• Ania Kochańska

Japan Edge Tour 2023

A 17-day adventure by Ania & Maciek Read more
  • Śniadanko

August 25, 2023 in Japan ⋅ ⛅ 26 °C

Tylko w tym hostelu mamy śniadania na miejscu - a są fantastyczne, indeed.
    Do talerzyka smakowitości dobrać możemy zupę miso, ryż, do tego słone, marynowane sliwki (są TURBO słone!!), zimne i ciepłe picie.Read more

• Pagoda

August 25, 2023 in Japan ⋅ ⛅ 28 °C

Co ciekawe, kanji nad wejściem nie istnieje. Nazywa się seika ale pochodzi od narodu który zamieszkiwał tereny wzdłuż jedwabnego szlaku, ale już nie istnieje. Nikt już nie może go przeczytać, ale pozostał jako symbol nad wejściem do buddyjskiej pagody jako symbol.

Cała pagoda wybudowana była bez użycia jednego gwoździa. To ogromne, drewniane klocki lego (jak zresztą większość budowli tutaj) - wszystko składa się na zakładkę - to wszystko po to, by w przypadku trzęsienia ziemi budynek się nie zawalił, tylko "chodził".
    Używana jest do przechowywania zwojów z modlitwa mi buddyjskimi.

Z tym budynkiem wiąże się pewna historia - otóż koło 30 lat temu, po wielkim trzęsieniu ziemi przychodził pod nią pewien starszy pan. Rozkładał zydelek, siadał i tak siedział cały dzień. Codziennie. Przez 3 miesiące.
    W końcu strażnik zapytał go, co tam tu robi, czy wszystko w porządku.
    Pan milczał, ale po chwili odpowiedział "5 cm w prawo". Okazało się, że był emerytowany konserwatorem zabytków, ale nawet na emeryturze kochał budynek pagody i oczami wypatrzył jak przechyliła się pagoda po trzęsieniu ziemi. Sprawdzono to później komputerowo - miał rację. Była przechylona o 5cm w prawo. A że to wielkie klocki lego, rozebranie cała pagode i postawiono od nowa, prosto.
    Niestety nie ma już nigdzie takiego drewna, więc jeżeli cokolwiek się zniszczy, już jej nie odbudują.

• Świątynia buddyjska

Dotarliśmy do swiatyni.
    Przed nią jest pudełko wotywne, do wrzucania pieniążka.
    W środku jest budda, ale jest za wcześnie - budda jeszcze śpi.
    Chryzantemy na budynku są symbolem cesarza.

Przed świątynia jest duże kadzidło.

Na koniec napisaliśmy wish na drewnianej tabliczce (w sumie napisałam ja, a Maciek wspiera moje życzenie 🙈) i powiesiliśmy je na płotku, gdzie wiesza się życzenia. Panie Buddo, proszę o wsparcie 😉

• Świątynia shinto

August 25, 2023 in Japan ⋅ ⛅ 28 °C

Wyobrażacie sobie by koło katolickiego kościoła w Polsce ktoś wybudował meczet? Nie ma opcji. A w Japonii peace, tuż koło swiatyni buddyjskiej stoi świątynia shinto, w tym samym kompleksie. I nikt nie ma nic przeciwko.

Na początku ścieżki do swiatyni stoi brama Tori. Zastanawiacie się dlaczego są na niej kamyki? Był taki przesąd, że jeżeli rzuci się kamyk i jednym rzutem wrzuci się go na bramę, rzut miało się szczęście. Ale, żeby nie było za łatwo, praworęczni panowie muszą rzucać lewą ręką. Panie są uprzywilejowane i mogą prawą 🙈

• Ryoanji temple

August 25, 2023 in Japan ⋅ ⛅ 29 °C

Piękna świątynia z ogrodem zen.
    Przed wejściem ściągamy buty i z uwagi, że to miejsce do medytacji i kontemplacji zachowujemy się cichutko.
    W środku jest ogród zen - z kamieniami czesanymi w równiutkie, geometryczne wzory. Jest tu miejsce do tego by przysiąść i się zamyślić.

