• Alleen

November 7, 2024 in Belgium ⋅ ☁️ 8 °C

Ik wandelde al vele malen meerdaagse tochten. 3, 4 of 5 dagen, en ook al een paar keer een week. Maar langer nog nooit. Die drang naar meerdaagse wandelingen ontstond al meer dan 20 jaar geleden. We spraken toen soms af op een zondag om te wandelen. Met vrienden, en vrienden van vrienden. Met het jeugdbewegingsverleden als gemeenschappelijke basis. Met dit soort volk komt het altijd wel goed. Die weten wat stappen is, slenteren niet en vinden plezier in een dagvullende trekking van 20km of meer. Die stellen na een kilometer of 5 niet de vraag of het 'nog ver' is. Of blijven niet plots hangen in de zon rond een terrastafel vol alcohol en beginnen dan op te zoeken of er ook een bus of trein rijdt. Dat was 'niet echt' in onze ogen. Ongeldig vertier.
    Het internet als bron van wandelingen en het online wandelnetwerk vol GPX wandelideeën was toen nog nauwelijks gekend. We hadden thuis van een groot aantal interessante wandelgebieden in België stafkaarten liggen. En uiteraard ook de boekjes van de GR-paden. En uiteraard waren er ook de 'toeristische diensten' als plek vol info. Of we gingen eens langs op het vakantiesalon in Brussel of Brugge. En last but not least waren er ook de 'reisboekhandels' zoals 'Nomade' of de 'Anticycloon der Azoren' in Brussel. En later zelfs ook in de Standaard boekhandel en de Fnac. Je kon er zoeken naar wandelgidsen vol ideeën, beschreven door mensen die je waren voorgegaan, en die je met woorden en beelden probeerden te verleiden om in hun voetsporen te treden.
    We wandelden altijd in groep. Zoals we dat ook deden in de jeugdbeweging. Iets tussen 4 of 8 mensen in. Sommigen van hen zagen we ook maar heel sporadisch.