• Siracusa & Porto Palo di Capo Portessa⛵⚓

Jun 20–27 in Italy ⋅ ☀️ 27 °C

Zaterdagavond 20 juni vertrekken we om 19 uur uit de baai van Argostoli voor onze overtocht van mijl richting Siracusa (Sicilia) . De eerste paar mijl moeten we nog even op de motor, maar al vrij snel kunnen we meteen zeilen. Het is dan rond een uur of 21u, tijd om Nederland-Zweden aan te zetten! Gelukkig zijn we op tijd want voor we het weten schuift niemand minder dan Brobs de bal in het Zweedse doel, 1-0! We juichen hard en schreeuwen naar de Luna dat we voor staan. Zij zijn geen voetbal liefhebbers, en Thomas is Duits. Maar wij zijn enthousiast genoeg voor twee boten dus we blijven de score tot en met 5-1!!! met ze delen. Eerst kunnen we nog roepen, maar op een gegeven moment als de Nimrod als een raket richting Siracusa begint te schieten appen we de score updates door.

Het weervenster is niet fantastisch, maar we wagen het erop want de komende twee weken wordt het er niet beter op. We verwachtten dat we de tweede dag Perky erbij zullen moeten zetten. Maar deze eerste avond overtreft alle verwachtingen want we laten Griekenland in sneltreinvaart van 6-7 knopen achter ons. Met een rifje erin gaan we onze nacht in. Tijdens mijn eerste wacht zakt de wind naar 2 knopen rond 2 uur. Tussen 2 en 4 uur gaat Perky een paar keer aan en vervolgens weer uit. Vanaf 4 uur is het weer lekker zeilen. Er is niet veel wind 6-7 knopen, maar we gaan toch 3,5-4 knopen omdat de wind 60° binnenkomt. In de middag neemt de wind waar wat toe waardoor we tot nu toe een verbijsterend lekker zeiltocht hebben. Vooral ook omdat de zee ongelofelijk vlak is, het is net een spiegel. Na een heerlijk rustig dag en avond gaan we de nacht en daarmee onze wachten weer in.

Tijdens Bart wacht ziet hij in de verte de vele lichtjes van andere schepen, voornamelijk container schepen maar ook achter ons het lichtje van de Luna. Tijdens mijn opeenvolgende wacht gaat het weer wat minder waaien, maar we kunnen blijven zeilen en tijdens Bart's wacht daarop gaan we opeens weer als een speer met 6 knopen snelheid. Vanaf 14:30 hebben we nog maar 4-5 knopen wind en dobberen we langzaam rond. We besluiten op de Luna te wachten. Het idee was dat we samen zouden oversteken, maar onze snelheid en blijkbaar niet goed werkende marifoon hebben dat idee overboord gegooid. Als ze naast ons varen vertellen ze inderdaad dat ze ons een paar keer opgeroepen hebben, maar niets hoorden. Wij hebben ze inderdaad gehoord en ook gereageerd, maar we kunnen blijkbaar niet zo ver zenden. Ook ons uitgaande AIS signaal blijkt maar een paar mijl te werken, dat is niet goed, maar wel fijn om nu te weten!

We motoren een tijdje naast elkaar op de spiegel zee, kletsen over onze tocht tot nu toe en wij hijsen het Italiaanse gastenvlaggetje in het wind. Dan besluit de Luna wat meer gas te geven en langzaam verdwijnen ze steeds verder richting de horizon. Wij laten Perky zachtjes pruttelen terwijl we wachten tot de wind weer komt. We varen van plan om via de Starlink oceaan modus een nieuw weerbericht binnen te halen. Maar het inschakelen is niet goed gegaan, dus we moeten het doen met de enkele screenshots die we van te voren gemaakt hebben. Ook krijg ik heel eventjes internet onder de teen van Italië, waardoor we weten dat we als het goed is toch weer wat wind zouden moeten krijgen vannacht.

