Satellite
Show on map
 • Day114

  Liveaboard

  February 15, 2019 in Indonesia ⋅ ⛅ 29 °C

  Onze eerste dag van onze liveaboard. Het was vroeg opstaan deze ochtend, maar ach dat zijn we al gewoon en dat doen we met plezier als er weer een leuke activiteit op het programma staat. We zijn de enige passagiers op onze liveaboard, te samen met 4 crewleden. De kapitein en twee helpers en dan een jonge knaap die op training is. Het is zijn eerste keer ons volledig alleen begeleiden. Hij is echt mega enthousiast en vindt het super dat wij zijn kameraden zijn voor de volgende dagen. Onze "kajuit" is basic, maar uiteindelijk heb je niet meer nodig dan een bed. Van voor op de boot zijn zitplaatsen met een tafeltje. Hier zitten we bijna de hele tijd te genieten van het uitzicht. Met omgeving zoals hier heb je echt niet veel extra's nodig.

  Onze eerste stop was angels island. Dit was een klein eiland nog vrij dicht bij de kust. Er lagen nog enkele andere boten, maar wij waren de enige in het water. We waren hier om te snorkelen. Het rif was niet zo mooi en groot als op onze duikplekken, maar dat was te verwachten. We waren met het duiken echt verwend geweest. Maar er waren ook wel mooie koralen te vinden en vrij veel vissen. Zo zagen we verschillende soorten clownvissen. Deze zijn echt grappig want ze zwemmen naar je toe als je in de buurt van hun annemoonhuisje komt. Dus zijn deze heel makkelijk te bekijken want ze zwemmen niet weg zoals andere vissen. We zagen ook vele enorme schelpen die zich in het koraal hadden genesteld. Enkel hun blauwe lippen waren zichtbaar, ook wel cool om te zien. We zagen ook mooie blauwe zeesterren. Maar het hoogtepunt was toch wel babyhaai! Steven had hem eerst gespot en te samen volgden we hem vanop een afstand. Hij was ongeveer een halve meter en was echt zo cool om te zien.

  Na de eerste snorkelplek gingen we naar een ander eiland. Kelor island was vrij klein en onbewoond, maar wel vrij hoog. Dit was dan ook het doel van deze stop, omhoog klimmen om een prachtig uitzicht te hebben over de andere eilandjes en een deel van de kustlijn van Flores. Het uitzicht was inderdaad prachtig, maar de klim was steil en warm. Tat heeft toch wat lopen puffen. Gelukkig was het vrij kort. Na de klim konden we een verfrissende duik nemen in het water. Onze begeleider zei dat er niet echt koraalrif was en dat het geen echte snorkelplek was. Dit maakte ons niet uit en we deden toch onze snorkels aan. In het begin zagen we direct en enorme zeester. Dat alleen had al de moeite geweest voor ons, maar we zagen nog vrij veel vissen. Het was zeker geen slechte plek voor geen snorkelplek te zijn.

  De derde plek was wel een echte snorkelplek en de mooiste van de hele dag. In het begin was het wat zoeken, maar daarna zagen we echt prachtig koraalrif en verschillende kleuren, groen, blauw, rood,... Echt wel de moeite! Zo zagen we een murene, Nice. Maar ook enkele grote vissen en vissen met hele grote ogen. Eigenlijk teveel om op te noemen, jullie komen gewoon best even naar hier om het zelf te beleven 😜 Al dat zwemmen eiste wel zijn tol. Zo had Steven een blaar van zijn zwemvliezen ( welcome to the club, Tat heeft er ondertussen al vier; twee op haar vingers van haar wetsuit aan te trekken bij het duiken en nog steeds twee op haar tenen van manta's achterna te zwemmen in nusa penida) en Tat haar benen waren verbrand ondanks vrij grondig insmeren.

  We bereikte onze laatste stop van de dag vrij vroeg. De crew deed een dutje en wij verkenden de omgeving met de verrekijker. We lagen voor een eiland dat praktisch geen eiland was. Het bestond volledig uit mangrove bomen, maar er was niet echt een bodem die boven het zeewater uitkwam. Dit was een unieke plek, want er leefde een groot kolonie fruitvleermuizen. Flying foxes heten ze hier. Overdag waren deze niet te zien, maar tegen de avond zouden ze uitvliegen. Voorlopig konden we ons met andere dieren bezig houden. Zo zagen we verschillende vogels in de mangrove. Maar Steven was op dreef en spotte nog een cool dier, namelijk een zeeschildpad. Deze vond de plek rond de boot wel leuk en dus konden we hem verschillende keren zien boven komen. In de verte spotte Steven ook dolfijnen. We verveelden ons dus niet. Rond 6 uur klommen we op het dak van de boot zodat we een goed zicht hadden op het eilandje. Steven was nog wat met zijn camera aan het prutsen toen Tat zei: "kijk zijn dat vogels?" Maar onmiddellijk daarna had ze door dat het de vleermuizen waren! Ze kwamen vanuit de bomen en vlogen over het water richting vaste land om fruit te gaan zoeken. Het was echt ongelooflijk indrukwekkend om dit te zien. De vleermuizen waren vrij groot en vlogen over onze boot. Ze bleven maar komen en komen. En plots hoorden we water achter ons klotsen en zagen we nog drie dolfijnen vlak naast de boot passeren! Onze dag die al niet meer stuk kon, werd nog beter. De vleermuizen bleven maar komen en stilletjes ging de zon onder en kregen we een prachtige zonsondergang.

  Uiteindelijk was het tijd om verder te varen naar onze plek om te overnachten. Dit was in de buurt van Rinca, zodat we morgenvroeg kunnen gaan hiken. Tijdens de tocht kleurde de hemel prachtig rood en oranje. Ideale achtergrond voor wat foto's te nemen ^^
  Read more