Taiwan Exchange

August 2024 – August 2025
  • Jona Axelsson
Current
Op m'n eerste solo avontuur reis ik af naar Taiwan waar ik vier maanden ga studeren aan de National Taiwan University in Taipei. Er zullen wekelijks Footprints komen van dit avontuur in deze onbekende cultuur. Read more
  • Jona Axelsson

• 98photos
  • 52likes
  • met Youp in Egypte

January 11 in Egypt ⋅ 🌙 13 °C

Na mijn vertrek uit Thailand ging ik weer een nieuw avontuur aan met Youp in Egypte. De aankomst in Cairo was een enorme cultuurshock ten opzichte van Azië. Egyptenaren zijn in mijn opzicht onder te verdelen in twee groepen. Het ene gedeelte is super vriendelijk, geïntegreerd, open en behulpzaam. Het andere gedeelte zien je als wandelende portemonnees en gaan je oprecht lastig vallen om geld aan je te verdienen. Verder werd snel duidelijk dat Egypte stukken minder welvarend is dan het westen en sommige delen van Azië. Overal waar je kijkt is een bouwval, bijna geen auto zou ooit door de apk komen in Nederland en op de straten is veel afval.
    Na Cairo en de pyramids te hebben gezien gingen we de woestijn in waar we een nacht in een tent onder de sterren doorbrachten.
    Onze reis werd vervolgd naar Aswan waar we een aantal fantastische dagen hadden met een Spaans-Venezuelans stel, een Ierse dame en de host van de Guesthouse Bibo. Overdag voeren we rond op de Nijl en bezochten, tempels en savonds maakte we muziek met onze nieuwe vrienden. We sloten de dagen af met een avond bij Bibos vrienden waar we samen Spaanse, Arabische en Engelse muziek maakten.
    Luxor is the stad van de Egyptenaren. Zo bezochten we the Valley of the Kings waar meer dan 40 van de grootste faraos zijn begraven. En niet te vergeten een ballonvaart met zonsopgang!
    We eindigde ons Egypte avontuur in Hurghada waar we mochten duiken in de Rode Zee en het grootse koraal mochten aanschouwen.
    Ik schrijf dit vanuit Gudauri, Georgië de laatste bestemming van mijn avontuur over de wereld.
    Het is moeilijk te beseffen dat het einde echt in zicht is en ik ga het reizen enorm missen ook al weet ik nu al dat ik binnen no time aan het leven thuis weer zal wennen.
    Maar fit was Egypte, nu snowboarden in Georgië!

• Terug in Thailand

December 19, 2024 in Thailand ⋅ ☁️ 30 °C

Ik zit hier op het vliegveld van Amman, Jordanië en het is weer tijd voor een moment van reflectie. Na mijn vetrek uit Taipei ben ik diezelfde avond nog het nachtleven van Bangkok ingedoken samen met vier Belgische Exchange vrienden. De dag erna mocht ik voor de vierde keer in mij leven Bangkok verkennen en het blijft een stad naar mijn hart.
Diezelfde avond pakte we de trein naar Pak Chong waar waar we de dag erna Khao Yai National Park in trokken om op zoek te gaan naar wildlife. Ik heb echt genoten van de mannen en hun heerlijke Vlaamse accent en na een paar dagen met hen te zijn vloog ik naar een stad in het zuiden van Thailand genaamd Hat Yai.
    De bestemming van dit hoofdstuk was Koh Lipe, een heen klein idyllisch duikeiland waar ik een aantal dagen met Virág mocht doorbrengen. Het doel van deze trip was even tot rust komen en genieten van de het prachtige eiland en de Thaise keuken. De laatste dag hadden we twee ongelofelijk mooie duiken waar wel door de goede visibility heel wat prachtig koraal en visjes mochten aanschouwen.
En daarmee is na meer dan vier maanden hoofdstuk Azië ook ten einde vlieg ik over een paar uurtjes naar Egypte waar ik in een compleet andere wereld stap.
Ik kijk erg uit naar mijn vrienden van thuis weer zien en alles wat ik de komende weken ga meemaken, maar dit zorgt er wel voor dat mijn blik vooral op de toekomst is gericht en voor reflecteren is maar weinig tijd. Om waardevolle herinneringen over te houden aan al mijn ervaringen is dit reflecteren van cruciaal belang, dus er is nog wel werk aan de winkel.
Maar goed, dit was het weer voor nu en mijn volgende Pinguïn zal waarschijnlijk een terugblik zijn op Egypte dus tot dan!

