- Show trip
- Add to bucket listRemove from bucket list
- Aug 18, 2024, 9:27 AM
- ⛅ 29 °C
- Altitude: 17 m
South KoreaGyeonggi-doDokgae37°53’29” N 126°44’25” E
We hebben Noord-Korea gezien 🇰🇵😲

Vandaag gaan we mee met een "DMZ Tour". Het is een tour naar en door de Demilitarized Zone. Het is de facto de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. 🇰🇵🇰🇷 Tot een jaar geleden was de tour nog redelijk veelomvattend met zelfs een bezoek aan de "Joint Security Area". Dat is het bekende stuk grens waar militairen van beide landen onophoudelijk elkaar aanstaren. Hier kon je ook heel even een stap over de grens zetten. Helaas is dit tegenwoordig geschrapt, en ook een bekend uitzichtpunt is uit het programma verdwenen. Maar er is nog één interessant uitzichtpunt overgebleven en dat is voor ons genoeg om alsnog mee te gaan op de tour. 😆
De wekker ging weer vroeg. We verzamelen even na 6 uur 's ochtends in een straat die vol staat met touringcars van verschillende bedrijven die grofweg dezelfde tour aanbieden. We hadden niet gedacht dat we alleen zouden zijn, maar dat het zo massaal was hadden we nou ook weer niet voorspeld. 😵💫
De DMZ is een zone van ongeveer 4km breed tussen Noord- en Zuid-Korea die ten tijde van het tekenen van de wapenstilstand werd aangewezen als "gedemilitariseerd". Er mogen dus nog steeds geen militairen in die zone komen. Toch stikt het van de militairen in de zone van beide landen. Die hebben ze simpelweg aangemerkt als "militaire politie". 👨🏻✈️ En die politie is dan weer wél toegestaan. Tja, dat schiet natuurlijk niet op. 🤔
We betreden de DMZ over een brug die is aangelegd door Hyundai en dat is geen toeval. De oprichter van Hyundai, Chung Ju-yung, groeide op op een boerderij in Noord-Korea. In de jaren 30 kwam hij tot de conclusie dat een leven op de boerderij hem niet zou passen en hij verkocht stiekem 1 van zijn vaders koeien 🐄 voor een treinticket 🚃 naar Seoul en een beter leven. Hij richtte uiteindelijk Hyundai op, één van de grootste bedrijven van Zuid-Korea. In betere tijden kon hij het met zijn macht en geld zelfs voor elkaar krijgen om zijn geboortedorp in Noord-Korea weer op te zoeken. Een voorrecht dat vele uiteengevallen families niet is gegund. Hij wou tevens de schuld van die ene koe nog terugbetalen en schonk het dorp daarom 1.001 koeien. Om dit überhaupt mogelijk te maken moest er een brug worden aangelegd en daar rijden we dus nu over. Ongelofelijk toch? 😲
We komen langs een militair checkpoint waar onze bus en de inzittenden worden gecontroleerd op paspoorten. De militair van dienst is opvallend jong en dat is niet gek. Iedere man in Zuid-Korea moet 18 maanden dienstplicht voldoen voordat hij 28 jaar wordt. In Noord-Korea is dat 10 jaar, en ook vrouwen moeten daar 7 jaar in dienst. Het is de voornaamste reden dat er zelden jongeren in het straatbeeld van Noord-Korea te zien zijn.
Eenmaal op pad maken we een aantal stops. We rijden langs en door de DMZ. Op de verkeersborden verschijnt zelfs Pyeongyang. Overal is het druk en bij de meeste stops zitten we eigenlijk vooral te wachten. We komen namelijk vooral voor de Odusan Obeservation Deck. Daar staan op meerdere verdiepingen een rij met verrekijkers. 🔭 Je kunt daarmee naar de overkant van de Imjingang rivier kijken en daar ligt Noord-Korea. 🇰🇵 We zijn allebei bovengemiddeld geïnteresseerd in dat mysterieuze land. Het is zo'n gesloten samenleving dat er maar weinig bekend is over het dagelijks leven van een gemiddelde Noord-Koreaan.
Het is bloedheet op het deck dus we betalen elke seconde die we kijken door de verrekijker terug in zweet. ☀️ Maar het is het waard want we zien genoeg. We zien veel rijstvelden en bergen. En we zien ook huisjes groot en klein, maar vooral erg spartaans. We zien een partijgebouw en een museum voor Kim Il-Sung. Maar we zijn vooral erg blij dat we ook échte mensen zien. Ze zijn aan het werk met groepjes in de rijstvelden. We zien ook iets wat op een auto lijkt, maar nog het meeste wegheeft van een omgebouwde tuktuk. Hij gaat tergend langzaam. Verharde wegen zijn niet te bekennen, enkel karrensporen.
Terwijl we kijken horen we een harde ruis alsof er ergens in de buurt flink gewerkt wordt. Het blijken speakers van Noord-Korea te zijn die gericht staan op Zuid-Korea. 🔊 Zij zenden ruis uit om op hun beurt de speakers van Zuid-Korea te verstoren. Zuid-Korea zend sinds kort weer berichten richting het Noorden. Zo vertellen ze verhalen van overlopers en hun leven in Zuid-Korea. Ze zenden ook het weerbericht uit wat in Noord-Korea nog steeds als een soort magie geïnterpreteerd wordt omdat daar enkel een staatszender met propaganda bestaat. En ze zenden natuurlijk Koreaanse popmuziek 🎶 uit, want daar wordt je vanzelf vrolijk van!
Het was fascinerend om te zien. Maar het is natuurlijk praktisch onmogelijk dat in beeld te vangen. We hebben het natuurlijk wel geprobeerd!Read more
Traveler Wat een andere wereld toch.En wat weten jullie het mooi te omschrijven.Geniet er elke keer weer van.Zo leuk om mee te reizen.
Traveler Ja het is hele andere wereld! Maar heel interessant om te zien. Leuk om te horen dat je onze berichten met plezier leest! 😄
Traveler Wat bijzonder om te zien. Maar ook treurig hoe groot het verschil is met waar jullie zijn 😔 Het lijken aardige huizen, maar er is toch weinig onderhoud gepleegd. Ik kan me voorstellen dat het verder van de grens af het er nog slechter uit ziet. Wel interessant om alles zo te lezen👍
Traveler Ja er was een hoop vergane glorie. We kregen eerst ook een video te zien om het uitzicht te duiden. Daarin werd ook gesproken over huizen die niet af waren. Soms zelfs zonder dak. En ook daarin werd dan alsnog gewoond.
Traveler Goed om uitleg te krijgen zodat je weet waar je naar kijkt.