4. deň: Latiano a Oria
July 8 in Italy ⋅ ☀️ 29 °C
Dnes je M konecne dobre (na 98,5%)
Pri ranajkach uz planuje vylet (ja som chcela ostat vecer na zahrade s 3 kg hrozna, 📖 a 🥂)
Roly sa vymenili🤷🏻♀️: M ma taha na vylety a ja chcem byt na zahrade
Dnes paradne 🌞, voda super, M sa potapa s novou maskou a prinasa mi 2 tocite musle, krasne-ale aj s obyvatelmi krabikmi, tak ich hadzem naspat do mora, perla zatial ziadna, ale nezufam, zajtra berie aj plutvy!
Na zahrade mame 2 hafinkov, kt pekne cakaju pri branke, kym sa panickovia kupu.
Obed sme mali lahky letny: bruschetta paradajka a mozzarella, paradajka a tuniak, pecivo podobne ako bagel.
Ciel dnesneho vyletu: pizzeria Luppolo & Farina v mestecku Latiano (cca 55 km od nasho ubytovania) - ma najvyssie ocenenie od Gambero Rosso (topka v Apulii), robia viac stylov cesta, k tomu aj parovanie pizze s remeselnymi 🍺
Pan M urobil doobeda Reserve na 19:30 hod
Potvrdenie reserve pride okolo 17 hod, ale z mesta Isolia (region Lazio) 339 km od nasho byvania
To nevymyslis! V ITA su dve restauracie s tymto nazvom
Omg CO ESTE na tejto dovolenke????😱
Okolo 19 hod sme v Latiano, mensie mesto, male namesticko s kostolom a peknou fontanou so 4 orlami, nasli sme pizzeriu👍👍👍
Ja samozrejme (konecne) fotim dvere😍🚪🚪
Chlapec/casnik sa nieco pyta taliansky plus kazde sieste slovo anglicky, tvarime sa, ze rozumieme, prikyvujeme. Donesie nam vodu (to sme chceli) a v kosiku cerstvo urobene zemiakove chipsy fajnovo slane a horuce (sami sme prekvapeni, ze sme to chceli). Co uz
Ja som si cez QR objednala sezonnu pizzu: blue & pere: s modrym syrom, kuskami hrusky a restovanymi lieskovymi orechami plus kyselkava zalievka navrchu-vyborne dochutene a skombinovane. M si dal poradit od casnika (ineho), nevieme nazov ani co vsetko na nej bolo😀ale aj kusky zemiaka sme tam identifikovali. Ja som vyhrala s vyberom👏👏👏
K tomu sme si dali pifko.
Okolo 21:30 sme sa presunuli do mestecka Oria (cca 14 tis. obyvatelov), hrad z 13. storocia s 📐podorysom, zial uz bola tma a videli sme ho len zdola osvetleny. Presli sme okolo peknych kostolikov, jeden s kupolou s farebnou mozaikovou vyzdobou, v meste je aj pekny park pod hradom. Oriu si davame do planov navstevy po svetle😀.
Cesta domov okolo mesta Brindisi, kde v utorok prileti Rebeka a Dennis.
Pozn.:
1. V Latiano je na hlavnej ulici subor svetelnych kovovych instalacii na drevenych koloch polozenych na chodnikoch a tenkymi lankami pripojenymi kade tade po budovach a verejnom osvetleni; zaujimave. Poslanci Stareho Mesta BA by boli dost prekvapeni poctom a tvarom lanovych uponov na budovy a stlpy verejneho osvetlenia. Ale v case zimnych a inych sviatkov to musi byt krasne vysvietene (ako sme mali moznost vidiet v blogu D a M z vianocnej Pulie😍).
2. V auguste v Orii byva fest suboj stvrti- rytierske suboje 4 mestskych stvrti v dobovych kostymoch a zbrojeni.Read more

Traveler
Borci... Aj Andrea Ena/Sapori Italiani dostali toto ocenenie za 2026, 8. miesto☝️
Vyzerá bohovsky!
Tiež!