- Mostrar viaje
- Añadir a la lista de deseosEliminar de la lista de deseos
- Día 8
- martes, 8 de octubre de 2024, 19:34
- 🌙 28 °C
- Altitud: 140 m
IndiaLeft Juria Distributary26°37’48” N 79°33’35” E
Varanassi

Do południa spędzamy czas na uliczkach Varanassi, poranek jest niewiele mniej ruchliwy i głośny niż wieczór. Po śniadaniu idziemy na ostatnie kultowe lassi w Blue Lassi Shop, najbardziej lubię to bez dodatków kremowe, gęste. Dostajemy w prezencie 2 gliniane kubeczki, zobaczymy czy wytrzymają podróż. Trafiamy na chwilę do sklepiku z naturalnymi olejkami, sklepikarz wmasowuje mi w obie ręce przeróżne cudne zapachy. W ciągu tego tygodnia odwiedziliśmy kilka sklepików z lokalnymi produktami. W każdym zapraszani jesteśmy najpierw na wygodną sofę i sprzedawca opowiada o swoich wyrobach. Dowiadujemy się wielu ciekawych rzeczy o jedwabnych dywanach ( te podobają mi się najbardziej ), o kamieniach szlachetnych skąd pochodzą, o właściwościach olejków, o produkcji kaszmiru w Kaszmirze, jego rodzajach i pozyskiwaniu. W Jaipur zachwycam się piekną złotą i srebrną biżuterią. To wszystko oczywiście ma na celu doprowadzić nas, turystów do zakupów 😀 Hindusi sztukę zachwalania towaru mają doprowadzoną do perfekcji, są bardzo dyplomatyczni, nienachalni, mówią spokojnym głosem bez pośpiechu i nawet jak opuszcczamy sklep po 45 minutach bez zakupu, odprowadzają do wyjścia i żegnają się jak z dobrym przyjacielem. Za każdym razem częstują herbatą masala lub kawą indyjską i życzą wszystkiego dobrego. Dużo się dowiedziałam i fajne są takie rozmowy😀 Myślę, że to raczej wyjątkowe traktowanie turystów. Po południu ruszamy do Dehli, skąd wyjedziemy do Rishikesh. Pierwszy etap drogi na dworzec kolejowy zaczynamy jazdą ok pół kilometra dwoma rikszami do miejsca gdzie mogliśmy przesiąść się w tuktuka. Uliczki są bardzo wąskie i zatłoczone pieszymi. W Indiach nie ma specjalnie zróżniowania na ulicę i chodnik. Przewoźnicy staczaja krótką "walkę" o nas. Nagle patrzymy, że moja walizka ląduje na dachu tuktuka więc okazuje się że wcale nie potrzebujemy auta - taxi. Pociąg jedzie co do minuty zgodnie z rozkładem.Leer más
W Delhi macie hotel? [Mama]
ViajeroTak,