• 5.deň: Montalbano a Savelletri

July 9 in Italy ⋅ ☀️ 27 °C

Ranajky po vcerajsej pizzi skromnejsie (aspon ja), pan M normal
    Melania nam oznami, aky budeme mat obed a pozyva nas na viacchodovu veceru, kt pripravuju s jej maminkou pre hosti raz tyzdenne
    Opat nam povie, co budeme mat
    Tesim sa😍
    O hodinu pride za mnou “Madam, ja jsem se spletla, dinner bude next day”
    Co dodat🤷🏻‍♀️
    Mna tu uz nic neprekvapi (ale pre istotu si checknem stav skvrn na Mesiaci a pokracovanie projektu Artemis s osidlovanim juzneho polu Mesiaca-nech viem, na com som)
    Planujem vylet

Obed:
    ja: orecchiette s riccota a pestom (vyborne ako vzdy)
    M: rajciny a mozzarella plus zeleninovy salat (jedlo pre fejkoveho milovnika Italie, ale skusil 2 ks “ouška”, navrhol Melanii vytuningovat to cesnakom a slaninou🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️, len sa pousmiala)
    Zlty melon ako dezert

Vylet:
    1. Montalbano (len 6 km od nas), dedina s malym namestim, ale hlavnym skvostom je “Dalmen di Montalbano” = megaliticka stavba z doby bronzovej nachadzajuca sa v olivovom hajiku; kolme kamenne dosky a na nich vodorovna kamenna platna
    Tipy archeologov:
    - cast mohyly pre vplyvnych ludi (poda sa rozpadla a odkryla kamene)
    - masovy hrob
    - oltar pre nabozenske ritualy.
    Video s cvrlikanim cikad v starych olivovych stromoch

2. Savelletri
    (Asi 12 km od Montalbana); primorske mestecko, zatoka s lodkami
    Na pobrezi restauracie
    Nasa vecera v Osteria del Porto
    Predjedlo: ustrice a tatarak z kreviet
    Hlavne jedlo: gril tuniak a gril chobotnica (pozor! Prvy raz lepsia gril chobotnica ako v Restaurant Dunajska 66-to ale majitelke nepovieme😀)
    A v tv premarnena penalta Mbappeho🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
    Vsetci zastali v momente a vzhliadli na tv

Pozn:
    1. Nedaleko mestecka Savelletri sa nachadza mega prestizny hotel Borgo Egnazia (vratane golfoveho ihriska), kde mal svadbu Justin Timberlake😀 a v roku 2024 tam bol summit G7👏👏👏
    2. Posledne video=aquaman from Slovakia
    3. Posledné foto=lepsi trojzubec sme nezohnali