• Itamar Manor

Camino de Santiago

39-päiväinen seikkaillu — Itamar Lue lisää
  • בוקר צלייני

12. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ ☁️ 10 °C

תיכננתי להתעורר ב-06:20, אך כבר לא ניתן לישון. יש לנו ״שעון מעורר״ בדמות שירה נוצרית מהשעה 06:00. האמת שבכל מקרה אני כבר ער מזה כחצי שעה, וזה דווקא יפה.
    הייתה הפוגה קלה בשירה כאשר היה מתנדב שעבר במסדרון ושר ״Good morning, good morning to you״.
    אחרי ארוחת הבוקר (הדלה — רק פרוסת לחם אחת?!) ביקרתי כמו צליינים אחרים בכנסייה. ויצאתי לדרך

• הגיית שם העיירה — מתח בין התרבויות בשפה

12. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ ☁️ 10 °C

כותבים את שם המקום כ-Roncesvalles. בספרדית הוגים רונצסביי ואילו בצרפתית הוגים רונסבו. ובכלל מסתתר הסיפור הבאסקי, שהם כנראה אומרים Orreaga בכלל. מעניין

• נופים ואנשים

12. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ ☁️ 9 °C

אני חושב שאתמול היה בשבילי איזשהו שיא, גם בגלל היותו היום הראשון, וגם כי הוא היה קשה במיוחד — כמעט כולו עלייה.
    לעומת זאת היום ההליכה הייתה נוחה יותר וגם היה צל ביערות המקסימים, בניגוד לאתמול שבו היה מעט צל. אולם היה קר היום יותר מאשר אתמול, ולפחות זה גרם למזג האוויר להיות נוח להליכה. היה מעט טפטוף ולא יותר.
    צעדתי היום עם גייבריאל מפנסילבניה, נוצרי-קתולי בגילי עם יד אחת, שלא הרחיב יותר מדי אך כן הביע את הרצון להיות צליין בקמינו כדי לחזור לתלם ולדרך הישר. הוא היה קצת חופר, אבל לא נורא.
    הלכתי גם עם Harriet מניו-זילנד, שאמרה שאמנם הנוף כאן דומה לזה שם, אך הבנייה שונה לחלוטין. דיברנו קצת על המיעוט של ניו-זילנד, בני המאורי, ועל הקושי לפתח מודעות לשפה ולתרבות שלהם כמיעוט. זה הזכיר לי את הערבים בארץ, כשכמובן הסיפור מאוד שונה, שם יש עבר קולוניאליסטי מובהק. היא אמרה שהיא שואפת שניו-זילנד תהיה ברבות הימים דו-לשונית, כמו במדינות רבות אחרות, אך הערתי שרק במדינות מועטות לדעתי זה באמת עובד, הרי בישראל למשל רוב היהודים בכלל לא דוברי ערבית, בעוד שהערבים צריכים ללמוד עברית בנוסף ללימודי אנגלית שלומדים היהודים. היא בעצמה לא יודעת את שפת המאורי.
    זכיתי גם ללכת סוף-סוף עם הברנש הבלגי שפגשתי בסן-ז׳אן. מתברר שהוא פיזיותרפיסט, והוא וחברתו בדיוק קנו בית בבלגיה. בזמן שהיא בנסיעת עבודה בשוודיה של כמה חודשים הוא ניצל את ההזדמנות כדי לטייל את הקמינו כבר מצרפת (הוא כבר השלים ארבעה שבועות). בימים האחרונים לפני סנטיאגו יגיע אחיו לטייל איתו. דיברנו על האיחוד האירופי, וכמה שזה פיתוח יוצא מן הכלל, והמצוקה הכלכלית של בריטניה היא הוכחה לזה. הוא טען שרוב מוחץ של הצעירים מבינים את חשיבות האיחוד, והרוטנים הם בעיקר מבוגרים. הגענו לנושא הזה כששאלתי אותו אם יש לו גלישה בטלפון מחוץ לבלגיה, והוא אמר שכן, כי לאחרונה חוקקו חוק באיחוד שהתעריף צריך להיות זהה בכל המדינות, מה שהוזיל מאוד את העלויות. כל הכבוד להם