• Bye Taiwan

December 19, 2024 in Malaysia ⋅ ☁️ 29 °C

Ik zit hier in het vliegtuig onderweg naar Bangkok en het besef dat ik weg ben uit de stad waar ik vier maanden heb gewoond moet nog komen. Er is zo ongelofelijk veel gebeurd en ik merk dat mijn brein dit simpelweg niet kan verwerken.
    De bijgevoegde kaart met de plekken waar ik meer dan 1400 foto’s heb gemaakt geeft een weergave van hoeveel dingen die ik heb gezien. Naast dat ik enorm blij en dankbaar ben dat ik dit allemaal heb mogen meemaken is “the flip-side of the coin” dat je went aan zo veel bijzondere dingen zien en het moeilijk is om het echt tot je door te laten dringen.
    Taiwan is een van de mooiste landen waar ik ooit ben geweest. Het heeft letterlijk alles wat je zoekt in een perfect land: bizare natuur, rijke cultuur, lekker eten, verwelkomde mensen en ga zo door… En dit allemaal voor weinig geld en zonder massatoerisme.
    De afgelopen dagen stonden in het teken van reflecteren en afscheid nemen. Zo hadden we het over wat we het meest gingen missen naast de standaard dingen die ik hierboven al heb genoemd. Voor mij de vrijheid om elke dag weer te bepalen wat je gaat doen met oneindige mogelijkheden is een manier van leven die ik enorm ga missen. Een ander gemis dat werd genoemd was de veiligheid. Ik heb hier niemand gesproken die niet zei dat Taiwan het veiligste land is waar ze ooit zijn geweest. Ik heb dit meerdere malen aan den lijve ondervonden door sleutels, tassen, telefoons and alle andere voorwerpen die ik ben vergeten hier.
    De bijgevoegde foto’s geven een kleine recap van alles wat ik tussen mijn vorige Pinguïn en nu heb meegemaakt. Zo ben ik naar Alishan forrest en Sun Moon Lake geweest waar we elke ochtend voor zonsopgang opstonden voor een ochtendduik. Ook ben ik naar Borneo, Maleisië en Brunei geweest waar ik de jungle in ben getrokken en de volledige Borneo-big-five heb gespot. Daar hebben we ook mogen ervaren wat een bizar land Brunei is met haar Sultan. Ik heb een van de mooiste hikes van mijn leven gemaakt met vier exchange vrienden. Twee weken geleden hebben we 200km van Hualien naar Taitung gefietst langs de bergachtige oostkust. En afgelopen weken stonden in het teken van de final exams met onder andere vier presentaties (1 in het chinees) en onze laatste tijd doorbrengen met iedereen met als afsluiter een feestje bij mij thuis met iedereen.
    Ik heb het geluk dat ik de komende maand Thailand, Egypte en Georgië mag ontdekken, maar Taiwan ga ik enorm missen.
    Dit stuk is meer een zelfreflectie geworden dan een Pinguïn, maar bedankt voor het lezen en ik zal mijn best doen om ook mijn volgende avonturen hierop te delen.

