• Mehrangarh Fort

18 Januari 2016, India ⋅ ☀️ 20 °C

Al sinds de middeleeuwen prijkt dit bastion onaantastbaar op de heuvel naast Jodhpur. Voornamelijk opgetrokken uit steen van de heuvel zelf, steekt het imposant af tegen de blauwe hemel. Dit is niet het eerste fort waar we een kijkje nemen, maar het is wel een van de mooiste. Het is - net als het fort in Agra - een combinatie tussen militair bolwerk en koninklijk paleis. Man noch olifant is er ooit in geslaagd om een poort te forceren en het fort is daarom nooit door vijanden ingenomen. Dat men het wel geprobeerd heeft, blijkt uit de butsen in de stenen muur bij een poort waar de kanonskogels zijn ingeslagen tijdens een beleg. De verschillende rijkelijk versierde zalen, binnenplaatsen en galerijen en de collectie wapens, schilderijen, meubelen, ect. houdt ons een paar uur binnen de muren. Tenslotte nemen we een kijkje op de muur van het fort en kunnen we zien waarom Jodhpur de 'blauwe stad' genoemd wordt; van grote hoogte kijken we neer op een wirwar van straten met allerlei blauw geverfde huisjes. In vroeger tijden mochten alleen de Brahmanen (priesters van de hoogste kaste) hun huis blauw verven, nu mag iedereen het doen. De blauwe kleur zou helpen tegen de hitte tijdens de zomer en zou het insecten moeten afweren; wij vinden het vooral een mooi uitzicht opleveren vanaf het fort :)Baca lagi