• Porto Kagio, Gerolimenas, Selitsas & Sapientza ⚓⛰️

Jun 5–10 in Greece ⋅ ☀️ 23 °C

Vanuit Gythion varen we naar Porto Kagio. Het is een rustige tocht. De laatste paar mijl voordat we baai invaren valt de wind zelfs weg en zetten we Perky de motor bij. Maar als we baai invaren komt er toch weer een partij wind naar beneden gestort. Opeens hebben we weer 25+ knopen😱 De baai is vrij smal dus op kruizen zit er niet in en dan moeten we met 25 knopen ook de fok weer uitrollen. We besluiten op de motor en grootzeil een soort van kruisend de baai over te steken. Uiteindelijk lukt het en weten we ook een ankerplekje te vinden, want in zo'n volle baai zijn we al in tijden niet meer geweest. Om ons heen vertrekt de ene dinghy na de andere richting de kant om uit eten te gaan. Wij blijven lekker aan boord en genieten van het 360 graden uitzicht vanaf het beste terras dat er is, terras Nimrod.

De volgende ochtend varen we weer uit. Als we net de baai uit varen staat er een lekker windje en we zetten Perky dan ook zo snel mogelijk uit. Het feest is alleen van korte duur. We moeten al snel motorzeilen. Uiteindelijk kunnen we gelukkig toch nog een beetje zeilen en komen we bij Luna in de baai terecht bij Gerolimenas. Het is een gezellig klein toeristisch plaatsje met weer prachtig helder en steile rots kliffen. Als we liggen gaan we eerst even speervissen. Bart is zo dapper om een Lion Fish te schieten. Die zijn hier in de Med invasief en kunnen tot wel 7x hun gewicht eten en hebben wegens hun giftigheid geen predators. Behalve Bart met zijn speargun dan 😉 Met behulp van een YouTube filmpje weten we de vis te filteren.

Daarna peddelt Bart in de dinghy een Olympische finale tegen Thomas van de Luns. We worden helaas tweede. Aan wal splitsen we op, Bart roeit nog een keer terug naar de Nimrod om een boekje te halen om op het strand te lezen, Thomas gaat richting de molens wandelen en Erica en ik gaan bergop. Erica en ik hebben ons een beetje verkeken op de klim omhoog, maar het uitzicht onderweg en bovenop is het meer dan waard! Zeker als je dan uitkijkt op je eigen drijvende huis in dat prachtige water 😍. Er is een restaurantje met wat tafeltjes op het kiezelstrandje waarbij we heel mooi uitkijken op onze boten, dus we besluiten toch maar weer uit eten te gaan. Ik weet niet meer wat we besteld hebben, maar het was iets lokaals en het was heerlijk!

De volgende ochtend gaan we weer samen met de Luna op pad. Of nouja, Luna gaat zo zuidelijk mogelijk en wij hebben dat ook als doel. Motorzeilend en uiteindelijk toch ook nog wel zeilend en op een gegeven moment zelfs heel sportief pittig opkruisend komen we aan om op onze ankerplek voor vannacht: Kaap Selitsas. Luna is voor ons gearriveerd en heeft de bbq, wijn en salade al klaar staan. We hebben namelijk wéér een Mahi Mahi gevangen, iets kleiner gelukkig dit keer en eerder al een foto gestuurd om ze te overtuigen om naar dezelfde baai te gaan als die wij op het oog hebben! Ook de Lion Fish gaat op de bbq. En al is het natuurlijk wel heel weinig vlees voor met z'n vieren, smaakt ie wel erg goed. Samen smullen we weer van de vis en hebben we weer een mooie avond samen.

Ook de volgende dag varen we weer door, maar niet voordat we nog een flinke zak met stukken Mahi Mahi in een plastic tasje aan het einde van de pikhaak in het voorbij varen aan Luna overhandigen. Onze wegen gaan hier tijdelijk scheiden. Wij gaan naar het eilandje Sapientza en Luna wat noordelijker naar Methoni. Het is een rustige zeiltocht naar Sapientza en ook de ankerbaai is ontzettend rustig. Ergens helemaal aan de andere kant ligt nog één zeilboot in een andere uithoek van de baai en verder zijn we alleen. We blijven hier twee heerlijke rustige nachten liggen terwijl we overdag zwemmen, een beetje werken en Bart weer een lekker visje schiet voor op de bbq en ik in de dinghy mee ben. Op deze manier rond de Peloponnesos trekken bevalt ontzettend goed 😃