• zanechalovci na cestach

• Trip start
    August 28, 2021
  • 2. den: Marina Kornati - Muline

August 29, 2021 in Croatia ⋅ ⛅ 20 °C

Prvy plavebny den a hned paradny vietor. Podarilo sa nam presvedcit aj Tona, ze nemozeme byt jedina plachetnica na motore. Takze pod plachtami sme si to sinuli ako krali. Mata nam k tomu skvelo navarila (velka vdaka 👍). Vecer sme zakotvili na bojke v Muline, trochu poplavali a den zakoncili vecerou v restike Kazot. Lignje na grile boli vyborne, cim kompenzovali vyse hodinove cakanie - ale recenziu urcite napise Dominika. Degustacna borovicka na palube bola uz len bodkou za tymto paradnym dnom. No a k Misovmu uzlu staci fotka, takze bez komentara 😅Read more

• 3. den: Muline - Sakarun (Soline)

August 30, 2021 in Croatia ⋅ ☀️ 22 °C

Dnes na motor (Tony si to uzival). Zastavka pri potopenom vraku lode pri Vele Lagne. Spektakularne zakotvenie v zatoke pri plazi Sakarun (Miso dik, este teraz mam slzy v ociach od smiechu). Potom uz len pohodicka, plavanie ako v Karibiku, vyborny gulasek od Mati. Vecerny vyjazd tiez nesklamal, po plazovom bare Srdelica jedna rychla keska a potom vychadzka do Soline s miestnym stylovym barom Solo. Toto miesto vyzarovalo skvelu atmosferu a ako bonus Tony este stretol susedu ;-) Cestou spat sa nam podarilo v noci otvorit plazovy bar Tango, kde sme pri dobrom vine dlho diskutovali s majitelmi. Ich rakija bola paradnou bodkou za tymto dnom, ktory nepokazila ani drobna nehoda - krvavu nohu sme profesionalne osetrili. Uz sa tesime na dalsi den nasej plavby.Read more

• 4. den: Soline - Marina Veli Rat

August 31, 2021 in Croatia ⋅ ⛅ 23 °C

Vzhladom na spominanu karibsku atmosferu sme sa rozhodli vacsinu dna este prevegetit v zalive pri plazi Sakarun. Takze plavanie, slnenie, pohodicka, Tony aj vylov darov z morskeho dna. Poobede sme preplavali na druhu stranu ostrova do Mariny Veli Rat (bohuzial na motore, nebol vietor). Konecne sprcha, wecka :-) Na veceru sme sa presunuli do Konoby Gorgonia - vsetci az na jedneho clena posadky, ktory sa musel liecit paralenom a spankom (samozrejme paradoxne clen, ktory sa o nas pocas celej plavby najviac stara). Konoba bola na druhej strane zalivu, ale prisli pre nas vanom. Vecera bola vyborna (Carpaccio od Tune, 3 Vrste Dugo Otocko 6 Sir, Salata Hobotnica, Cevapcici, Peka Hobotnica, Mouse Cokolada, Panna Cotta) obdivovali sme aj ich paradny gril. Tona oslnil dzem - zistili sme ze bol z Planiky (po slovensky aj Strom Jahodovy). Samozrejme s jednou flastickou dzemu aj odchadzal. Naspat nas zobrali clnom. Este jeden rumik a dnes relativne skoro vsetci spat. Zajtra by to malo byt opat na plachty, tak uvidime.Read more

• 5. den: Veli Rat - Marina Veli Iz

September 1, 2021 in Croatia ⋅ ☀️ 24 °C

Dnes presun do mariny Veli Iz. Cestou sme objavili bunker Bozava pre ponorky - U-boot bunker Dugi Otok. Marina Veli Iz ma krasne prostredie, pekna zatoka, kamenne domy. Dali sme kupanie na miestnej plazi s pifkom v plazovom bufete. Tony nam vylovil aj dve velke musle ako dekor do Vojky. Tazka pohoda. Dali sme aj jeden pokus o odlovenie kesky - bohuzial neuspesny (ale mozem uz teraz prezradit, ze na druhy den rano bola odlovena takmer okamzite). Vecera v miestnej konobe Rajko opat vynikajuca (Riblja Juha, Crni Rizoto od Siper, Rizoto od Skampi i Skoljki, Skampi na zaru, Riblja Fritula, Raznjici, Blitva, Salata - prelozene pifkom, Pelinkovacom, Prosekom (chorvatsky drink Prošek, nie prosecco) a Malvazijou). Po ocku sme sledovali aj futbal (remiza 1:1 so Slovinskom). Zopar drinkov v kaviarni Slanac a potom uz len rumik na dobry spanok na palube a sup spat.Read more