Za to przed wejsciem była "świątynia ochłody" 🤣 wiatrak z mgiełką, który był niezwykle popularny wśród naszej grupy 🤣

• Ryoanji temple cd

August 25, 2023 in Japan ⋅ ⛅ 29 °C

Siedzimy, oglądamy. Widoki są piękne, wszystko zadbane w najmniejszym detalu.

Kapłani w świątyni codziennie czeszą kamienie w ogrodzie zen.

Stanęłam w miejscu, gdzie widać wszystkie 15 kamieni w ogrodzie. Kto widzi wszystkie 15?:)Read more

• Kinkaku-ji

August 25, 2023 in Japan ⋅ ⛅ 31 °C

Odwiedzamy złotą świątynię. Wita nas wejście z wodną mgiełką 🧡

Złoty pawilon był rezydencją szoguna (choć w sumie nigdy tu nie mieszkał).
    Pokryty jest 24k złotem. Wiecie ile kg złota potrzeba by pokryć taki pawilon?

...tylko 2kg. To bardzo cienkie płatki złota położone na elewacji.

Historia związana z tym miejscem - w 1950r 17-latek ją podpalił. Stała od 500 lat i spłonęła w kilkanaście minut. Gościa aresztowano, a gdy policjant go skuwał licealista nie rozumiał o co chodzi "nie chciał Pan zobaczyć jak płonie?"

Na kolejnych zdjęciach jest źródełko dla cesarza i toaleta (to miejsce z daszkiem) - żeby było śmieszniej, nurt rzeczki leci od kibelka, do ujęcia wody 🙈

W jeziorku dookoła pałacu pływają karpie - zwykłe, ale również złote. Ile kosztuje zakup takiego złotego karpia, jeśli chcielibyście go do stawu w ogródku?

... Cena zaczyna się od 5000 dolarów. Złoty karp ma rodowód, dostaje się certyfikat. Zatem na bogato.

Będąc w temacie jeziorek, są na nich wysepki, czasem kamienne latarnie/świątynie. Wierzy się, że na wyspach jest niebo i mieszka tam budda. Zmarli przeprawiają się przez wodę, by dotrzeć do nieba, budda ich tam wita.

Widzieliśmy również pawilon herbaciany - strzecha jest zrobiona z cieniutkich patyczków pokrytych mchem - to szczyt piękna Japońskich budynków - bliskość natury.

Na koniec wylosowaliśmy wróżbę - i Maciek i ja mamy "zwykłe" szczęście (bo może być jeszcze małe szczęście albo wielkie szczęście). Jeżeli nie jest się zadowolonym z wróżby, można ją zawiązać na sznureczku koło swiątyni, na szczęście.

• Stop w konbini

August 25, 2023 in Japan ⋅ ⛅ 32 °C

"kombini" to skrót od "convienience store". W tym wypadku jest to 7 eleven. Kupiliśmy lunch, ręczniki do twarzy (wspaniała sprawa) i kwintesencję anime, czyli melon pan (słodka bułka wyglądająca jak melon).

Posiłki pracownik może podgrzać na miejscu. Nasz składał się z warstwy z mięskiem, jajeczkiem i tofu, a pod spodem był ryż. Pycha ❤️

Ciekawa sprawa, tu też mają hyzia na punkcie pakowania wszystkiego w folię. Nasza pasta do zębów też jets zafoliowana 😳

• Wracamy do hotelu

August 25, 2023 in Japan ⋅ ⛅ 32 °C

Wracamy autobusem do hostelu, by zrobić przerwę na czas największego upału.
    Mamy bilety jednodniowe na komunikację miejską. Japońskie autobusy są krótkie (nie ma przegubowych). Wsiada sie wejściem na środku, a wychodzi z przodu. Wychodząc należy kupić bilet lub odbić kartę lub bilet jednodniowy taki jak nasz. Jak sobie możecie pewnie wyobrazić jak grupa taka jak nasza, 20 osób wsiada to trudno może być się przecisnąć. Na szczęście rano nikt nie chciał przed nami wysiadać, a w drodze powrotnej było na tyle luźno, że ludzie mogli przejść.