• Mama op bezoek, duiken op Lambai Island

October 16, 2024 in Taiwan ⋅ ☁️ 28 °C

Het is ondertussen een aantal weken gelden dat ik een nieuwe bijdrage hebt geleverd. Maar ik ben weer terug en er is genoeg om te delen.
Kort na Japan kwam mijn lieve moeder aan in Taipei. Ongelofelijk fijn om die vrouw wee in m’n armen te sluiten en een aantal waardevolle dagen samen te spenderen. We vertrokken snel met de scooter op avontuur zuidwaarts de rimboe in waar we drie dagen samen in de natuur spendeerde. Hiken, zwemmen in een rivier, vis eten, hotsprings bezoeken, naar zee en als afsluiter Thousand Island Lake bewonderen. Na deze actieve drie dagen moest het weekend op Jonaanse wijze worden afgesloten met een gondel ritje opgevolgd door een flinke hike naar een waterval. Dit deden we niet alleen maar met een grote groep van mede-studenten en ouders die al kletsen de berg op wandelden. De laatste dagen met mama moest ik mij wat meer focussen op de midterms van mijn studie terwijl we kleine uitstapjes als night markets, samen zwemmen en studeersessies op uni maakten. Het afscheid was bijzonder en verdrietig, maar de drie maanden tot het weerzien zullen snel voorbij vliegen!
    Geen tijd voor rust en datzelfde weekend vertrok ik met de 350 km per uur rijdende High Speed Railway naar Kaohsiung in het zuiden van Taiwan. Daar spendeerde ik een dag met de Duitser Paul, de Nederlander Joost en de Zweed Adam waarna Paul en ik naar Lambai Island doorreisden om 24 uur van het eilandleven te proeven. En dat lukte zeker, want we waren nog niet aangekomen of we doken de zee in met schildpadden van een meter groot recht voor onze neus. Maar dit smaakte naar meer dus huurde we een scooter, reden we naar de eerste de beste dive school met de vraag of er de volgende dag ruimte was voor twee duiken. Zo gezegd zo gedaan en toevallig hadden ze nog een paar bedden vrij waar we konden overnachten tot de wekker voor het duiken afging de volgende dag. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nogal gespannen was, want het was voor mij alweer drie jaar geleden dat ik voor het laatst had gedoken terwijl Paul en de dive guide op regelmatige basis in de onderwaterwereld te vinden waren. Nou de spanning bleef maar opbouwen, maar het moment dat we in het water lagen en afzakte naar de bodem zakte ook alle spanning weg. En jeetje wat is het toch leuk om op de bodem van de zee rond te dwalen op zoek naar koraal en vis. Dus reken maar dat mijn duikavonturen worden vervolgd deze reis met als kandidaatduiklocaties Maleisië en Egypte.
    Maar goed de reis terug naar Taipei was minder plezant met vijf uur op de grond zitten in de volste wagons die ik ooit heb gezien, maar dat mocht de pret van het nagenieten niet drukken.
    Het is nu een week later en afgelopen week heb ik het wat rustiger aan gedaan voor zo ver ik dat kan met vooral sporten en studeren zonder weinig buitentijd. Want na de vorige typhoon die meeviel had ik deze genaamd Kong-Rey flink onderschat. Het heeft me weer laten inzien dat de natuur “ingen lek” (lees: geen spel/no joke) is en dat is ook te zien aan de schade die je de dagen erna overal terug ziet. Het zijn vooral de bomen en bladeren die zich als een deken over sommige delen van de stad hebben gelegd die de Taiwanezen met man en macht proberen weg te werken. Gelukkig waren er bijzonder weinig doden gevallen bij deze storm ondanks de intensiteit die ze in decennia niet hebben gezien. Twee dagen na de Typhoon heb ik dagje gezeild met alleen maar Taiwanezen waarbij ik met mijn minimale “Mookse Zeilweek toen ik 14 was” ervaring mijzelf tot stuurman heb gebluft wat naar omstandigheden nog best goed ging, ook al moet ik wel toegeven dat de een wat ervaren zeiler het overnam toen de wind mij een maatje te groot werd.
De komende weken blijf ik mijn routine volgen met als doel een beter beeld vormen van wat ik volgend jaar na het afronden van m’n studie met m’n tijd wil gaan doen.
Maar nu heb ik een heel boekwerk geschreven dus ik eindig het verslag hier.
Ps. Eind deze maand staat er een roadtrip door het regenwoud van Borneo, Maleisië gepland, dus daar later meer over!