Vanaf een uur of 18:30 kunnen we af en toe weer een beetje zeilen, vanaf 21 uur wordt het beter, om 00:00 moet Perky weer aan, maar om 02:00 gaat Perky voor het laatst weer uit. We gaan maar een knoop of 2, komen nu onder Siracusa uit, maar we zeilen. Mijn gedachte is als we in één streep naar ons doel willen varen hadden we maar een motorboot moeten kopen 😉 Tijdens de laatste uren van mijn eerste wacht moet ik nog opkruisen, maar Bart kan weer koers Siracusa varen en krijgt op een gegeven moment zelfs 14 knopen wind waardoor we opeens weer 6,5 knoop snelheid hebben en nog maar 25 mijl van Siracusa af zijn. De laatste 25 en vooral de laatste 12 mijl waren puur genieten. Heerlijk windje van 12-14 knopen, snelheid van 6 plus en in het ochtendgloren zien we Siracuse steeds dichterbij komen en ontwaken. Na 3 nachten en twee dagen droppen we om 10:15 ons anker opnieuw in de baai van Siracusa.

Siracusa en dan met name het oude gedeelte Ortigia zijn prachtig. We hebben ontzettend genoten van Griekenland en de rijke historie, maar op de een of andere manier, zeker wat mij betreft vind ik het heerlijk om weer in Italië te zijn. De schoonheid van de Italiaanse architectuur, met haar imposante gebouwen, smalle straatjes en balkonnetjes spreekt mij toch meer aan. Die avond gaan we op Hollandse tijd, 18:30 samen met Luna op zoek naar birra e pizza, daar hebben we het al dagen over. Beide smaken heerlijk, maar nadat Bart en ik nog een klein rondje geflaneerd hebben is het de hoogste tijd om naar bed te gaan.

De volgende dag is het opnieuw feest, we gaan boodschappen doen in een Italiaanse Lidl!! Na de eerste schappen (maar wel heel belangrijke schappen: groente, fruit, noten, verse pasta en kazen) zit mijn mandje al vol dus hebben we nog een mandje nodig. Zo kunnen we de komende tijd wel weer vooruit. Ondertussen is Christoffer, één van onze Zweedse vrienden, ook gearriveerd dus is het opnieuw tijd voor pizza, deze keer bij ons aan boord nadat Bart ze heeft opgehaald. Christoffer gaat lekker op tijd naar bed terwijl wij nog even de stad in gaan voor een avondwandeling en Siciliaanse cannoli.

Overdag werken we en zoeken we naar nieuwe onderdelen om wat klusjes te kunnen doen. We willen naar Malta en daar zitten een aantal goede watersportwinkels. We zijn uitgenodigd bij de Luna voor een borrel, dus daar zeggen we geen nee tegen. We besluiten later nog even een ijsje en cannoli te scoren in de stad samen met Christoffer, die we onderweg oppikken. De volgende dag keren we het om en komt de Luna bij ons eten, maar ze kunnen niet te lang blijven want we moeten nog voetbal kijken 😉 Dat valt wel mee, dus we kletsen weer wat af en kijken daarna de niet zo denderende tweede helft van Noorwegen-Frankrijk.

We zijn van plan om morgen weer verder te varen naar Portopalo di Capo Passero om vanuit daar door te gaan naar Malta. We doen nog wat laatste boodschappen en maken de boot klaar voor vertrek. De volgende ochtend hebben we eerst belangrijke zaken te doen: Tunesië-Nederland terug kijken. Daarna liften we het anker, zwaaien Luna gedag en varen we naar Portopalo di Capo Passero. Er is niet veel wind maar we komen vooruit. Het plan is om hier te overnachten en dan morgen naar Malta te varen. Maar toch zien we voor het eten best wat wind en na het eten is er ook nog wel een windje. We zien dat Christoffer ondertussen ook hier vaart dus we besluiten om allebei naar Malta over te steken.