit betekent dat ontbijt, diner en lunch enkel worden geserveerd als we in de buurt zijn en daarna snel werden opgeruimd worden om te voorkomen dat de bavianen het zouden stelen. Ze vertelden ons dat zelfs op een dag de bavianen een iPhone hadden gestolen, wat je uiteraard absoluut niet wil.

    Ze gaven ons ook enkele tips, die handig kunnen zijn bij het voorbereiden van je reis:

    Tip: Houd een zaklamp bij je in je rugzak, want in de winter wordt het vrij snel donker (zonsopgang om 6.30 uur en zonsondergang om ongeveer 18.30 uur). Om de batterij van je telefoon te sparen, neem je beter een goede zaklamp bij de hand om je weg naar je tent te vinden. Voor ons wat dit uiteraard geen probleem, want we hadden sowieso onze powerbanks mee die onze GSM’s te allen tijde konden opladen.
    Läs mer