• Typhoon en Japan

October 14, 2024 in Japan ⋅ ☁️ 28 °C

Het zal jullie niks verbazen, maar ik heb weer en paar weken met veel gebeurtenissen achter de rug. Het begon met veel regen dat eindigde in typhoon Karthon die zorgde voor het sluiten van de universiteit voor een paar dagen. Hier maakten wij natuurlijk goed gebruik van door wat hikes te doen en feestjes bij te wonen waaronder een pool party.
    Dinsdagochtend gaf ik met mijn groepje een presentatie over het Taiwanese bedrijf Foxconn bij het vak International Business Strategy waarna ik haast moest maken om mijn vlucht naar Japan die middag te halen.
    Japan is een bijzonder land dat een vergelijkbaar welvaartsniveau heeft als we thuis gewend zijn, maar dan hebben ze het heel anders aangepakt. Want alles in deze cultuur gaat om esthetiek en perfectie. Dus elk parkje is goed bijgehouden, elke vrachtwagen heeft een cartooneske perfecte kleurencombinatie en zelfs de menukaart van de meest afgelegen restaurantjes heeft een esthetisch design.
    We hebben Osaka, Nara en Kyoto bezocht, mijns in’s ziens een goede itinerary deze 6-daagse trip met Kyoto als hoogtepunt. Hier hebben we fietsen gehuurd en enkele van de meer dan 1600 tempels die deze stad kent bezocht.
    Wat mij opvalt is dat de architectuur over het algemeen niet heel bijzonder is. De gebouwen zijn met name rechthoekige grijze blokken die vrij praktisch zijn ontworpen. Dit klinkt als een soort Soviet architectuur, maar dat is het ook zeker niet, want elk gebouw is in goede staat en netjes afgewerkt.
Ook vind ik het opmerkelijk hoe schoon het is op straat. Osaka is een van de grootste metropolen ter wereld met bijna geen prullenbakken op openbare plekken, maar toch tref je bijna geen afval aan. Dit staat totaal in contrast met steden als Rio in Zuid Amerika en zelfs westerse steden als Parijs met hetzelfde welvaartsniveau.
    Maar we hebben deze week maar een klein deel van dit land bezocht, dus op Japan ben ik nog niet uitgekeken en een vervolgreis naar dit land zal in de toekomst zeker plaatsvinden!
    Ohja over morgen komt moeders aan in Taipei om mij op te zoeken, dus daar meer over in de volgende Pinguïn!

• De Sportuitdaging

September 30, 2024 in Taiwan ⋅ ☁️ 27 °C

Afgelopen week is het mij gelukt om geen trips te plannen en in Taipei te blijven. Maar als er geen reis in het vooruitzicht is, moet ik mezelf natuurlijk op andere manieren uitdagen. Dus vroeg ik me af: hoe vaak kan ik sporten in één week? Het resultaat:
    5x sportschool
3x zwemmen
    2x hike
    1x hardlopen
    Ik moet eerlijk bekennen dat deze uitdaging mij niet makkelijk afging aangezien ik elke avond behoorlijk gesloopt naar bed ging zonder het laat te maken. Het dieptepunt kwam op zaterdagmiddag, na een hike die eindigde met een rit door de regen. Uitgeput viel ik in een diepe slaap, waaruit ik pas zondagochtend ontwaakte. Toch verbaast het mij telkens weer hoe snel een lichaam kan herstellen, want na een paar flinke maaltijden en 8 uur slaap werd ik elke ochtend weer met nieuwe energie wakker.
Het weer in Taiwan is al weken aan de mindere kant. Elke dag komen er wel een aantal onverwachte stortbui uit de hemel vallen die je dan maar met alle liefde moet accepteren. Ondanks het weer zijn er wel wat noemenswaardige activiteiten ondernomen zoals Teapot Mountain beklommen, Jiufen bezocht en Wulai Falls bewonderd.
Maar al met al een enorm geslaagde week en ik denk dat ik deze planning nog een week doortrek.
Ohja over 8 dagen vlieg ik naar Japan, tabee!

