• zanechalovci na cestach
  • Maria Zanechalova
  • Marek Zanechal
mayo 2025

MS’25 Stockholm

Una breve pero excelente aventura de zanechalovci na cestach, Maria & Marek Leer más
  • Inicio del viaje
    15 de mayo de 2025

1. den: BA-Vieden-Stockholm

15 de mayo, Suecia ⋅ ☀️ 14 °C

Presun do ciela bez problemov. Na letisku vo Viedni ulovene Mozartove gule ako darcek pre Reb (“gule” su hlavnym mottom dna). Z letiska na hotel nas Boltom viezol Chorvat, ktory zil 2 roky v BA. Na hoteli sme museli 20min cakat (aktivacia vstupneho PINu az od 15:00) a tak nam prdli nervy a darcek-nedarcek, pustili sme sa do mozartoviek. Ale bolo ich 25, tak stale je sanca, ze aspon nieco ostane aj Reb. Po vybaleni pesi presun do vopred vyhliadnutej restiky Meatballs for the people (https://meatball.se) - cize same svedske masove gulicky. Navigacia prekvapila a zahrnula aj presun lodou - nakoniec Ok, miestny trajektik co spaja len 3 miesta oddelene vodnymi kanalmi (zadarmo, v spicke kazdych 10min, tocia sa 2 lode - https://ressel.se/en/sjostad-traffic/). Gule boli vyborne, ja tradicne s limited edition vyberom (bravcove, jelenie s sobie), Marek cestoviny s telacimi a pani M Nordic Royal s lososovymi. K tomu pivecko (Pistonhead cider, Peachy bulfog nefilter Pale Ale a Wisby stout). Prelozene cokoladovou gulkou a Rubarb garden (citronova pannacotta, rebarborovy kompot, vanilkova zmrzka a kardamonove keksiky). Po tomto zazitku uz len pesi presun k Avicii hale, kontrola fan zony a ide sa na prvy zapas Kanada vs Rakusko. Reb by bola hrda, stihli sme aj rozkorculovanie. Atmoska famozna najma vdaka rakuskym fanusikom - cely zapas bez prestavky tahali svoje choraly. Kanada vyhrala 5:1. Na izbe sme totalne unaveni padli do posteli a zaspali hned ako halusky.Leer más

• 2. den: AUT vs FRA & SWE vs SLO

16 de mayo, Suecia ⋅ ☀️ 16 °C

Konecne sme sa vyspali a dali ranajko-obed v Göteborg restike (https://restauranggoteborg.se/in-english/). Vyborne predjedlo (Marek krevetky, my syrovo-salamkovy tanier), super modre musle (pani M) a paradne stejky (ja a Marek). No a ako zakusok lavovy kolacik. Zapili sme talianskym vinkom a svedskymi pivkami. Posilneni sme zvladli jeden lokalny nakup a uz sup na stadion. Dnes rakuski fanusikovia opat isli, ale uz to nebolo to co vcera. Mali sme miesta priamo za rakuskou striedackou, a tak nam vsetci znami pisali, ako nas videli v telke. Na vecerny zapas sme mali miesta na hornej terase - uplna parada, perfektny vyhlad, skvely zazitok. Plus specialne vybaveny bar (na rozdiel od ostatnych bufetov). No a kedze hrali Svedi, tak aj vyborna atmosfera a vypredana hala. Zajtra uz to ale take kludne nebude, caka nas nas prvy zapas.Leer más

• 3. den: Zapas s Kanadou

17 de mayo, Suecia ⋅ 🌧 9 °C

Dnes sa vstavalo skoro - 3 zapasy a chceli sme stihnut vyhliadnute ranajky v Urban Deli Sickla. Nakoniec z toho bola len ranna dlhsia prechadzka, otvarali az o 11:00. Takze sup do dresov, presun k hale a neskore ranajky s chailatte na mieste v uz overenej kaviarnicke. A ide sa do haly. Prve dva zapasy FIN vs LAT a FRA vs SWE boli este oddychove a oba so super atmosferou vdaka skvelym fanusikom vo vypredanej hale (12.530). Dnes sme na stadione objavili aj bar s lepsimi drinkami (musis ale vypit tam) a tacos bar s all you can eat, kde sme dali neskorsi obed. No a vecer to prislo!!! Konecne sami Slovaci (ale kupodivu aj vela Kanadanov). Nervy na prasknutie, tak sme dali nejakeho rumika a uz to zacalo. Prva tretina … netrafena prazdna brana, gol v oslabeni a potom dalsi … nedas - dostanes a prehravame 2:0. Podme sa pripravit na dalsiu tretinu (opiti Fini vedla nas celu prvu prespali). V druhej nas po nasej presilovke rozobrali ako lego, potom este uradoval Crosby a aby toho nebolo malo, dali sme si aj vlastny … 5:0. V tretej sme uz iba prezivali, aj ked sme mali aj zopar tutoviek. Kedze sme ale netrafíli ani prazdnu branu, bolo to nakoniec finalnych 7:0. Aspon ze si v tretej zachytal aj Huska. Zajtra nas vsak uz caka najdolezitejsi zapas proti Lotysom. A mozno pride aj posadka z Holandska. Tak dobru noc.Leer más