• חיות המחמד אוהבות צליינים

12. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ ☁️ 13 °C

כיף כשחיות נותנות אהבה. נזכרתי בסקאי כמובן

• יש להם סטייל

12. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ 🌧 12 °C

מחשבה די שטחית על האזור הזה — הם לא מתיימרים להיות מקום מתקדם, תוסס או יעיל. לפעמים אין מדרכה. אבל יש להם סטייל

• מים זורמים

12. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ 🌧 11 °C

ממש יפה ללכת לצד הנהר כאן. ישבתי כאן כשאכלתי ארוחת הצהריים שלי, לצערי עם בגט קשה בן יומיים

• התיעוש לא חמק מנווארה

12. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ 🌧 11 °C

בהליכה יש מפעל גדול, שהזכיר לי קצת את מפעלי אורון במדבר, כי הוא באמת מכער את הנוף והסביבה, וכנראה מזהם. בתמונה אפשר לראות את המפעל, שבמציאות הוא גדול מאוד, יחד עם עמודי החשמל ומתקן חשמלי בהתאם. אך מנגד — אפשר לראות את השביל שחוצה שני שדות מרעה לסוסים. רואים שהסוס השחור משמאל והסוסה הלבנה מימין מביטים זה בזה בערגה, ואני יכול להעיד שכך היה גם מקרובLue lisää

• Open-minded Americans

12. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ 🌧 10 °C

הגיוני שבשביל כזה בחו״ל, האמריקאים שאפגוש יהיו לא שגרתיים. כבר אתמול בתחילת היום הראשון פגשתי זוג Grant ו-Marissa מ-Nashville, ואמרתי להם איך להשתמש במקלות ההליכה והם הודו לי על כך בכמה הזדמנויות. היום הם סיפרו לי שהמניע לצאת לקמינו היה פשוט תשישות (״we were tired״) ולכן לקחו פסק זמן מהעבודה ומהחיים.
    היום בצהריים, בקילומטרים הנותרים לפני ההגעה ללראסואנה, פגשתי זוג נוסף: Dick ו-Ali שגרים ב-Tucson באריזונה. שניהם היו בישראל בתקופות שונות בהתנדבות של כמה חודשים במוסד נוצרי בעיר העתיקה. למעשה הם טיפוסים די הרפתקנים: הם ממשיכים ללכת לאחר הכפר הזה ואינם יודעים איפה יסיימו היום, למרות שגם ההגעה אליו נחשבת מעבר למקטע הסטנדרטי ליום הזה, שבדר״כ מסיימים אותו בכפר לפני. אחרי שהייתה homemaker, אלי הייתה ב-Peace Corps בפיליפינים במשך שלוש שנים (2011-2014). בהתחלה לא ידעתי מה עמדתם על טראמפ וכדומה, אך זה היה ברור כשהיא אמרה שהתביישה בו כמועמד לנשיאות, עוד לפני שנבחר, כשהייתה בשליחות בירושלים. היא כבר שמעה על הדמיון בינו לבין ביבי שלנו מעמית שם שגר בישראל באופן קבוע.
    המניעים שלהם מעניינים גם כן, הם אמנם נוצרים מאמינים, אך זו לא הסיבה היחידה לצאתם למסע. הם באמת נראים open-minded, ודיק סיפר שהוא באמת אוהב להכיר אנשים חדשים. כפי שהם אמרו, באמת האנשים שבוחרים לצאת למסע כזה הם אנשים שנעים ומעניין להכיר. הם הביאו לי כרטיס עם פרטיהם לשמירה על קשר

• התחילו פצעים בכתפיים

12. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ 🌧 9 °C

במקלחת גיליתי שאכן צצים מעט פצעים באזורי הכתפיים, בדומה למה שחוויתי בשביל ישראל. בינתיים לא גדול וגם לא כואב, אולי רק בנשיאת התיק. לא נורא

