• Mooie dorpen na een knallende nacht.

July 7, 2025 in Italy ⋅ ⛅ 23 °C

Ik lig hier met 7 anderen in een slaapzaal van de Ostello van Aulla. Ik hoop dat Ik goed kan slapen want we willen alle vensters open, maar beneden is een soort lezing of vergadering van de Italiaanse parochie.

Gisteren werd mijn nacht zeer bruusk onderbroken door een soort keiharde explosie. Het was vlakbij. Mijn hart bonsde en ik begon me meteen af te vragen waar de nooduitgang was. We zaten twee hoog in een middeleeuws gebouw. Na 2 minuten een tweede gigantische knal. Ik keek op mijn telefoon. 23u30. Ik schrok me een aap. Ik kwam uit bed en keek door het raam of ik geen rook of vuur zag. En .... Bam! Een nieuwe knal. Er gingen vele scenario's door mijn hoofd en even wilde ik liever thuis zijn. Oorlog? Gasontploffingen? Terreur? Tot ik op de muur een groene gloed zag.

Vuurwerk verdorie. En de plek van lancering was dichtbij de Ostello. Zo laat nog. Tot middernacht bleef het maar ratelen en knallen. Feest van het boek zowaar.

We stonden met 6 aan de start maar dat duurde niet lang. Odd en ik gingen eerst op een markt voor vers fruit en wat lokaal brood en salami voor onderweg. Na de superetappe van gisteren was dit goed verteerbaar. De lucht was koeler en het parcours minder hoog en steil. We doorkruisten een paar parels van authentieke dorpen. En heel veel kort klimmen en dalen door bos en heesters.

Hier beneden klinkt applaus. De spreker lijkt begonnen aan zijn uiteenzetting. In deze kamer is alle licht uit. We hopen de slaap te vatten. En dat er niet al te veel muggen binnensluipen.