• Vallée du Ribon

September 16 in France ⋅ ☀️ 21 °C

Vi kørte ned til Bessans, som er første landsby efter Bonneval ned ad dalen. Herfra har vi tidligere både vandret og cyklet ind af side-dalen mod Avérole, som er en lille idyllisk hameau (samling af huse), der ligger mere isoleret end Hameau L’Écot oppe ved Bonneval. Men der går også en anden side-dal fra Bessans, parallel (i sydøstlig retning) med Avérole-dalen, som hedder Vallée du Ribon, og den er endnu mere uberørt og burde i virkeligheden hedde; Vallée des Marmottes (murmeldyrenes dal)!

Vi havde kigget på den, og ville gerne opleve den med cykel. Man må ikke køre ind med bil, og der er lidt langt at gå frem og tilbage. Det så også ud til på kortet, at det bare lige var stejlt de første ca 1,5 km (250 højdemeter), derefter var det mere fladt/jævnt opad. Og det holdt stik! Men det var godt nok stejlt det første stykke, og ret ujævn grus/stenvej. Vi måtte af og trække nogle steder, men fortsatte heldigvis, og da vi først kom op, åbnede der sig den fineste dal for os.

Den bredte sig ud, og var åben og frodig, med græs på skråningerne, en brusende elv i bunden, og store spredte sten (klipper) hist og her, der engang er knækket af og styrtet ned. Det var let cykling, indimellem var der gamle sæterhytter, nogle var restaureret og i brug, nogle var ruiner, inden i bunden af dalen græssede lidt køer, men ellers var det som om murmeldyrene helt havde indtaget denne dal. De hoppede og sprang foran os, over vejen og på markerne langs med. Jeg tror det er de tykkeste murmeldyr, vi har set endnu! Tænk at man kan bleve så tyk af at spise græs! Men det er jo det, det gælder om for dem; at tage så meget på i vægt som muligt, så de kan ligge i dvale uden at spise hele vinteren!

De opfører sig lidt som en sæl, der ligger og soler sig på isen lige ved sit åndehul. Når de får øje på en, skynder de sig hen over græsset til deres hule. Stopper så op, og kigger op, om det mon er nødvendigt at forsvinde helt ned, og venter gerne til sidste øjeblik, inden de så dykker ned i hulen.

Resten af dagen i dag blev lidt en hviledag. Vi er taget ind på campingpladsen i Lans-le-Bourg, hvor vi har været før. Vasket tøj og planlægger nu en to-dagstur vandring/cykling med overnatning i et refugie, der lige er overgået til “vinter-tilstand” = ubemandet. Så vi er nok først tilbage om to dage!