• San José de Chiquitos

May 5, 2023 in Bolivia ⋅ ⛅ 26 °C

Vanochtend heb ik met Paulo afgesproken de Cascada El Velo de Novia te zien. De wandeling begint aan de rand van het dorp en het is maar een kilometer naar de waterval toe. Onderweg waren er veel vlinders, waaronder opvallend heel grote blauw/zwarte. Ik heb hem opgezocht, en ik denk dat het de "Morpho Menelaus" is, ook wel de Blue Morpho. De vlinder heeft een spanwijdte van 12 centimeter, en er werd blijkbaar in de twintigste eeuw op gejaagd door verzamelaars, omdat ie als erg waardevol werd gezien. De waterval zelf was op een heel idyllisch plekjes in het woud!

Nadat we nog samen hebben gelunched, vervolgden we allebei onze weg, allebei een andere kant op. Ik wachtte op de enige bus die vandaag richting Santa Cruz vertrok, en stapte na een uur uit in San José de Chiquitos. San José is één van de zeven dorpen die onderdeel uitmaken van de "Jesuit Circuit". Alle zeven dorpen hebben een kerk van de jzeuïeten. In de zeventiende eeuw kwamen deze lui massaal Zuid-Amerika om de lokale bevolking te bekeren tot hun geloof. Dit lukte aardig, vooral ook omdat zij de lokale bevolking hielpen, in plaats van onderdrukten zoals de Spaanse veroveraars deden. Ondanks hun succes werd de groep uiteindelijk verboden door de Spanjaarden. Wat overbleef, zijn de zeven mooie kerken!

Verder is San José beduidend groter dan Chochís, maar nog steeds stelt het niet erg veel voor, en de middag die ik had was genoeg om alles te kunnen zien. Wel is het een erg mooi dorp, voornamelijk het Plaza Principal en de gebouwen daar omheen!