• בעלי עסקים בקמינו

12. huhtikuuta 2023, Espanja

נזכרתי במשהו. גם בסן-ז׳אן וגם בלארסואנה פגשתי בעלי עסקים — באחד מסעדה והאחר מרכולית — שאינם מקומיים וכנראה היגרו לאזור בעקבות השתתפותם בקמינו.
    בלארסואנה הבעלים אוליבר בכלל בלגי, וגר במקור ליד טימור. הוא טייל בקמינו לפני ארבע שנים ופגש את אשתו לעתיד דריה. הוא החליט שנמאס לו מהפוליטיקה בבלגיה ועזב אותה.
    כנראה הקמינו באמת שינה משהו אצלם

• מעשה בחמישה צליינים

12. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ ☁️ 7 °C

כעת אנחנו מקפלים ישיבה משותפת של כמה שעות עם הצליינים שכאן לבד באלברגה, מחמש ארצות: דרום-קוריאה (בו-מי), בלגיה (טימור), ניו-זילנד (הריאט) וישראל (אני). החמישי הוא מרקו מטורינו באיטליה, בוגר תארים ראשון ושני בפילוסופיה שבדיוק סיים איזושהי התמחות במדעי הנתונים כאנליסט.
    בהתחלה כשהגענו לכאן הבנו שהריאט, בו-מי ומרקו מתארגנים על ארוחת ערב משותפת — ספגטי עם רוטב עגבניות. כמובן הצטרפתי.
    אז הלכנו אני, טימור והריאט למרכול כאן כדי לקנות קצת דברים. קניתי לבוקר בגט וגבינה צהובה פרוסה, היא קנתה בצל לרוטב וטימור קנה לנו יין מקומי (וטעים).
    שתינו יין עם צ׳יפס שטימור קנה, והאמת שזה די עייף אותי.
    ישבנו ודיברנו ולקראת הערב החלה הכנת ארוחת הערב. מרקו די משעשע — מצד אחד ממש ידידותי, מצד שני זה היה מצחיק עד כמה היה חשוב לו אופן ההכנה של הספגטי. לא היה כאן מלח, אז בישלנו בלי, וזו עבירה חמורה מאוד מבחינתו. לדבריו, המלח הוא הדבר החשוב ביותר בהכנת הפסטה. אחר-כך כשהוגש הספגטי כבר עם הרוטב והתגלה מלח, הוא לא הוסיף כי צריך לשים במהלך הבישול ולא אחרי כן. זה היה קצת ביג דיל, ולא נעים בעיניי כי הוא בכלל לא הכין, אלא הריאט בתיאום ובברכתו (הוא לא שש לעזור בבישול, וגם לא היה צורך).
    למרות זאת היה ממש נחמד לדבר ולשבת ביחד כ-4-5 שעות. עכשיו החלפנו פרטי קשר — וואטסאפ, אינסטגרם ופייסבוק, וכולנו גמורים ומתקפלים לישון. אני עוד קראתי קצת על פמפלונה שנעבור בה מחר וקראתי בספר שלי.

• הכביסה הראשונה שלי

13. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ ☁️ 4 °C

אתמול לראשונה כיבסתי בגדים בקמינו. חשבתי פשוט לשלם כמה אירו באלברגה כשתהיה להם מכונה, אבל טימור שטיילתי איתי פשוט הציע לכבס ביד, וכך עשיתי. תליתי לכמה שעות בחוץ ללא הועיל, וזה היה מאכזב אך צפוי. הכנסתי ושמתי על הרגיאטור כל הלילה וכך הכביסה צלחהLue lisää

