Tik skaisti, ka aizmirstu elpot
March 1 on the Philippines ⋅ ⛅ 30 °C
Rītu iesāku ar pastaigu cauri Port Barton pilsētai, tā sastāv no dažām mazām ieliņām un aptuveni kilomentru garu pludmales zonu-ostu, kur pacietīgi rindās sastājušās laiviņas un gaida savus klientus. Centrālā ieeja pludmalē līdzinās pusiesāktai ēkai - betona kluči salikti improvizētu pakāpienu funkcijas nodrošināšanai, katrs pakāpiens citā augstumā un es iesmeju, ka uz šo pludmali laikam jānāk tikai skaidrā. Paēdam brokastis, šorīt paņemu augļu plati un smūtija bļodu, augļi šeit ir ļoti garšīgi, īpaši jau mango un ananāsi. Uzzinu, ka Port Barton apkārtnē esot skaistākie koraļļu rifi Filipīnās, ko es ļoti vēlos redzēt. Lēnām brokastojot, uz vienas no laivām sāk skanēt Bermudu divstūra dziesma skaidrā latviešu valodā. Tas uzreiz paceļ garastāvokli un jūtos gaidīta uz laivas!
Pavisam drīz kāpjam uz laivas, lai uz tās uzkāptu, ir jāizbrien līdz ceļiem ūdenī, tādēļ lieti noder gumijas čības. Mums šodien paredzētas sešas pieturas un esmu patīkami satraukta par plānoto piedzīvojumu. Braucot ar laivu, fonā skan latviešu dziesmas un mēs dziedam līdzi, izbaudu katru sekundi - sauli, vēju, siltā ūdens šļakstus un laivas maigo viļņošanos.
Pirmā pietura ir vismaz pāris kilometrus no krasta un mana pirmā doma, vai tiešām būs uz piekrasti jādodas peldus, tomēr izrādās, ka nē, šeit vērosim jūras zvaigznes. Jūras viducī ir iespēja izkāpt no laivas un ūdens dziļums ir apmēram līdz celim. Mēs ejam labu gabaliņu un sajūtas ir diezgan episkas - es stāvu seklumā, bet piekraste ir tālu prom no manis. Kamēr aprodu ar šo sajūtu, pamanu pirmo jūras zvaigzni - tā ir pavisam neparasta - dzeltenīgi brūnīga un vairāk atgādina vaska sveci vai marcipāna figūriņu nevis zemūdens iemītnieku, ir ļoti interesanti tās vērot, saņemu instrukcijas, ka jāstaigā uzmanīgi, lai neuzkāptu tām virsū, kā arī tās nedrīkst aiztikt, ja šodien lietots sauļošanās krēms, kā arī tās nedrīkst izcelt virs ūdens, jo tad tās mirstot. Tā kā visi esam lietojuši sauļošanās krēmu, skatāmies uz jūras zvaigznēm tikai ar acīm.
Nākošā pietura ir snorkelēšanas pietura jeb laivas apstāšanās pie koraļļu rifa, kur ar acu masku un elpošanas caurulīti ir iespēja apskatīt zemūdens pasauli peldot - galvenokārt koraļļus un dažnedažādas zivis. Velku snorkelēšanas masku, lecu ūdenī un baudu zemūdens pasauli - tā ir tik krāšņa un klusa, tā mani sajūsmina.
Kad atgriežamies laivā, redzu, ka laivas apkalpes komandā esošie trīs draudzīgie filipīnieši jau iekurinājuši laivas malā uzmontēto grillu un sāk smaržot pēc ēdiena, kas liek saprast, ka drīz klāt jau pusdienas laiks.
Pēc brīža piestājam salā - ar baltām smiltīm, palmām, šūpolēm un iespēju pa klinšu taciņu doties 10 min pastaigā uz pavisam vientuļu pludmali. Mēs ar draudzeni laiskojamies saulē, šūpojamies šūpolēs un pavisam drīz laivas puiši nes ēdienu un klājam improvizētu galdu piknika veidā. Pamanu apkārt skraidām vienu gaili. Neierasti redzēt gaili pludmalē. Ieturam pusdienas pie okeāna, viss garšo fantastiski labi, īsti nevar saprast, vai laivas apkalpe ir speciālisti laivošanas jomā vai arī šefpavāri, ēdiens ir tik gards, ka esmu pārliecināta, ka restorāniem būtu vērts pie šiem puišiem pamācīties gatavot. Mums tiek pasniegts grillēts tuncis, cūkgaļa, vistas gaļa, nūdeles ar dārzeņiem, rīsi, baklažāna salāti, saldo kartupeļu sautējums, dārzeņi un sajūsmas saucienus izsauc augļu plate, kas noformēta mākslinieciski. Augļu platē, kā jau ierasts, mani favorīti ir mango un ananāsi, arī banāni - tie šeit garšo un izskatās citādi - to mīkstums ir rozīgs un tekstūra sulīgāka un saldāka.