Inna ciekawostka - autobusy w Kioto się spóźniają. Bardzo 🙈 ale żeby je przywołać wystarczy zacząć jeść prowiant z konbini, przyjeżdżają dokładnie w połowie jedzenia 😂

Na zdjęciu kilka domów w okolicy przystanku.
    Pytaliśmy Hiroshiego czy drogo jest postawić dom w Japonii - otóż drogo, nie drogo, ale bardzo trudno uzyskać pozwolenie. Najtrudniejsze jest spełnienie norm przeciw trzęsieniu ziemi. Więc ludzie raczej nie budują nowych domów.
    Ale z innych ciekawych rzeczy, nawet zagraniczni mogą kupić dom. Nie ma obostrzeń, nie trzeba mieć obywatelstwa.
    Ponadto, żywotność japońskich domów jest dużo mniejsza niż polskich - około 30 lat. Trzeba regularnie wymieniać elementy, updatować - z uwagi na ogromną wilgotność i trzęsienia ziemi. Z uwagi na te drugie, konstrukcje też są inne niż u nas. Domy wyglądają tu może na staromodne, ale w środku są najnowsze technologie, żeby domy wytrzymywały mniejsze trzęsienia ziemi lub poskładały się odpowiednio przy większych. Z podobnej przyczyny toalety w Japonii są osobnym elementem - cała toaleta jest gotowym prostopadłościanem. Ułatwia to czyszczenie i w razie trzęsienia, składa się (czy raczej łamie) w określony sposób.

• Niespodzianka - deszcz

August 25, 2023 in Japan ⋅ ⛅ 32 °C

Nagły deszcz - jak szybko przyszedł, tak szybko zniknął. Ale był dość konkretny. Widziałam też ogromną modliszkę 😳

Przy okazji deszczowego odcinka, mały podgląd jak wyglądają pokoje (mind, że mieszkamy tam w 6 osób, a gdzieś trzeba trzymać walizki i buty 😂)Read more

• Szalona organizacja na dworcu

August 25, 2023 in Japan ⋅ ⛅ 29 °C

Jest tu osobna funkcja organizatora ruchu na dworcu autobusowym - żeby nikt w siebie nie wjechał Pan pokazuje kto wjeżdża, kto wyjeżdża, w tym czasie ktoś parkuje. Szaleństwo.

A dla podróżujących na danym przystanku do każdej linii są osobne kolejki - żeby było wiadomo kto czym jedzie, ot co.Read more

• Świątynia włosów

August 25, 2023 in Japan ⋅ ⛅ 29 °C

Odwiedziliśmy świątynię włosów. Dzwoniąc dzwonkiem, a później wykonując dwa ukłony, dwa klasnięcia i jeden ukłon możemy zapewnić sobie przychylność bóstwa, które pomoże nam jeżeli mamy próblem z włosami lub jesteśmy fryzjerem.

Przed świątynią rośnie mnóstwo lotosow. Nie tak dawno temu, podczas wykopaliska archeolog znalazł tu pod starym budynkiem nasionko lotosu, które przeleżało tam 2000 lat. Zasadzone szybko przerodziło się w całe pole lotosów 🧡

• Arashiyama

August 25, 2023 in Japan ⋅ ⛅ 29 °C

Góra Arashiyama jest CAŁA osadzona sakurami.
    Szogun kazał samurajom zasadzić drzewa są kury na całej górze, przez co w marcu-kwietniu cała góra jest różowa ❤️

• Cd lasu bambusowego i uliczka Arashiyama

August 25, 2023 in Japan ⋅ ⛅ 28 °C

Po wyjściu z lasu bambusowego odwiedziliśmy uliczkę koło Arashiyama station. Tam mieliśmy chwilę wolnego, by poeksplorować. Znaleźliśmy sklep z pałeczkami, z Rilakkumą, sklepik z mochi a także masę knajpek z różnymi jedzonkami. Knajpy wystawiają plastikowe modele swojego menu, zachęcając do wejścia i ułatwiając wybór.

Zobaczyliśmy również stację kolejową Arashiyama i tam w budce zjedliśmy takoyaki (to kuleczki z ośmiornicy w cieście na patyku). Na stacji była też wystawa "kimono forest" i w szklanych tubach prezentowały się przeróżne wzory kimon.

