Nowe Dehli
October 1, 2024 in India ⋅ 🌙 30 °C
1 dzień w Dehli zaczęliśmy już od 5 rano drogą z lotniska do hotelu. 3 godziny snu i po pikatnym śniadaniu w hotelu ruszyliśmy do Nowego Dehli. Zwiedziliśmy kilka obowiązkowych miejscRead more
Old Delhi
October 2, 2024 in India ⋅ 🌙 30 °C
Ruszamy tuktukiem do Starego Dehli, jedziemy ok pół godziny. Nie wiadomo ile jest pasów i kto ma pierwszeństwo, czerwone światło też nie ma większego znaczenia. Idziemy na targ z przyprawami,Read more
Dehli-Jaipur
October 3, 2024 in India ⋅ 🌙 28 °C
Jemy duże śniadanie, bo nie wiemy kiedy kolejny posiłek. Zjadam 3 porcje tutejszego pikantnego rosołu, nie mam pojęcia jak się go przyrządza, ale rano smukuje wyśmienicie. Po 13 ruszamy doRead more
Jaipur, stolica Rajastanu
October 4, 2024 in India ⋅ 🌙 27 °C
Jaipur, różowe miasto. Zwiedzamy obowiązkowe punkty, Amer Fort, Pałac Wiatrów, Jal Mahal, Town Hall. Ale najbardziej klimatycznie jest na Starym Mieście, mnóstwo wąskich uliczek z kolorowymiRead more
Jaipur - Agra, Indian Railways
October 5, 2024 in India ⋅ 🌙 28 °C
Pociągiem z Jaipur jedziemy do Agry, ok 5 h. Na wielkim i zatłocznym dworcu w Jaipur nie widzę tzw. "białych" turystów. Pociąg przyjeżdża z godzinnym opóźnieniem, co chwilę dostajemy updateRead more
Agra, Taj Mahal
October 6, 2024 in India ⋅ 🌙 28 °C
Przed 6 rano, zgodnie z poradą miejscowych, idziemy ok 1 km pieszo do kasy po bilet. Jest ciemno, uważamy na małpy, jest ich dużo i są całkiem spore. O tej porze kasy nie są jeszcze oblegane.Read more
Varanassi
October 7, 2024 in India ⋅ 🌙 27 °C
Rano o 6 ruszamy Expressem ( w środku wygląda zupełnie jak pendolino, tylko że ma 3 i 2 miejsca w rzędzie) z Agry do Varanassi, prawie 600 km (7 h), pociąg rusza punktualnie i przyjeżdża paręRead more
Varanassi
October 8, 2024 in India ⋅ 🌙 28 °C
Do południa spędzamy czas na uliczkach Varanassi, poranek jest niewiele mniej ruchliwy i głośny niż wieczór. Po śniadaniu idziemy na ostatnie kultowe lassi w Blue Lassi Shop, najbardziej lubięRead more
Rishikesh, Himalaje Małe
October 9, 2024 in India ⋅ ☀️ 27 °C
Jedziemy na północ Indii do Rishikesh nad Gangesem, jedno z najświętszych miast w Indiach i kolebka jogi. Krajobraz zmienia się w czasie drogi zupełnie. Jest coraz bardziej zielono, miasta iRead more
Rishikesh
October 10, 2024 in India ⋅ 🌙 21 °C
Dzień zaczynamy od wędrówki do wodospadów, jest gorąco i mam wrażenie, że nie może być bardziej wilgotno. Wszystko jak to w Indiach jest duże, wielkie drzewa, motyle wielkości pięści,Read more
Rishikesh
October 11, 2024 in India ⋅ 🌙 22 °C
Rano idziemy ok 800 metrów do góry. Wśród bujnej przyrody i słońca, korzystam z naturalnego "jacuzzi", ciepła woda wodospadu i masaż pleców działają cuda. Potem jedziemy na drugą stronęRead more
Goa
October 12, 2024 in India ⋅ ☁️ 26 °C
Rano wyruszylismy z żalem z Rishikesh na lotnisko w Dehli, 5h Flixbusem. Do Goa lecimy 2 h i jeszcze taxi 60 km na południe. Jutro po śniadaniu idziemy nad Ocean 🙂
Agonda
October 13, 2024 in India ⋅ ⛅ 28 °C
Ciężko uwierzyć, że w najbardziej zaludnionym państwie świata są prawie puste rajskie plaże bez betonowych hoteli, z małymi domkami - hotelami wzdłuż wybrzeża. Kolejny raz zdjęcia zRead more
Margao
October 14, 2024 in India ⋅ ⛅ 26 °C
Margao drugie co do wielkości miasto w stanie Goa, czuć wpływy portugalskie. Całe Goa jako jedyny stan w Indiach jest katolicki, ale symbole chrześcijańskie mieszają się z hinduizmem. CoRead more
Palolem
October 15, 2024 in India ⋅ ☁️ 29 °C
Na południe od Agondy leży Palolem, większe i bardziej turystyczne. Plaża już mniej kameralna jak w Agonda. Wzdłuż drogi widać duże "bogate" domy. Późnym popołudniem z plaży wygania nasRead more
Butterfly Beach
October 16, 2024 in India ⋅ ☁️ 28 °C
Dzisiaj dotarliśmy do prawdziwej Butterfly Beach 😄 , tamtą mniejszą na którą doszliśmy w pierwszym dniu lokalni mieszkańcy nazywają małą Butterfly Beach. Szliśmy w sumie 8 km w jednąRead more
Agonda, ostatni dzień w Indiach
October 17, 2024 in India ⋅ 🌧 25 °C
Ostatnia kąpiel w oceanie i śniadanie w " naszej " maleńkiej restauracji nad rzeką gdzie turyści już się nie zapędzali. W prezencie dostajemy deser gulab jamun. Na lotnisko zawozi nas bratRead more

Malutki 🤔 [Krystyna]
Słodzinka 🤔 [Krystyna]