• Weer zo'n rustplek met gratis schone wc

June 22, 2023 in Norway ⋅ ⛅ 13 °C

Een paar kilometer verwijderd van onze kampeerspot vonden we alweer zo'n brandschoon openbaar toilet. Dat doet Noorwegen echt goed! Sowieso is dit een heel prettig land. Alles is gewoon zo goed geregeld hier. Overal dus wc's, gratis en schoon en met genoeg papier. Ook vind je op de meest briljante plekken picknicktafels, nooit vernield of beklad. En er staat altijd wel ergens een vuilnisbak die kennelijk regelmatig geleegd wordt, want het puilt nooit uit, er ligt nooit wat naast en je ziet ook maar weinig zwerfafval liggen in de berm. Fietsers worden overal gratis toegelaten, wij hoeven nergens tol te betalen en je voelt je echt welkom als fietser. Zelfs op de autoweg, waar vrachtwagenchauffeurs en automobilisten met overdreven grote bogen om je heen rijden. En je betaalt hier bij voorkeur elektronisch, of dat nou aan boord is van een 100 jaar oud bootje of in de plaatselijke buurtsuper (het schijnt dat ze hier al een tijdje overwegen om helemaal geen contant geld meer te gebruiken, omdat dat ook de zwarte markt zou bemoeilijken. Ik begrijp in elk geval niet hoe er nog zoveel Noorse Kronen in de Nierstichtingcollecte terechtkomen). Daarnaast hebben we bijna overal uitstekend mobiel bereik en 4G-verbinding, en wifi is in alle horeca gewoon openbaar en gratis. En de mensen zijn ook ontzettend vriendelijk en gastvrij, ik herken totaal niet de stugge, afstandelijke houding waar ik van tevoren over had gelezen.

Er was zelfs een stopcontact in het wc-gebouwtje en mijn telefoon hadden we niet goed kunnen opladen met Matthijs' mobiele zonnepaneeltje, omdat de zon nog niet achter de berg tevoorschijn was gekomen die ochtend tijdens het inpakken. Dus terwijl we koffie zetten met de Jetboil aan een picknicktafel, lag mijn telefoon in de plee te laden, zodat we de volgende fietsetappe weer goed zouden kunnen tracken.