• ויהי הפונצ׳ו

13. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ ☁️ 4 °C

כשסיפרתי לבעלת הדירה בתל-אביב שאני מתכוון לטייל בקמינו, היא סיפרה שבעצמה טיילה בתחילתו והיא הפצירה בי להביא פונצ׳ו. מתברר שיש לו פורמט מודרני שאפשר לקנות בדקטלון, והוא פשוט מעיל גשם שגדול מספיק כדי לכסות גם את התיק. זה די מגניב.
    השתמשתי בו היום פעמיים כשהיה גשם. בבוקר צליינית צרפתייה מבוגרת באלברגה עזרה לי ללבוש אותו בעצם, כי זה די קשה לסדר אותו לבד. בזמן הלבישה לא חשבתי על זה שכדאי שהשלוקר, הכפפות והחמצוואר יהיו זמינים, אבל הסתדרתי. כעבור כשעתיים הורדתי את הפונצ׳ו ובצהריים שוב לבשתי אותו. ניסיתי לרתום עוברי אורח לעזור לי אך הם נרתעו, אז שמתי לבד.
    אפשר גם לשים לב שלבשתי גם overpants על המכנסיים, גם כן בשל הגשם

• נהר ארגה

13. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ ☁️ 5 °C

זה הנהר שמלווה אותי במסלול בזמן האחרון. מדהים שבישראל יש רק נהר הירדן, וגם הוא לא משהו להתגאות בו, ואילו כאן הוא שוצף וקוצף בלי בעיה.
    זה מאוד רפטטיבי לצלם כל הזמן זרימה, אבל זה באמת יפה ובמיוחד בגשם

• נטוש?

13. huhtikuuta 2023, Espanja

מעניין שההרגשה בכפרים (הנידחים) היא שהם נטושים. אתמול דיברנו על זה עם טימור הבלגי, והוא אמר שיש כפרים כאלה, למשל בצרפת, שחלק מהבתים הם בכלל לא בבעלות מקומית, אלא הם מעין בית נופש שמאוישים רק מדי פעם

• זכות

13. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ ☁️ 6 °C

לטייל בחצי שנה בשני טרקים ארוכים זו זכות עצומה. הלוואי שהייתי יכול ליצור שגרה כזו, מדי כמה חודשים לצאת לטרק של כמה חודשים. יש בזה סיפוק שאין בתיירות טיפוסית בחו״ל.

• דרכים

13. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ ☁️ 7 °C

הרבה מההליכה היום הייתה סמוכה לכביש או קרובה אליו ברמה שנרגיש אותו. כמובן, הוא לא היה סואן כמו בארץ, אבל זה בהחלט הורגש והפריע לי. זה הגיוני שדרך רגלית, גם אם היא אינה מיועדת לכלי רכב, תעבור בסמוך לכביש רכוב, במיוחד כשהשביל הזה עובר בכפרים רבים. כנראה זה הגיוני שזה הורגש היום במיוחד, כי היינו באזור פמפלונה שהיא עיר מרכזית.
    לכן הייתי שמח מאוד שניצלתי את המדריך (הספר), כי הייתה שם חלופה נחמדה לסוף המסלול שהלכה במעין ״פארק לינארי״, דומה לפארק הירקון. על אף ההימור, כי זו דרך שאינה ״מיינסטרים״, וגם כי היא מעט ארוכה יותר, זה השתלם

• ספר ראשון גמור ב-2023

13. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ ☁️ 10 °C

דבר אחד טוב שיצא מהשהות הארוכה מדי בחנות הטלפוניה הוא שסיימתי את הספר שקראתי ״עיני מים״ ומיד התחלתי ספר של המינגווי שכנראה מתרחש בפמפלונה ״וזרח השמש״.
    זה הספר הראשון שאני מצליח לסיים ב-2023, ורק התחלתי אותו בנתב״ג. אז זו התחלה טובה לטיול הזה

• ויקי האמריקאית וגן הפרחים והפסלים

13. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ ☁️ 11 °C

במהלך היציאה מהעיר פגשתי במקרה צליינית אמריקאית בשם ויקי שהסתבכה בהגעה למלון שלה. היא שאלה אותי אם אוכל לעזור לה למצוא אותו, וכך תוך כדי שיחה היא סיפרה שבעלה המנוח וגם בעלה הנוכחי יהודים, ואפילו האחיין שלה עלה לארץ.
    אחרי שהצלחנו למצוא את הדרך למלון, נפרדנו והיא המליצה ללכת לגן הפרחים ליד וכך עשיתי

