- Reise anzeigen
- ☀️ 28 °C
- Höhe über NN: 565 m
BotswanaBobonong22°10’27” S 28°56’30” E
Laatste avond – Mashatu Tree Camp

Om 15.00 uur verzamelden we ons allemaal rond de jeeps met Mpho en Mmushi. Ze zouden ons samen naar het Mashatu Tree Camp brengen voor een laatste zonsondergang in Botswana. De rit zou 1 uur duren, maar het voelde niet zo lang omdat we door de jungle reden om nog meer dieren te spotten. Op een vreemde manier bewijst dit hoe relatief tijd kan zijn.
En zo kwamen we aan in het kamp na een hobbelige rit en zagen we een verbazingwekkend nieuwe boomhut. Het dak en de muren waren nog niet klaar, maar we konden al naar boven klimmen om het van dichtbij te bekijken. Het was prachtig! Het was gebouwd vlak naast de rivieroever, een perfecte plek om veel dieren te zien en ze bewonderen met een zonsondergang en drankjes.
Maar eerst tijd voor onze wandelsafari. Mpho pakte zijn geweer mee en liep voorop in de groep. We kwamen interessante elementen tegen, zoals modder op de bomen van de olifant. Ze nemen meestal een modderbad in de rivier en schrobben het vervolgens af met behulp van de bomen, zodat alleen een dunne laag op hun huid achterblijft. Mpho legde uit dat het als een natuurlijke zonbeschermer fungeert.
We zagen ook de Marula boom, de nationale boom van Botswana. Ongeveer alles van deze boom kan worden gebruikt: (1) de vrucht voor wijn, sap, bakolie of zelfs cosmetische olie mee te maken, (2) de takken voor hekkens, en (3) de bladeren als medicijn maar ook om als eetbare oogst van de rupsen en larven die erop zitten. Deze rupsen worden ingeblikt en verkocht op de voedselmarkt in Botswana. Deze boom betekent veel voor de mensen uit Botswana, daarom wordt het de nationale boom genoemd.
We bleven verder wandelen om de krokodil van dit gebied op te sporen. Mpho wist zeker dat hij in de buurt zou zijn, dus liep hij voorop met zijn geweer. We kwamen aan bij een kleine vijver met weinig water en daar zagen we het dan: een enorme krokodil ! Mpho vroeg ons om echt stil te zijn zodat we het dier van dichterbij konden benaderen, want de kleinste misstap door iemand op een tak kon het dier al wegjagen in het water. Het voelde heel onnatuurlijk om stap voor stap dichterbij een krokodil te komen, maar we vertrouwden op Mpho om ons te beschermen. Zo waren we in staat om wel héél dichtbij de krokodil te komen en een aantal prachtige foto's te maken. Mpho zei zelfs dat we mochten gaan zitten en poseren, omdat het dier sliep. We moesten ons gewoon rustig houden, anders liep het dier weg. Wat een geweldig gevoel !
We wandelden terug naar de boomhut om van de zonsondergang te genieten met wat drankjes en gesprekken. Het was een geweldig moment om dieren te proberen spotten kijkende over deze rivieroever. Nu terug naar huis met een jeep rit in de duisternis. Mmushi hielp ons dieren te spotten met behulp van zijn enorme zaklamp, zodat we toch enkele dus giraffen, antilopen en jakhalzen zagen.
Bij aankomst terug in het kamp was het tijd voor ons laatste avondmaal. Jess voelde zich niet lekker, dus ging ze vroeg naar bed. Af en toe heeft ze wat last van hoofdpijn, dus we gaven haar de rust die ze nodig heeft. Toch genoot de groep van de laatste maaltijd met geweldige verhalen om te delen. Tijd om naar bed te gaan en nieuwe dromen te maken over deze geweldige reis. Welterusten Botswana!Weiterlesen