• Zakynthos & Argostoli (Kefalonia)⚓

Jun 14–20 in Greece ⋅ ☀️ 26 °C

De wind laat nog even op zich wachten dus we vertrekken pas in de loop van de ochtend richting Zakynthos. Onze vrienden Square One en Noordster liggen samen op Kefalonia en we hebben ze al bijna een jaar niet gezien, dus we gaan proberen om ze daar te zien. Het is zo'n 50 mijl zeilen naar Zakynthos, maar de voorspellingen zijn niet fantastisch en worden ook niet beter komende dagen/week. Er is erg weinig wind steeds. Toch kunnen we nog 30 mijlen heerlijk zeilen voordat het motorzeilen wordt. Met de laatste licht streepjes van de schemering komen we aan op Zakynthos. We laten het anker vallen en ruimen daarna zo snel mogelijk de boot op. Nederland speelt zo de eerste WK wedstrijd tegen Japan, dus dat willen we niet missen.

Wat we dan nog niet weten, erg onwetend van ons, is dat we ons gevestigd hebben in de baai met dé uitgaangsstrip van Zakynthos, wat dus zeker aan deze kant van het eiland een party eiland is 😅 Van de muziek hebben we die nacht niet zo veel last, want na een lange dag varen zijn we toch veel te moe. Wat wel jammer is, is dat er blijkbaar een groot aantal vakantievierende Nederlanders ergens op een terras ook de wedstrijd aan het kijken zijn. Met als gevolg dat we opeens luid gejuich horen. We snappen er niets van, de bal is ergens op een nietszeggende plek op het veld en er gebeurt vrij weinig. Tot ongeveer anderhalve minuut later Nederland toch richting het Japanse doel gaat en Big Virge de 1-0 maakt! Als we niet veel later een wat meer kreunend geluid horen weten we al ruim van te voren hoe laat het is, 1-1. We leven nog even op bij de 2-1, maar helaas het eindigt in een gelijkspel. Hoogste tijd om naar bed te gaan.

We hebben een goede nacht, ondanks de golven en achtergrond muziek (gedreun) van de strip, maar aangezien er nog wat meer wind aan komt besluiten we verder naar het westen te varen. We verplaatsen naar een eerste en uiteindelijk nog een tweede ankerplek, waar we best goed liggen. Het is maar voor een nachtje dus het is oke. Het is hier niet alleen de plek voor het uitgaansleven, maar toeristen kunnen hier ook motorbootjes huren waarmee ze op zoek naar schildpadden. Ze varen als malloten door de baai, maar zien waarschijnlijk geen schildpad. Volgens mij zijn die allemaal naar Kefalonia gevlucht, waar wij ze steeds in overvloed zagen.

De volgende dag gaan we naar Kefalonia. We dobberen langs de prachtige kust van Zakynthos met indrukwekkende rotskliffen en grotten . We zijn nog vroeg dus we hebben het rijk nog zo goed als voor ons alleen. Pas als we al bijna halverwege het eiland zijn komt de horde toeristen bootjes op gang. Als we Kefalonia naderen zien we Square One (met Harmen en zwager, maar helaas zonder Kiki) en de Noordster (Yolanda en Gerben) al liggen. Ons anker ligt nog maar net of we worden al bij de Noordster uitgenodigd voor een borrel. Het is meteen ouderwets gezellig en de tijd vliegt voorbij. We moeten ook nog wat eten, dus gaan we allemaal even terug naar ons eigen schip om wat lekker in elkaar te flansen en zien elkaar daarna weer bij de Noordster.

De volgende ochtend gaan de mannen speervissen. Harmen en Gerben hebben deze hobby ook net opgepakt en ze willen wel eens zien hoe Bart dat doet. Er zwemt helaas weinig, dus geen vangst vandaag. Daarna lichtten we alledrie ons anker. Square One gaat naar Zakynthos en wij varen met de Noordster naar Argostoli. Zij hebben wat problemen met de motor, dus wij blijven een beetje in de buurt mocht het nodig zijn. In het begin is er weinig wind, maar dan gaat het opeens flink waaien richting de 20 knopen. De wedstrijd is aan! We kunnen elkaar eerst goed volgen, maar na een tijdje hebben wij toch voordeel van onze schone onderkant waar de Noordster best wat aangroei heeft waardoor wij flink uitlopen 😏 Tijdens de strijd hebben we wel mooie fotos van elkaar kunnen maken.

In Argostoli blijven we een paar dagen liggen, waar we lekker boodschappen kunnen doen, wassen, maar het vooral ook gezellig hebben met de Noordster en ondertussen ook Luna die is gearriveerd. Ik besloot iedereen uit te nodigen voor zelfgemaakte roti bij ons aan boord. Ik heb gele linzen gevonden, maar de roti platen worden niet zo mooi dun, het is meer flatbread.. achja, volgende keer beter en het smaakt wel goed gelukkig 😃 Ons plan is eerst om de 21e in de ochtend de overtocht in te zetten richting Sicilië. Dan kunnen we de 20e Nederland-Zweden met elkaar ergens kijken. Maar, zoals gewoonlijk wijzigen onze plannen dagelijks, dus besluiten we in plaats daarvan de 20e s avonds al te vertrekken. Snel doen we de laatste boodschappen, kunnen we gelukkig nog even bij Square One langs voor een kopje thee en ook Kiki een knuffel te kunnen geven, maken we eten klaar voor onderweg en zeggen we Griekenland gedag met een laatste Gyros en Souvlaki. In de dinghy varen we langs de Luna die al klaar zitten, we gaan samen oversteken en zij zijn al klaar. Snel takelen we het motortje en de dinghy aan boord voordat we de motor starten en worden uitgezwaaid door de Noordster. Na 10 heerlijke maanden verlaten we Griekenland.