• Vintertur til Pic du Midi de Bigorre

October 28, 2024 in France ⋅ ☁️ 12 °C

Vi er jo i Tour de France område, og kørte i dag gennem den lille by Sainte-Marie-de-Campan på vej op til Col du Tourmalet, så I skal lige have en lille cykelhistorie!

Den 6. etape af Tour de France i 1913 var på 326 km og gik gennem Col du Tourmalet. Franskmanden Eugene Christophe lå godt til i klassementet, men på vej ned fra passet brækkende han forgaflen på sin cykel. Dengang skulle cykelrytterne selv stå for reparation af deres cykler, så han tog cyklen på nakken og løb de 10 km ned til landsbyen Sainte-Marie-de-Campan, hvor han fandt frem til smedjen og fik lov at låne hans esse. Det lykkedes Eugene Christophe selv at få repareret forgaflen, dog med hjælp fra en dreng, der passede blæsebælgen. Efter tre timers arbejde kunne han køre videre, og han lykkedes at komme i mål indenfor tidsgrænsen, han overhalede endda nogle af de andre ryttere i feltet. Han fik dog også en tidsstraf oveni, da han havde modtaget hjælp fra drengen i smedjen, og sammenlagt endte han som nr. 7 i dette års Tour de France!

Vi gjorde også holdt i Col du Tourmalet i dag, og besluttede os for at gå til toppen af Pic du Midi de Bigorre. Vi har det altid lidt blandet med den slags toppe, hvor der er bygget en svævebane op til toppen samt hotel og restaurant mm. Og havde det været sommer og højsæson, havde vi nok fundet et andet sted at vandre, men nu var vi lige her, og i modsætning til de andre dage, var der ikke direkte sol og blå himmel. Til gengæld var himlen hvid med et meget højt, tyndt skylag, så man kunne se de højeste toppe ret klart.

Vi var lige ved at overveje at gå afsted i vandre/løbesko, da der er en grusvej næsten til toppen, men heldigvis tog vi vandrestøvlerne! Vi kunne jo godt se, at der lå sne på de højeste toppe rundt omkring, men havde ikke lige set, at der var så meget, der hvor vi skulle op! Men det var en rigtig fin vandretur op, og vi havde det forunderligt nok næsten for os selv, og solen trængte næsten igennem skylaget, smeltede noget af sneen, og lavede et fint grå-hvidt farvespil over Pyrenæerne, og vi fortrød bestemt ikke dagens vandretur! Lige inden vi var tilbage nede i passet, fløj en stor flok traner lige over vores hoveder i flot V-formation. De havde åbenbart også taget passet Col du Tourmalet på deres vej til Spanien!

Se ruten på Wikiloc: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/pic-du-mid…