• פמפלונה, בירת נווארה

13. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ ☁️ 10 °C

פמפלונה היא חביבה. הכניסה נעימה ושילבו יפה את חומות העיר העתיקים עם ההרחבות שמן הסתם נעשו. בכללי כיף להסתובב בעיר אירופית ובסמטאותיה.
    שמתי לב שאני נוטה לנסות לחפש מקבילה למה שאני רואה כאן בקמינו. נניח אמרו שפמפלונה היא עיר אוניברסיטאית, אז חשבתי על באר-שבע. ומצד שני, בהסתובבות כאן בסמטאות היא הזכירה לי את תל-אביב בעיצוב. לכן בעצם אני חושב שעדיף להימנע מלחפש מקבילה כל הזמן, כי כנראה יש כאן ייחוד שאני פשוט לא בקיא בו

• תהפוכות

13. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ ☁️ 10 °C

הגעתי לפמפלונה ב-11:40, במחשבה לשהות בה שעה-שעתיים ולהמשיך בדרכי לכפר הבא ושם ללון. התוכנית הייתה לעשות קניות וגם ליהנות מהעיר.
    אחרי שהסתובבתי קצת, אכלתי וזה היה נחמד מאוד. הלכתי לבית קפה הומה.
    אחרי כן יצאתי לקניות, קודם כל כרטיס SIM. בהתחלה הלכתי לחנות אחת והמתנתי כ-50 דקות בתור, גם להם יש ״פטור מתור״ לאזרחים ותיקים. אז התברר שאין להם מה שרציתי, וכך בעוד שתי חנויות אז ויתרתי.
    אז הלכתי למרכול Carrfour שאמור להגיע בקרוב לישראל. קניתי שם תיונים כי לא היה קרם הגנה או ״נמס בכוס״. בדקטלון קניתי טבעות כדי לשים את הסנדלים מחוץ לתיק וגם קרם הגנה, שאותו אני כבר מחפש מאז הגעתי לספרד (קניתי בישראל אבל העדפתי לא להסתכן שתהיה בעיה בביטחון בנתב״ג. כנראה חששתי לשווא).
    אז הלכתי בדרכי לכפר הבא והלכתי להנאתי, בערך כ-3 קמ׳ כדי לצאת מפמפלונה ואז עוד כ-2 קמ׳. בהגעתי לשם בסביבות 17:00 נודע לי שאין שם אלגברה בכלל, למרות שאמורים להיות שניים (כנראה נסגרו בתקופת הקורונה). הוכיתי בתדהמה וחזרתי חיש מהר באוטובוס לפמפלונה בעייפות רבה. כשהגעתי לשם עברתי ליד חנות טלפוניה שראיתי מיד כשהגעתי לפמפלונה ודילגתי עליה. אז הפעם נכנסתי בתקווה שמשהו ישתנה, ושם חיכיתי כ-20-30 דקות. כשהתייאשתי ובאתי לעזוב פתאום ניגשו אליי והתברר שאין להם מה שרציתי למרות שהיה כתוב שם.
    הלכתי לאלגברה הגדול וחיכיתי לאחראי שהיה עסוק כי המים החמין לא עבדו (חשוב). כשסוף-סוף נכנסתי להתקלח, ביציאה דרכתי בטעות על המשקפיים, וזו כבר הייתה שערורייה כי הן נפגעו. חיש מהר התלבשתי ויצאתי לחנות המשקפיים הקרובה, ושם לא עזרו לי, ובחנות אחרת הצליחו להבריג מחדש רק עם בורג אחד, כי החור השני נהרס. אז המשקפיים כעת גוף אחד אבל לא לגמרי סטטי. אמנם זה לא פתרון טוב, כי הן עדיין עקומות ולא יושבות כל כך טוב—הן לא יציבות בפרט כשאני מתכופף—אך לפחות יש לי משקפי שמש אופטיות, והעיקר: מעתה ואילך הערב החל להשתפר!
    קניתי כרטיס SIM שרציתי בחמישה אירו (כעת אני עם מספר ספרדי שאני אפילו לא יודע מהו עדיין) ואז רכשתי בירה.
    הכנתי לי ״נמס בכוס״ שקניתי ביציאה מפמפלונה וישבתי עם ארבע נשים, שתיים מבוגרות ושתיים צעירות.
    שתי המבוגרות היו אליזבת (Elizabeth Chiveron) ממקסיקו, שחיה תקופה בלוס-אנג׳לס, ו-Lourdes Gomez (Kessler) שנולדה בקובה, גדלה בצפון ספרד ואז היגרה שוב עם משפחתה לניו-יורק ואז מיאמי. היא נשואה ליהודי וילדיה למדו בבתי-ספר יהודיים, והיא בעצמה שוקלת להתגייר, מחשבה די אירוני כצליינית נוצרית.
    הצעירות היו Lorea ו-Naora שהן בעצם באסקיות ובמקור מ-Usurbil. הן בנות 19 ולומדות באוניברסיטה חינוך לבית ספר יסודי וכימיה (בהתאמה). מבחינת מגורים קרוב יותר בשבילן ללכת ב״קמינו נורת״ אך הוא קשה יותר. צליין השאיר פסטה שהכין אתמול עם פתק, אז חלקנו אותו, והצעירות השאירו לנו מה חביתה שלהן.
    היה כיף לשבת איתן, הבאסקיות המליצו על מנה בשם Ajoarriero שאני מקווה למצוא בכפר הבא, ובכלל הן צחקו הרבה סביב איזשהו סרט שובר-קופות ספרדי שעוסק בבאסקים בצורה משעשעת אך סטריאוטיפית לדברי אליזבת בשם Spanish Affair. גם פגשתי גם את הקוראנית וגם את הקוריאני שנחר במטבח.
    בקיצור, זה היה היום הכי אינטנסיבי עד כה. היום הראשון של ההליכה היה העצים ביותר מבחינה גופנית, אך כאן היה אפקט מצטבר יחד עם אותן תהפוכות מדוברות

