• Cusco - Dag 4

March 13, 2023 in Peru ⋅ ⛅ 24 °C

Omdat Cusco vroeger het centrum was van het Inca rijk, liggen er in de omgeving nog veel goed bewaarde ruïnes, waarvan de bekendste natuurlijk Machu Picchu. Dichterbij liggen er ook een aantal, waarvan er vier langs één weg liggen en na elkaar te bezoeken zijn. Dat hebben we vandaag dus gedaan. De eerste, de Saqsaywaman ruïnes, liggen op loopafstand van het centrum af.

Het complex was een fort met in het midden een groot plaza dat werd gebruikt voor ceremoniële activiteiten en rituelen. Toen de Spanjaarden de boel overnamen, hadden ze niet in de gaten dat wij het 500 jaar later best interessant zouden vinden, want ze hebben een groot deel van het complex uit elkaar gehaald om met de grote stenen Cusco uit te breiden. Die stenen pasten trouwens precies in elkaar, waarvoor geen cement oid nodig was, net als bij sommige eerder ruïnes die ik heb gezien. Ze passen zo goed in elkaar dat er vaak geen papiertje tussen te krijgen valt!

Na een bezoek aan het Christusbeeld dat uitkijkt over de stad, zijn we met een stadsbusje naar de andere ruïnes gegaan, die wat minder groot en minder spectaculair waren. Tussendoor zijn we nog naar een dorpje gegaan dat we iets verderop zagen liggen, om iets te eten. Dit dorp bleek zo klein en stil, dat dit een mislukte poging was... Een voedzame menu del día in Cusco biedt dan altijd een oplossing!