• Vennenverrassing

8 de septiembre, Países Bajos ⋅ ⛅ 23 °C

Op m'n lichtelijk aangepaste route tussen Grave en Nijmegen reed ik plots langs een prachtig gebied met bos, uitgestrekte heidevelden en vennen. Zó mooi, dat ik moeite had met op de weg letten. Dus ik stopte en pakte mijn telefoon voor wat foto's, maar omdat het een beetje halfslachtige langs-de-kant-van-de-weg-kiekjes werden nam ik toch maar het besluit om serieus even een kijkje te gaan nemen. Op de kaart stond 'Overasseltse en Hatertse Vennen' en iets verderop zag ik dat een fietspad het gebied in liep. Dus daar ging ik in.

Ooit is dit gebied ontstaan door de Waal en de Maas, las ik later op internet. Inmiddels liggen deze rivieren hier een eind vandaan, maar door de rivierklei die beide rivieren achtergelaten hebben zijn hier nu (nog) ruim 20 vennen.

Ik schreef 'nog', want ook dit gebied heeft te lijden onder klimaatverandering. Met name verdroging, die wordt verergerd door de hete, droge zomers en een tekort aan beschikbaar water, bedreigt de biodiversiteit in dit bijzondere gebied, zoals de knoflookpad en specifieke plantensoorten. Hoewel er maatregelen worden genomen, zoals het verhogen van het waterpeil en het plaatsen van schermen om de verspreiding van de invasieve marmerkreeft tegen te gaan, blijft de kwetsbaarheid van het gebied een punt van zorg. Zonde.