• 4.dan: Bimmah Sinkhole-Wadi Shab

October 29, 2025 in Oman ⋅ 🌙 27 °C

Vstajamo kar s soncem, okoli 6ih, saj je dan kratek, temperature pa se s prihodom sonca pospešeno dvigujejo. Od 11ih do 14ih je vrhunec vročine, od oka, okoli 35, verjetno celo 35+, vendar je suha vročina, tako da ni tako hudo kot se bere. Po 15ih pa je občutek kot je pri nas poleti po 17ih, ob 18ih pa je že tema. Zjutraj in zvečer je kar akcija, vsi sodelujemo pri postavljanju oz. podiranju šotorov in pripravi obrokov, tako se zjutraj hitreje odpravimo dalje, zvečer pa hitrje nafilamo lačne želodčke. Kajti čez dan so bolj hitre malice tako mimograde, saj zaradi vročine in akcije niti ne čutimo hude lahkote.
    Tako nam je uspelo, da smo bili ob 8ih že v Bimmah Sinkhole, podornici s sladko-slanim jezerom zelene barve, polnim lačnih ribic. Zaradi zgodnje ure smo bili edini kopalci, tako smo bili deležni poštenega grickanja in žgačkanja s strani ribic. Otroci pa se kazali tudi mišice ob vodnem plezanju. Potem pa v nekaj km oddaljen Wadi Shab. Wadiji so rečne struge, nekatere so večji del leta povsem suhe, nekatere pa imajo del vodnatih odsekov in tolmunov. V primeru dežja pa je značilno, da se zaradi slabe prepustnosti kamenim, zelo hito napolnijo z vodo in se spremenijo v široko, blatno in deročo reko.
    Pot v Wadi Shab se začne s čolnom, s katerim te pripeljejo na drugo stran reke, potem pa dobre pol ure hoje po poti po bolj kot ne suhi rečni strugi, obdani z visokimi rdečimi stenami najrazličnejših oblik. Tu pa smo prvič v teh dneh srečali kar precej turistov, večinoma ne vajenih hoje po takem terenu. Pot sicer ni zahtevna, niti strma, je pa na sončnih predelih vroče, zaradi obiskanosti pa so skale na poti zlizane. Ko se pot konča, se začne vodnati del, zato nahrbtnike in obleke odložiš, se preoblečeš v kopalke in nadaljuješ s plavanjem po strugi navzgor. Voda je topla in večinoma kar globoka, ob straneh so skale, super za skakanje za naše male opice. Na koncu struge se skale zožijo, tako da greš nekaj metrov skozi špranjo,dovolj široko za glavo in prideš v votlino z globoko vodo in s slapom. Res lepo in edinstveno😍Zato pa je ta wadi tudi tako priljubljen in vse bolj obiskan. Prezlji so rekli,da so bili 2018 v votlini sami, tokrat nas je bilo krepko čez 20 naenkrat. Kar pa nas ni pretirano motilo, vseeno je wadi tako dolg, da se ljudje porazgubijo in se najdejo manj obiskani tolmuni, sploh za pogumne skakalce. Tako smo vročino preživeli v čofotanju in skakanju v tolmune. Potem pa je sledil popoldansko-večerni ritual, v mošejo po vodo, iskanje primernega prostora za spanje . No, pri tem smo res hecni, prostora kar ga srce poželi,mi pa iščemo ideal, se vozimo sem ter tja preden se nekje utaborimo in če nam uspe postavimo šotore tik pred temo, če ne, pa v soju avtomobilskih luči. Drugače pa nadvse uživamo v stilu "manj je več." Minimalizem z nami in okoli nas ter maksimalna sreča in hvaležnost v nas 🤗