• 6. den: Veli Iz - Zadar (D-Marin Borik)

September 2, 2021 in Croatia ⋅ ☀️ 24 °C

Den zacal uz vcera spominanym uspesnym rychlym odlovenim kesky RokOtok Iz. Nasledne sme sa preplavili do zatoky Uvala PrtlJug. Klidek, pohodicka, plavanie, lovenie musli, opalovanie. Podvecer presun do Zadaru. Velke vlny, naklony lode … skoda ze sme museli ist na motor. V Zadare nas pritulila az tretia marina. Pristatie bolo plne adrenalinu, odtlacania, kmitali sme cela posadka. Nakoniec sme to vsetko uspesne zvladli, lod priviazana a iba jedna podliatina. Marina nadherna, exkluzivna, jedna radost. Vecera opat fantasticka, tento krat Restoran Galija (Salata od Hobotnice, Riblja Juha, Spageti s morskim plodovima, Lignje na zaru, Tuna odrezak, Crni rizoto sa sipom - zapili sme Grasevinou Kutjevo). Potom este ginik v bare Forty v marine. Unaveni sme uz dali iba sprchy, vecernu hygienu a dokonca sme vynechali aj vecerny palubny drink a vsetci sme zalahli.Read more

• 7. den: Zadar - Biograd Marina Kornati

September 3, 2021 in Croatia ⋅ ☀️ 21 °C

Takze nakoniec to predsa prislo - posledny den sailingu. Pred vyplavanim sa podarilo odlovit este jednu miestnu kesku. Potom sme v Zadare natankovali lod aj kanister, aby sme sa vyhli zajtrajsej zapche v Biograde. Zobrali sme aj 2 navstevnikov, ktori fajn zapadli (Tonovi kamosi). Konecne sme opat plachtili na plachtach - Martin si to riadne uzil. Zakotvili sme v zatoke Uvala Petrcane. Doplavali sme si do miestnej Konoby Orka (uprimne - niektori isli aj na clne a niektori dokonca ani nesli). Konecne toceno Karlovacko a ochutnavka miestnej pizze (len drobna, lebo Mata kuchtila na lodi). Na lodi potom vyborne jedlo, mnam. Este plavanie, oddych, cilik :-) Potom uz na motore presun do domovskej marini Kornati. Cestou sme v Zadare vysadili navstevnikov. Vecer sme zacali craftovym pifkom v Taproom Jaz (dali sme super Pale Ale a Dominika miestny leziak craftovy). Vecera v konobe Aquarium opat famozna (Riblja Juha, Riblji Tartar, San zak komad, Crni rizot, Spageti s vongolama, Dagnje, Minesana buzara - na zapitie biele vinko, Tony si dal Cedevitu … este ako pozornost podniku sme dostali ich vlastnu Rakiju, ktora bola vyslovene hnusna, no ale vypili sme ju). Konecne teda boli aj musle :-) Este pokus o odlovenie kesky - ale bola v nedokoncenom hoteli plnom rozneho sajratu a nechceli sme riskovat, tak sme to radsej zabalili a isli sa pred spiatocnou cestou autom vyspat (teda okrem dvoch stastlivcov, ktori ostavaju este tyzden a pol).Read more

• 8. den: Biograd na Moru - BA

September 4, 2021 in Hungary ⋅ ⛅ 22 °C

Tak a je tu posledne rano. Balenie, odovzdanie lodi, nakup na miestnom trhu, natankovanie a startujeme domov. Zostavajucim dovolenkarom zelame pohodovy zvysok dovolenky. S dalsou posadkou sa uplne nahodou stretame pocas prvej zastavky na odmoristi Brinja. Odvtedy sme isli v tandeme skoro az do BA s jednou dalsou prestavkou v Madarsku na odpocivadle Lepsenyi Pihenohely. Teta navigatorka potom detegovala 40 min zapchu a navrhla rychlejsiu cestu. Druha posadka isla este natankovat, ale obe posadky uz potom individualne bez problemov dorazili do BA. Nech zije yachting! Vdaka kapitanovi aj celej posadke za super tyzden. Uz sa tesime na dalsie spolocne namorne mile.Read more

• Statistiky

September 4, 2021 in Slovakia ⋅ ☀️ 23 °C

- 117,9 namornych mil
    - priemerna rychlost plavby 8,8 uzla
    - 6 clenov posadky (zaujimavost: az 4 s menom na “M”, 3 dokonca na “MAR”, 2 na “MARTIN”)
    - 3 odlovene geocaches
    - 1.579 km cesta autom