• 4. den: Zapas s Lotysskom

18 de mayo, Suecia ⋅ ☁️ 15 °C

Dnes iba 2 zapasy, takze sanca vybehnut do centra. Zaroven uz tradicne musime na ranajky aspon raz otestovat lokalne benediktinske vajcia. Bohuzial vyhlasene Eggs Inc. su docasne zavrete, takze volba padla na Greasy Spoon (https://greasyspoon.se/). Cestou tam sme zazili aj cerveny semafor a dvihanie mosta pre prejazd plachetnice. Uz na mieste sme nazdielali 3 alternativy, t.j. avokadoveho, lososoveho aj brisketoveho benedikta. Marek si pridal este pancakes s opecenou slaninkou a javorovym sirupom a slaninovo-vajcovo-syrovou brioskou. Zapili sme chai latte (pani M), matcha latte (ja) a mangovym ice tea (Marek). Len v skratke … gastronomicky orgazmus s lososovym benediktom ako vitazom. Marek potom smer izba a priprava na skusku a my s pani M prechadzka do stockholmskeho historickeho centra Gamla Stan. Presli sme si cele centrum, vratane najuzsej ulicky mesta Mårten Trotzigs gränd (sirka 90cm), nemeckeho kostola Tyska kyrkan, hlavneho namestia Stortorget s farebnymi budovami, najmensej sochy vo Svedsku Järnpojke (zelezny chlapec - prinasa stastie). Videli sme aj Nobelove muzeum, stockholmsku katedralu Storkyrkan a kralovsky palac Kungliga slottet. Centrum je krasne, uzke ulicky a kopec pubov s atmosferou - bude to chciet samostatny vylet. Cestu spat sme zvolili lodou - jednou na protilahly ostrov Djurgården, kde sa nachadza super vyzerajuci zabavny park Gröna Lund (inak najstarsi zabavny park vo Svedsku) a tiez muzeum skupiny ABBA. Odtial uz dalsou lodou na nasu staru znamu zastavku Lumabryggan kusok od nas. No a potom uz do dresov a ide sa na stadion. Prvy zapas Slovinsko vs Rakusko sice nedopadol podla nasich planov (AUT vyhrali v predlzeni), ale stale mame postup do 1/4-finale v nasich rukach. Kratka prestavka, posilnenie burgermi a kridelkami a ide sa na najdolezitejsi zapas nasich s Lotysmi. Uz v hale radostne zvitanie s holandskou posadkou (Reb a Dennis), ktori po nas preberaju stockholmsku stafetu. No a co napisat dalej … ani sa mi nechce pisat, ze prva tretina bola celkom fajn a cele sa to rozsypalo v dalsich a bolo to hrozne a bez myslienky a bez koncepcie a nedalo sa na nasu hru pozerat. Asi iba vysledok … prehrali sme 1:5 a stratili sancu na postup (aj tak by bol nezasluzeny). Po prehre smutok ako vzdy, pridal sa vsak aj hnev. No a teraz sa trosku opustim, vopred sorry … Miro Satan bol pre mna velkou osobnostou, vazil som si ho a bol vzorom pre mnohych. Bohuzial je mojim najvacim sklamanim. Priviedol slovensky hokej do absolutneho moralneho upadku, na dno, sme jedinou ciernou skvrnou medzi velkymi hokejovymi krajinami. Podotykam, ze nejde o ziadne politicke uvahy, ciste o MORALNE hladisko, ktore plati absolutne, bez ohladu na politicke preferencie, statnu prislusnost, rasu ci orientaciu. A z tohto pohladu nas Miro dotiahol nie do suterenu , ale hlboko do podzemia. Preto sa vobec nedivim nasim sikovnym hokejistom, najma z NHL a z ceskej ligy, ze neprisli (a verim, ze by to bola ina hra). Ja sam chodim pravidelne uz 13 rokov na majstrovstva, zazil som vrcholy aj pady (a tych bolo viac). Ale vzdy som hrdo nosil nas dres so statnym znakom na hrudi a hoci aj smutny po prehre, ale vzdy som tlieskal za predvedeny vykon. Tentokrat je to ine. Smutne skladam dres do kufra a prvy raz som sa po zapase skoro pridal k piskaniu na nasich vlastnych hokejistov. Avsak uvedomil som si, ze ti, na ktorych by som rad piskal, na lade neboli. Ale aby som nekoncil pesimisticky. Pre mna je teraz symbolom slovenskeho hokeja Michal Handzus. Na neho som hrdy, on je vzor!!! Vdaka Miso!!!Leer más

• 5. den: Stockholm-Vieden-BA

19 de mayo, Suecia ⋅ ☀️ 16 °C

Hokejovy trip je na konci, balime kufre. Pred odchodom na letisko este s kuframi stihame odlovit jednu kesku (nadherna skrysa, potrapili sme sa). Na letisku “drobne” obcerstvenie, na Schwechate rychle vyzdvihnutie auta a sme stastlivo doma. Nech zije hokej! Takze zase (mozno) o rok.Leer más

• MS’25 v cislach

19 de mayo, Suecia ⋅ ☀️ 22 °C

- 3+2 ucastnici (pani M, Marek, ja + 2x plysovy maskot Beaty)
    - 8 zapasov nazivo, z toho 2 nase
    - 44 golov nazivo, z toho nas iba 1 😢