• Macau en Hong Kong

September 21, 2024 in Hong Kong ⋅ ☁️ 28 °C

Het is inmiddels aan paar weken geleden dat ik mijn laatste footprint heb geplaatst. Ik moet eerlijk bekennen dat er zo veel gebeurt dat het documenteren soms aan mij voorbij gaat. Na Nils vertrek heb ik me dieper geworteld in de community van uitwisselingsstudenten hier in Taipei. Zo hebben we een groepsapp die "Schwimm-Gruppe" heet (ik zeg niet waar de oprichter vandaan komt) waar dagelijks plannen in worden gemaakt met als rode draad het wekelijkse baantjes trekken in het buitenzwembad.
    Mijn weken bestaand uit twee compleet verschillende delen. Maandag tot woensdag staat in het teken van colleges bijwonen, gezond eten en meerdere keren per dag sporten. In de weekenden gooi ik dit ritme weer de prullenbak in maak ik tripjes. Zo was ik twee weken gelenden met een groep van vijftien Zweden en Duitsers in Hualien waar we s'avonds de stad verkende en midden in de nacht een rivier gingen opzoeken voor een nachtelijke duik en overdag op raft avontuur gingen.
    Vorige week besloot ik afgelopen weekend in m'n eentje naar Macau en Hongkong te gaan. Ik had een retour vlucht van 94 euro en via Couchsurfing een host gevonden waar ik gratis kon slapen, dus een klassiek gevalletje van een "no-brainer."
    Een klein dieptepunt was aan het begin toen ik een paar uur vast zat op een busterminal in Macau zonder cash en zonder internet. Uiteindelijk was een buschauffeur zo vriendelijk om mij te helpen waardoor ik met een omweg op de plaats van bestemming kwam.
    Macau is de meest surrealistische stad die ik ooit heb gezien met gigantische casino's en Chinese namaakversie van Europese bezienswaardigheden zoals de Big Ben, Eiffeltoren en zelfs een Venetiaans shopping mall. Verder wemelt het van de rijke Chinezen die al hun geld verbrassen in de enige stad in China waar je legaal mag gokken.
    Hongkong is een heel ander verhaal. Een oude Britse kolonie waarbij je de westers-chinees mix duidelijk terug ziet met de bizarste skyline die ik ooit hebt gezien. Het was een heerlijk weekend in m'n eentje gevuld met 25.000 stappen per dag gecombineerd met podcasts en muziek. Op de tweede dag bezocht in het Biodiversity Museum om de universiteit waar ik een privé rondleiding kreeg van een super aardige student van mijn leeftijd.
    Nu weer terug in Taipei betrap ik mezelf erop weer naar vluchten voor het volgende weekend weg te kijken. Want retourtjes naar Japan en Maleisië voor 100-200 euro maak je niet vaak mee. Toch is het zaak om ook fysiek en mentaal genoeg hier te zijn, want ik kan ook heel erg genieten en veel leren van het leven in Taipei.
    Dit was hem weer, ik ga weer naar het zwembad om te werken aan m'n borstcrawl techniek, tabee!

