• Lac des Sagnes. Cykeltur

October 4 in France ⋅ ☁️ 11 °C

Både på kort og fra bjergpas og -toppe har vi tidligere haft kigget på den lange dal, der går fra Jausiers mod øst og sydøst og slutter med søen Lac des Sagnes. Der går en grusvej derind, men ikke noget for Passepartout, men efter at have studeret kortet lidt nærmere med længde og højdeforskelle, mente vi det godt kunne være noget for vores cykler! Så det blev vores “søndagstur” i dag.

Vi startede med at køre et lille stykke op ad vejen mod Col de la Bonette - med Passepartout - og fandt et fint sted at holde, der hvor vores grusvej startede. Og så gik det ellers, i en forbløffende fin hældning, opad, uden at det var for stejlt, selvom der i nogle af svingene var lidt vel store sten at styre udenom! Det er jo ikke mountainbikes vi har med os, og vi er altid så glædeligt overrasket, når vi kommer tilbage fra en tur på de her grusveje uden at være punkteret!

Men turen er virkelig fin på cykel, og efter de første 5 km, er de næste 6 km nærmest som på en dansk skovvej. Det er først lige til sidst, at man kommer til at køre langs med den lille elv. Før det er det en dyb dal med stejle skråninger på begge sider, og til tider skov. Og inde ved søen ligger så et stort, fladt vådområde, der ikke var så vådt efter denne tørre sommer. Men ordet “Sanges” betyder vådområde, hvor der kun kan høstes meget nærringsfattigt hø, som i gamle dage kun kunne bruges til at fodre arbejdshestene med om vinteren, når de ikke skulle trække så meget! I dag bliver området og dalene omkring kun brugt til græsning for får, men der stod på skiltene, at hele tre forskellige grupper af får græsser her om sommeren, og det er ikke små grupper, men i alt 5.500 får, der lever herinde fra juni til september!

Vi så og hørte nogen af dem på vej op, men lige nu er tidspunktet, hvor de er ved at flytte fårene længere ned i dalene, og mange bliver også her de næste uger flyttet med lastbil ned til Sydfrankrig (Provence og Rhonedeltaet) hvor de overvintrer. Når vi kører på vejene møder vi i øjeblikket mange lastbiler på vej op eller ned, med og uden får. Nå, men det var rigtig flot at komme ind til søen, og vi gik søen rundt (2-3 km), nød efterårsfarverne og spiste frokost inden vi cyklede ned igen.

Vi er så kørt op til den lille landsby Larche, som ligger bare nogle kilometre før passet med samme navn ind til Italien. Det er et af vores ynglingssteder, og i morgen vil vi prøve en ny vandretur.