• Namiddagrit – Jeepsafari

18. Juli 2019 in Botswana ⋅ ☀️ 25 °C

Tijd voor een toffe namiddag Jeepsafari met de gidsen Kenosi en Edward. We hebben goed gelachen om Kenosi zijn naam – aangezien je dit kan spellen als “Can not see” (kan niet zien). De energielevels waren alvast perfect om de rit te starten.

We vertrokken met de jeep allemaal samen in één wagen met 10 in totaal (inclusief de gidsen). We konden niet geloven hoe sterk deze auto was. Deze jeep was de absolute definitie van een 4-wiel aandrijven auto, rijdend door struiken, klimmend door rivieroevers en zelfs enkele keren volledige struiken omverrijden indien we extra dichtbij moesten komen.

De middag begon perfect toen we onmiddellijk al een eerste horde olifanten tegenkwamen op slechts 200 meter net buiten het kamp. We konden zo dichtbij komen met de jeep, het was ongelooflijk! Kenosi legde uit dat de dieren minder bang zijn voor de jeep dan paarden, omdat de jeep een statisch geheel is. Kenosi zette de motor uit zodat we prachtige foto's konden maken en van dit moment genieten. We zagen zowel jonge olifanten, moeders en vaders, maar ook kleine baby's. Zo schattig !

Vervolgens schakelden we over naar het opsporen van de katachtigen. Het was niet zo eenvoudig om leeuwen, luipaarden van cheeta’s zomaar te vinden in dit grote gebied. Gelukkig was Kenosi zeer ervaren en had hij goed contact met de andere gidsen via zijn walkietalkie. En dan was het zover. Na één uur rijden hadden we de ervaring van ons leven: we kwamen slapende leeuwen tegen. We zagen 2 vrouwtjes en een mannetje rustig slapen in onder enkele struiken. Leeuwen zijn nachtdieren, dus overdag slapen ze (de gidsen vertelden dat ze zelfs tot 22 uur per dag kunnen slapen). De jeep kon op een afstand van slechts 3 meter komen en ze bleven zelfs slapen. Kenosi vertelde ons dat de leeuwen vertrouwd zijn met de jeeps, maar zodra iemand uit de auto zou stappen, zouden we in gevaar kunnen verkeren. We bleven dus mooi in de wagen en hebben geweldige foto's gemaakt om dit geweldige moment te bewijzen. Het was zo onwerkelijk. Zo speciaal !

Vervolgens werd Kenosi opgebeld door een van de andere gidsen die cheeta’s hadden gespot. Kenosi reed naar de plaats, en inderdaad: we zagen een moeder cheeta met 4 welpen. Het is zeer zeldzaam om een moeder te zien grootbrengen met zoveel welpen, vooral omdat het gebied in deze wintermaanden niet veel voeding te bieden heeft en competitie bitterhard is. Cheeta's zijn dagdieren in tegenstelling tot leeuwen, dus ze zijn actief overdag zoekende naar prooien. Kenosi vertelde ons dat de meeste slachten door cheeta's worden gemaakt, vanwege hun behendigheid en snelheid: ze kunnen tot wel 120 km/u rennen. Soms genieten andere roofdieren van de prooi, zoals leeuwen of groepen hyena’s die de cheeta's wegjagen. Dit klopte inderdaad, want twee dagen geleden nog zagen we dat overgebleven impala karkas dat ook door cheeta’s was gedood en afgewerkt door de leeuwen en jackhalzen. Dit maakt dat cheeta’s zeer belangrijk zijn in dit gebied.

Verderop kreeg Kenosi nieuws over een luipaard dat gespot was. Snel reden we naar de rivieroevers en daar ervaarden we een van de mooiste momenten van de reis: een moederluipaard met 2 welpjes. Nogmaals, we konden heel dichtbij komen om een goed beeld te krijgen van deze prachtige familie. De 2 welpjes waren aan het leren hoe ze in bomen konden klimmen en de moeder observeerde hen. Het voelde echt alsof ik in een aflevering van National Geographic Channel zat op de voorste rij. We werden allemaal heel stil van dit adembenemende moment en genoten oprecht. Het was zo perfect. We voelden ons echt gezegend.