• Eerste tekenen van regelmaat

September 7, 2024 in Taiwan ⋅ ☀️ 29 °C

In de tweede week begonnen mijn lectures echt. Ze verschilde behoorlijk en de ene vond ik behoorlijk interessant zoals International Business Strategy en de andere was wat minder boeiend en had ik de meeste stof al van behandeld in Rotterdam. Het belangrijkste: het lijkt allemaal niet erg uitdagend dus het hoeft geen prioriteit te hebben.
De chaos van de eerste week maakt plaats voor regelmaat. Zo spendeer ik dagen op de campus waarbij ik colleges volgen combineer met naar de sportschool gaan, zwemmen (waar ik mijn borstcrawl techniek verbeter) en mega lunches naar binnen werken met groente en tofu.
Het dagelijks drinken heeft plaats gemaakt voor een uitschieter op de donderdag waarbij we voor het eerst naar een club gingen en voor 400NTD (12 euro) onbeperkt cocktails konden drinken. En jullie raden het al, onbegrensd drinken kunnen wij jongelui nog niet mee omgaan en dit resulteerde dan ook een uurtje slaap en de dag erna lijdend doorkomen met een slopende kater.
Op de zaterdag organiseerde de de universiteit een uitje en we reisde af naar een eiland waar we naar bijzondere rotspartijen mochten kijken. Helaas was het een behoorlijk toeristische attractie wt de magie van het stukje natuur weghaalde. De dag werd afgesloten met een bezoek aan Shifen Street waar er op Hanoineske wijze een trein vlak langs ons stoomde.
De dagelijkse motorritjes kunnen behoorlijk enerverend zijn, vooral wanneer de moessonregen plotseling toeslaat en het lijkt alsof we midden in een storm terechtkomen, waarbij we nauwelijks nog iets kunnen zien.Read more

• Het Begin

August 25, 2024 in Taiwan ⋅ ☀️ 32 °C

Het vertrek op Schiphol zaterdag 24 augustus was eenvoudig met Elias en tante Ellen die me bij de kiss & ride afzette. De reis ging bijzonder soepel met een tussenstop in Shanghai en heel wat uren slaap.
    Zondagavond kwam ik eindelijk aan in de stad waar ik de volgende 4 maanden zou gaan wonen.
    De eerste twee weken heb ik het geluk dat Nils mij gaat vergezellen zodat ik niet alleen in het diepe hoefde te springen. Zo gingen we goed van start met de eerste dagen goed volplannen met de hoogtepunten van Taipei te bezoeken om een gevoel te krijgen bij de stad. Dat gevoel kan ik na een week naar mijn idee vrij goed omschreven:
    "Lijkt op andere Zuidoost-Aziatische landen zoals Thailand en Vietnam maar dan is er over het algemeen meer natuur binnen handbereik. Deze natuur is prachtig maar wek minder extreem dan sommige andere hoogtepunten in deze regio. Ook is alles veel beter geregeld en heeft het een heel goede infrastructuur en is het verkeer de definitie van een georganiseerde chaos."
    Verder zijn er vergelijkingen die ik veel om mij heen hoor maar niet zelf kan bevestigen omdat ik zelf nóg niet in deze landen ben geweest:
    "De taal en cultuur heeft veel weg van China, maar dan zijn de mensen veel vriendelijker en tegenover buitenstaanders. Ook zijn veel de westerse kenmerken van Japanse invloeden zichtbaar."
    Op dag drie wisten Cas, mijn kamergenoot en ik al twee scooters (van 150cc) te vinden die we de komende vier maanden mogen huren. Hiermee zijn al menig tripjes de rimboe in mee gemaakt met als hoogte- en dieptepunt Nils en ik die een vrij uitdagende track bewandelde met gevoelstemperatuur van 46 graden en halverwege zonder water raakte waardoor de wanhoop nabij was tot we warempel een watervan vonden met fris water.
    Ik zit hier te schrijven op de gigantische campus van NTU waar het een half uur lopen is van de ene naar de andere kant en maar liefst 35.000 studenten studeren. En "studeren" is in mijn geval ruim genomen omdat ik enkel maandagavond tot woensdagavond aanwezig hoef te zijn dus dan mogen jullie raden wat ik daar tussenin ga doen.
    Dit was het voor deze week, volgende week weer een verhaal!