- Show trip
- Add to bucket listRemove from bucket list
- Day 101
- Thursday, April 18, 2024 at 5:32 PM
- ☀️ 17 °C
- Altitude: 3,675 m
BoliviaUyuni20°27’44” S 66°49’23” W
Uyuni
April 18, 2024 in Bolivia ⋅ ☀️ 17 °C
Dneska jsem trošku zaspal a proto jsme měli docela skluz. Snídani nám přinesli v 8 na stůl a v 09:00 nám už jel autobus z nádraží, které bylo vzdálené půl hodiny pěšky. Navíc jsme tam měli být 30 minut před odjezdem, abychom odevzdali batohy do zavazadlového prostoru.
Taxi nás nabralo až v 08:30, díky nízkému provozu ale cesta netrvala dlouho a my byli už za 10 minut na nádraží. Vyměnili jsme vstupenky, odevzdali batohy a nakoupili pití na cestu. Po včerejší zkušenosti jsme si ještě rychle došli na záchod, aby po cestě nevznikl žádný problém.
Jízda začala ne úplně příjemně. Ujeli jsme jen pár kilometrů a z kabinky řidiče vylezl pán, který se chystal nabízet své produkty všem cestujícím. Postavil se přímo vedle mě, aktivoval svůj mikrofon a reproduktor, který mu visel z krku, a rozjel svou přednášku o jeho zboží. Tohle už jsme několikrát zažili a pořád nás to nepřestává překvapovat. Nevíme, jestli má nějakou smlouvu s přepravní společností a nebo prostě jen nastoupí se svým kufříkem plným různých produktů a rozjede svoji show.
Show naštěstí skončila asi už po půl hodině a my si mohli v klidu užívat cestu. Projížděli jsme nádhernou přírodou, která se neustále měnila. Rudé skály a kopce, bílý písek a malé keříky rostoucí podél silnice a vlnící se částečně vyschlé řeky skrz údolí nás nadchly a se nemohli přestat dívat z okna. Cesta z Potosí do Uyuni určitě byla jedna z nejhezčích jízd autobusem na naší cestě.
Na naší čtyřhodinové cestě nebyly naplánované žádné zastávky na záchod a i když jsme si odskočili těsně před odjezdem, přišlo to na nás zas po dvou hodinách. Řidič však nechtěl svolit a zastavit nám. Naštěstí občas stavěl, aby nabral další cestující a tak se nám podařilo na chvíli vyběhnout a schovat se ve škarpě.
Do Uyuni jsme dorazili na minutu přesně, vzali taxíka a jeli na hostel. Na to, že hned vedle města je jedna z hlavních atrakcí celé Bolívie, je město poměrně ošklivé. Trochu připomíná opuštěná města z westernovek. Akorát že tady stojí nedostavěné budovy a všude je spousta prachu. My jsme tady každopádně hlavně proto, abychom objednali tour do Salar de Uyuni, největší solné pláně na světě.
Oběhli jsme pár agentur a dostali všude různé informace. Nakonec se nám povedlo zařídit ten nejlepší program za nejnižší cenu u jedné cestovky a my šťastně odcházeli zpět domů zařídit zbytek věcí.
Zbytek dne jsme akorát plánovali a organizovali. Na večeři jsme zvolili restauraci s místním jídlem, kde přímo před restaurací grilovali různé maso. Nakonec jsme přebalili naše věci, abychom měli všechno potřebné na další 3 dny v malém batohu a šli spát. Zítra ráno nás čeká třídenní výlet po solných pláních a pouštích.Read more