• La Fortuna

October 24, 2022 in Costa Rica ⋅ 🌧 27 °C

Wandeltocht op de vulkaan en excursie naar een cacaoplantage staat er vandaag op het programma. Na het ontbijt gaan we naar het vertrekpunt van de wandeltocht, die 2 uur zal duren. La Fortuna ligt op 700 meter boven zeeniveau en we lopen zo’n 200 meter de vulkaan op. De top van de vulkaan bevindt zich in de wolken maar als we mazzel hebben kunnen we vandaag de hele vulkaan zien. Het pad begint vrij breed, wordt steeds smaller en je moet ook goed opletten hoe je de volgende stap op de stenen zet. Beneden kun je een grote tak pakken die je kan gebruiken als wandelstok: best handig op bepaalde momenten als steunpunt. Aan de warmte en luchtvochtigheid raken we gewend echter het is weer aardig zweten geblazen. Na ruim een uur wandelen bereiken we ons hoogste punt van de tocht, nemen een pauze en wat foto’s en genieten van het uitzicht. Naar beneden kost minder inspanning maar is eigenlijk lastiger: zeker waar klein grind ligt kun je eenvoudig wegglijden. Bij het eindpunt kopen we een lekker koude frisdrank en is WiFi beschikbaar, hier proberen we contact op te nemen met het thuisfront, wat niet heel soepeltjes verloopt. De top van de vulkaan is bijna zichtbaar, later in de middag zien we de vulkaan helemaal.
    Als lunch halen we bij het plaatselijke bakkertje verschillende lekkere broodjes en later in de middag gaan Edith en Peter mee met de optionele excursie naar een ecologische cacao plantage. Interessant hoe de muskieten, vliegjes en andere insecten samen werken in het chocolade productieproces. De plaatselijke gids vertelt in een rap tempo over het fermentatie proces, laat ons ook proeven van de slijmerige cacaoboon uit de vrucht en legt nadrukkelijk het verschil uit tussen dit productieproces op ecologische wijze ten opzichte van het commerciële productieproces. Op deze plantage groeit onder andere ook koffie, groene peperkorrels, rozemarijn en koriander. Ook mogen we onze eigen chocoladereep maken: met gemalen cacaobonen, vanille, bruine suiker, koffie en nog wat andere ingrediënten komen we een eind maar het eindresultaat smaakt uiteindelijk nergens naar😀 Aan het eind van de tour zien we vulkaan in zijn geheel en worden er nog wat foto’s genomen.
    Het diner is weer gezamenlijk in een lokale ‘vreetschuur’ maar het eten is prima en de porties op de Amerikaanse toeriste afgestemd: groot dus.