Satellite
Show on map
 • Day29

  Raften in Futaleufú

  January 9, 2019 in Chile ⋅ ⛅ 4 °C

  In Futaleufu boeken we een raftingtour van 3 uur op de wilde Futa rivier. Die bestaat uit rapids (stroomversnellingen) van klasse III, IV en V (de zwaarste). We krijgen een filmpje te zien en het lijkt best heftig! We krijgen te horen dat er slechts 1 keer per week iemand uit de boot valt en 1 keer per maand een boot overkop gaat. Maar dat zijn natuurlijk slechts statistieken…

  Om 11u verzamelen we aan het kantoor van Expediciones Chile. Een Zwitsers koppel vergezelt ons en gids Harley geeft ons wetsuits en helmen. Na een autorit van een uur kleden we ons om en springen we in de boot. Eerst krijgen we een uitgebreide opleiding. Waar moet je zitten, hoe moet je peddelen, wat doe je als je uit de boot valt, wat doe je als de volledige boot kapseist,…

  En natuurlijk moeten we dat inoefenen. Op een rustig stuk van de rivier moeten we elk om beurt in het ijskoude water springen, terug naar de boot zwemmen en met behulp van een teamlid er terug in klimmen. Daarna draait Harley de boot volledig om zodat iedereen opnieuw mag zwemmen. Best wel een eng gevoel eigenlijk, ook al hebben we zwemvesten aan en weten we dat er niks kan gebeuren. Hopelijk gebeurt dit straks niet als we in het wilde water zitten.

  Harley zit achterin de boot bij ons en geeft ons continu instructies. Rond ons varen 2 kajakkers en een hulpraft die ons bijstaan als er iets gebeurt. Op die manier voelen we ons veilig. De eerste rapid is toch verschieten, dit water heeft enorm veel kracht. De adrenaline giert door ons lijf en we schreeuwen het uit als we door de kolkende massa geraakt zijn.

  Door het vele peddelen krijgen we al snel weer warm. Dan komt de zon ook door de wolken, zalig. Wat een verschil met gisteren, toen het de hele dag regende. De hele tocht hebben we mooi uitzicht op de omliggende bergen die bedekt zijn met sneeuw. Blijkbaar is het heel uitzonderlijk dat er in deze tijd van het jaar nog sneeuw gevallen is.

  Na een halfuur komt de lastigste rapid. We kruipen even uit de boot op de rotsen om te kijken hoe de kajakkers en de hulpboot het doen. Op die manier kan Harley best inschatten welke lijn wij moeten volgen. We peddelen alsof ons leven er vanaf hangt en komen er zonder kleerscheuren door.

  Een uur later nemen we een korte pauze om te lunchen en daarna gaan we nog anderhalf uur door. Moe maar voldaan helpen we de boten uit het water en trekken we onze droge kleren aan. Een plezant en spannend avontuur, en toch zouden we het niet direct nog eens doen. We hebben precies allebei liever zelf de controle, zoals bij zwemmen of lopen.

  Nog wat bewegende beelden erbij: https://photos.app.goo.gl/pkFcbvCWSqVqBRWo9
  Read more