Po zbiórce poszliśmy do konbini zakupić kolację. Po śląsku, zaczęliśmy z Maćkiem od deseru - dla Maćka ciasteczko z kremem, dla mnie mochi z czerwoną fasolą adzuki.

• Relaks w onsenie

August 25, 2023 in Japan ⋅ 🌙 27 °C

Po całym dniu zwiedzania przyszedł czas zmyć z siebie pot. Tym razem w tradycyjnej japońskiej odsłonie - onsenie. Nie będzie tu zbyt dużo zdjęć, ze względów, że korzysta się z onsenu zupełnie bez ubrań 🙈
    Ale na zdjęciu wejście, za nim zostawia się buty. Potem jest szatnia z umywalkami i toaletą. W szafkach zostawia się wszystkie rzeczy i ubrania, by przejść do pomieszczenia z basenem. Tam bierze się stołeczek i siada na nim na stanowisku do mycia - jest tam kran i prysznic, mydło, szampon i odżywka. Myjemy się na stołku, spłukujemy i następnie czyściutcy wchodzimy do basenu z gorącą wodą. Ten był kafelkowany, ale zdarzają się takie naturalne, z kamieniami, pod gołym niebem.

Jest mega ciepło i przyjemnie. Polecam, 10/10.

.. A żeby rozwiać wszelkie wątpliwości, panowie i panie mają osobne onseny 😉

• Rzeka Kamo

August 26, 2023 in Japan ⋅ ☀️ 28 °C

Nad Kamo kawa rozciągają się tarasy, na których wieczorami bogaci ludzie imprezują. Rezerwować trzeba miesiące, a nawet lata do przodu, a cena od głowy to ok. 500 dolarów.

• Fushimi Inari cd

August 26, 2023 in Japan ⋅ ☀️ 27 °C

O rety, to był kawał wycieczki.

Około dwóch godzin zajęło nam obejście góry, różnymi ścieżkami.
    Fushimi Inari Taisha jest domem kami Inari (bóstwa płodności, rolnictwa i szczęśliwej rodziny), a cała góra obsiana jest bramami torii wszelkiej wielkości - od malusich po wielkie - ufundowanymi przez wierzących. Mając odpowiedni budżet, można sobie taką bramę postawić. Ołtarzyków i bram strzegą lisy (kitsune) będące posłannikami kami Inari.

O ile na początku turystów było sporo, to po wejściu na sam szczyt, co oczywiście zrobiliśmy, było ich naprawdę niewielu, więc udało nam się zrobić trochę dobrych zdjęć 🧡

Na samym szczycie była kapliczka, gdzie wrzuciliśmy pieniążek.

Na samej górze weszliśmy również do sklepu z pamiątkami, gdzie starsza Pani miała pluszowego kotka Jiji 🧡

Robilismy też questy poboczne i chodziliśmy bocznymi ścieżkami. Jedna z nich była naprawdę stara i przygodowa, ale w ktoryms momencie na środku drogi pojawił się pająk-straznik, a że ja szlam pierwsza, zrobiliśmy w tył zwrot w zorganizowanym pośpiechu 🙈

Spotkaliśmy Panów pracowników, którzy wycinali jedna z bram piłą łańcuchową - ale nie wiemy z jakiego powodu - muszę o to dopytać Hiroshiego!

Był też Pan z Australii na work and travel, już od 7 miesięcy, który zfotobombował zdjęcie, które robiłam Maćkowi. Był bardzo zabawny, wziął sobie za quest fotomombing każdego zdjęcia, które zobaczy, że ktoś robi 😂

Na dole zakupiłam też książeczkę do goshuin stamp oraz nabyłam swój pierwszy stamp. Goshuin stamp to pewnego rodzaju zabawa w zbieranie - w każdej swiatyni jest stacja, gdzie takie się wykonuje. Za drobną opłatą Pan lub Pani kaligrafuje stronę i przybija pieczątkę. Dotyczy to świątyń w całej Japonii i stanowi świetną pamiątkę 🧡