• כמה אנשים פוגשים בערב אחד באלברגה

13. huhtikuuta 2023, Espanja ⋅ ☁️ 11 °C

ישבתי עם צ׳ה-הו וג׳ין, במקור שניהם מדרום קוריאה אך כיום חיים בצרפת. ג׳ין חיה בפריז 20 שנה כקונדיטורית, והוא הגיע לשם לפני כשלוש שנים, שם הכירו והתאהבו והפכו לזוג. גם הוא שף (לבישול). כעת הם גרים בדרום צרפת וטיילו ב״קמינו נורת״ אשתקד ונהנו מאוד. אמרו שהיא אכן קשה יותר גם בתוואי וגם בזמינות האלברגה (לא ניתן להזמין מקום מראש, פשוט צריך לצאת מוקדם בבוקר ולהגיע לפני שיתמלא).
    כשישבתי איתם הייתה גם סימונה ממילאנו, בת 24, תיכף 25, שבדיוק סיימה לימודי משפטים (רלוונטי!). אצלם הלימודים נמשכים חמש שנים, זה נשמע קשוח. וזה לא כולל הסמכה לעריכת דין שהיא איננה מתכוונת לעשות, אלא כנראה להשתלב במגזר הציבורי.
    זוג דוברי ספרדית בלבד שאני פוגש כמעט מדי יום, מחליפים מילות שלום ולא מעבר. סוף סוף יזמתי ושאלתי אותם את שמותיהם: כרמן וחוזה.
    בסיום הערב ישבתי עם גייבריאל, יעקב וסימונה, יחד עם עוד כמה גרמנים, ביניכם אלכס ודניאל. זה היה די משעשע לראות את אלכס מבשל ארוחת ערב מאוחרת מאוד, באזור 20:00 ואילך.
    אחרי כן ישבתי קצת עם בו-מי והצטרפה גם רח׳ינה מגואטמלה. היא סיפרה לי בצחוק שגוואטמלה וישראל הן ידידות קרובות, וזו אפילו אחת מהמדינות היחידות בעולם שהעבירה את השגרירות שלה לירושלים. הופתעתי שהיא מודעת לזה בכלל