Pēc pusdienām, dodamies īsā pārgājienā pa klinšaino taciņu uz apslēptu pludmali, kurā nav neviens cits cilvēks, izņemot mūs. Mums seko pludmales suņi, it kā rādot ceļu, it kā pieskatot mūs. Gailis gan palika iepriekšējā pludmalē. Prieks vērot suņu prieku lēkājot pa viļņiem un peldoties, un man gribas darīt to pašu.
Pēc laiciņa mums jādodas tālāk ar laivu, un nākošā pieturvieta ir snorkelēšanas pauze 2-3 metrus dziļā piekrastes zonā Turtle bay jeb Bruņurupuču līcis, kur it kā bieži varot novērot jūras bruņurupučus. Iespējamība ieraudzīt jūras bruņurupuci brīvā dabā, manuprāt ir maza, bet tas nemazina manu entuziasmu doties snorkelēt. Kādu brītiņu peldam un uzmanīgi vērojam apkārtni un tad pēkšņi es ieraugu bruņurupuci, kas mierīgi dzelmē ēd jūras zāles. Es vēroju to ainu un nespēju noticēt, ka es to piedzīvoju nevis skatos televizorā. Aiz sajūsmas man gribas spiegt un iekniebt sev, lai pārbaudītu, ka nesapņoju. Pēc brīža es jūtu, ka sāku klepot, jo mana sajūsmas pilnā seja ar plašo smaidu ir atslābinājusi lūpas un pa caurulīti gaisa vietā man mutē ieplūdis sāļais ūdens. Ātri uznirstu virs ūdens, izklepojos un turpinu bruņurupuča vērošanu. Redzu, ka viņš majestātiski grauž jūraszāles un par mani neliekas ne zinis. Brīdi vēroju viņa aktivitātes un pēkšņi viņš izlemj uznirt ūdens virspusē, pabāž savu galvu virs ūdens it kā novērtējot laikapstākļus un atkal nonirst dzelmē. Esmu tādā sajūsmā no šī skaistuma, ka aizmirstu elpot, tikai vienā brīdī saprotu, ka jau labu laiku esmu aizturējusi elpu un man trūkst gaisa, tad atsāku elpot, lēnām un mierīgi ar skatienu pavadu bruņurupuci uz vietu, kur ir leknākas jūraszāles, kurās viņš iecērt savu knābim līdzīgo muti un … pamanu, ka blakus bruņurupucim ir pērle. Parādu to draudzenei un ātri nolemjam, ka mēģināsim nirt tai pakaļ. Vairākkārtīgi mēģinot, draudzene izceļ “pērli” no jūras dzīlēm un saprotam, ka tas ir plastmasas auskars pērles formā. Iznesam to no ūdens un nogādājam miskastē.
Ar bruņurupuču apskati un vēl vienu snorkelēšanas pauzi koraļļu rifos, mūsu laivu brauciena diena noslēdzas.
Pēc dušas dodamies vakariņās, pasūtu mango smūtiju un tas izskatās tik dzeltens kā pati saule un garšo tik saldi kā vasaras medus.
Pēc vakariņām ejam pastaigā gar piekrasti. Mēs ar draudzeni un vel divām sievietēm un vērojam skaisto naksnīgo ainavu - no vienas puses viļņu šļaksti, paisums - ļoti šaura pludmales strēle ar kādu palmu ik pa brīdim, un otrā pusē restorāniņi, dzīvā muzika, kņada. Laiks ātri aiziet sievišķīgās pļāpās, tad paskatos uz augšu un redzu tur miljoniem zvaigžņu un pilnmēnesi. Un ar šo pastaigu šī diena noslēdzas.Read more

Iela uz pludmali
Meklējot jūraszvaigznes