• 8. deň: Tanti auguri + Ceglie Messapica

July 12 in Italy ⋅ ☀️ 29 °C

Dnes sa zacal den tazkym vstavanim (⚽️skoncil o 01:50 hod), ale Melania a Angelo ho sprijemnili: doniesli oslavencovi 🎂, zaspievali “Tanti auguri”, dali sme si 🥂. Dozvedeli sme sa, ze sviecky z 🎂 mas kazdu jednu zlomit a pritom si nieco zelat☝️☝️☝️ dobre vediet
    Esteze mu dali na 🎂 len 3 ks sviecky
    Takze dnes take dekadentne ranajky😜

Doobeda prijemne more, lehatka pod stromami obsadene spokojnymi hostami
    M spokojny sam jediny na slnecnej strane zahrady bez stromov

Obed:
    Ja: cestoviny s cuketou a lososom (vyborne vychutene)
    M: salaty a focaccia
    Ako dezert zlty melon a ananas
    M aj kusok 🎂 s Melaniou, ja som nevladala

Poobede velke vlny (hned pri schodoch pri vstupe do mora ma vyplieskala vlna, ze som mala uces ako Kalimero)
    M sa isiel dalej od brehu potapat (nemal sancu si zalozit plutvy), len s maskou
    Btw pokazil GoPro kameru😡

M nespokojny (na jeho strane zahrady sa usadili dve ITA partie: znami/rodina domacich, nema svoj klud na opalovanie, meditovanie a spanok)🤷🏻‍♀️

Vylet: Ceglie Messapica
    Mestecko asi 40 km od nasho miesta dovolenky
    V centre stojí Vojvodský hrad (Castello Ducale) s normanskou vežou, kt bola t.c. skryta pod lesenim
    Oproti sa nachadza kostol di Santa Maria Assunta (barokovy styl)

Hlavny ciel vyletu: restauracia CIBUS (Michelinske odporucanie), cibus latinsky: pokrm/jedlo/potrava
    Restauracia sa nachadza v budove stareho klastora z 15. storocia (hrube mury, obluky, posedenie na dvore)
    Pozornost podniku: peceny krem z paprik, tomato, cervenej cibule s par krutonkami (v poharoch s lyzickou)- zaujimave, pripomenulo mi to paprikove pomazanky, co sme doma kedysi zavarali😀
    Predjedlo: slimaky s maslom + tatarak z jahnata
    (Slimaky: sami sme si ich museli vyberat z ulitiek a namacat do masla; Tatarak: malo vychuteny, neslany, ale zase vynikla prvotna chut masa)
    Hlavne jedlo:
    Ja: Treska (vyborne ugrilovana) so zeleninkou
    M: povodne si zaziadal steak, casnicka povedala, ze to je jeden kus cca 1 kg
    Tak to by sme urcite nedali😂
    Objednavka zmenena na: tanier gril pochutin (a urobil dobre)
    Dva druhy gril klobasok, kusok krkovicky, filet kare, dva ks zemiaky a dip syrovy (vyborny, jemny)
    Tu uz M nevydrzal a vypytal si SOĽ na zemiaky🤷🏻‍♀️
    Dezert sme vynechali
    M: dve pivka lokalne remeselne
    Ja : rosato sumive vino (klasicka metoda ala sampanske)

Boli sme spokojni, ale neohurilo nas jedlo az tak velmi (skor priestory)
    Samotne historicke centrum mesta pekne a zaujimave, podniky a obchodiky (kupila som si 3 taniere a misku), uzasna atmosfera, ulicky (a samozrejme dvere🚪🚪🚪).

Cestou naspat M hladal cerpacku, vsetko self-service s nefungujucou platbou kartou🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
    Vydrzime do utorka🤞

Pozn.: Melania nam prezradila, ze dom funguje aj v zime (zavrete maju 1/2 novembra a od polovicky januara do marca), v decembri je tu prijemne (18 stupnov) a da sa vraj aj kupat v mori
    Pre nas to je zaujimava info🤔🤔